Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 396 ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Ανασχηματισμός ήττας Όλοι οι ανασχηματισμοί γίνονται κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους.
Μόνο μυαλοφυγόδικοι και γλείφτες δικαιολογούνται να πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση θα γίνει αποτελεσματικότερη αν απλώς αλλάξουν χέρια κάποια υπουργικά χαρτοφυλάκια.
Ο πρωθυπουργός που υποχρεώνεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, επιδιώκει από τη μία να υπενθυμίσει ότι παραμένει «αφεντικό» και αποφασίζει «με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει» κι από την άλλη θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι κάνει μια νέα δυναμική αρχή με σκοπό να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα.
Στους ανασχηματισμούς, εξάλλου, περισσότερο κι από τις αλλαγές σε πρόσωπα σημασία έχει το πότε θα γίνουν.
Μια κυβερνητική αναδόμηση που γίνεται πολύ αργά ή πολύ σύντομα «καίγεται» μέσα σε μερικά 24ωρα και η τελευταία αναμενόταν επί μήνες, με αποτέλεσμα να έχει ξεθυμάνει πριν καν ανακοινωθεί. Σελ.2
Αποδείχθηκε μια αποτυχημένη άσκηση επί χάρτου, που δεν άφησε ουσιαστικά κανέναν ευχαριστημένο (ούτε καν όσους έμειναν στις θέσεις τους κι όσους μπήκαν στην κυβέρνηση), ενώ αντίθετα προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση και οργή σε όσους απομακρύνθηκαν και σε όσους έμειναν πάλι απ’ έξω.
Ο Κ. Καραμανλής έχασε και στο χειρισμό των αλλαγών.
Όχι μόνο εξόργισε τους καρατομημένους, αλλά κατάφερε να εκνευρίσει ακόμη και τους θεωρητικά ευνοημένους. Σελ. 10
Ο λόγος ήταν ότι η αντικατάσταση των υπουργών που είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου θα σήμαινε ότι ο πρωθυπουργός αποδεχόταν τις ευθύνες τους.
Ο σχεδιασμός άλλαξε ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου για την Παιδεία και της δολοφονικής επίθεσης κατά του νεαρού αστυνομικού.
Ο Καραμανλής ήθελε να υποβαθμίσει τη σημασία και τη συμμετοχή κόσμου στο συλλαλητήριο και να διασκεδάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης από το κρούσμα που δείχνει ότι ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επιστρέφει.
Τελευταία στιγμή έπαιξε ρόλο στην απόφαση και η κλιμακούμενη προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο. Σελ. 10 έως και Σελ. 17
Αλλά πιο σκληρός ο Βενιζέλος, που βγήκε καθαρά και είπε:
«Η αποπομπή του κ. Αλογοσκούφη δεν συνιστά πράξη πρωθυπουργικής πυγμής, αλλά κυνική ομολογία του αδιεξόδου μιας οικονομικής πολιτικής που ο ίδιος ο κ. Καραμανλής ενέκρινε και στήριζε πέντε χρόνια.
Είναι το πιο ανθρωποφαγικό στοιχείο του ανασχηματισμού.
Δεν πρόκειται για νέα αρχή, αλλά για την τελευταία προσπάθεια να κερδηθεί λίγος πολιτικός χρόνος». Σελ. 71 στο πέταλο Χρόνο και όρεξη να έχετε να διαβάσετε!
Προσπαθήσαμε και πετύχαμε να πιάσουμε, να αγκαλιάσουμε όλο το φάσμα του λεγόμενου ανασχηματισμού.
Τις κινήσεις του Καραμανλή.
Τις προσπάθειες που έκανε να βγει από το τέλμα που είχε πέσει εδώ και πέντε μήνες.
Όχι πως η κυβέρνηση περπατούσε όλα αυτά τα χρόνια…
Κινήσεις εντυπωσιασμού.
Αρπαχτές.
Διορισμοί.
Ρουσφέτια.
Προσπάθειες και κουκουλώματα στα σκάνδαλα και τις λαμογιές.
Δεν λέμε ότι δεν υπήρξαν άνθρωποι που δουλέψανε στην κυβέρνηση.
Που πασχίσανε.
Όμως, αυτοί παραμείνανε στην αφάνεια.
Έμειναν στα καμαρίνια.
Άλλοι ήταν οι πρωταγωνιστές. Σελ. 72

Δεν υπάρχουν σχόλια: