Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τη σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα 23/11/2009, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης . Στη Συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ.Γρηγόρης Τασούλας.Η σύσταση του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αποτελεί ένα καινοτόμο θεσμό που έχει ως κύριο στόχο ο πολίτης να «αποκτήσει φωνή» και να μην αισθάνεται αποδυναμωμένος απέναντι σε φαινόμενα αυθαιρεσίας που προέρχονται από το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Το Γραφείο θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητος και αποτελεσματικός φορέας εξέτασης καταγγελιών αυθαιρεσίας κατά του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος. Μέχρι τώρα, όταν ένας πολίτης κατήγγειλε περιστατικό αυθαιρεσίας από ένστολο προσωπικό ανέμενε περισσότερο από ένα χρόνο μέχρι να πάρει μια απόφαση στα χέρια του, που θα τον δικαίωνε ή όχι, με αποτέλεσμα να πλήττεται η εμπιστοσύνη του απέναντι στους θεσμούς. Τώρα οι διαδικασίες θα ολοκληρώνονται μέσα σε 30 μέρες και τα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Όπως τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «με το σχέδιο Π.Δ. που παρουσιάζουμε σήμερα εκπληρώνονται πέντε βασικοί στόχοι όσον αφορά στη διαδικασία εξέτασης καταγγελιών: Ανεξαρτησία – Αποτελεσματικότητα – Ταχύτητα - Δημόσια Λογοδοσία - Συμμετοχή του Πολίτη».Τονίζεται ότι ο νέος φορέας είναι συμβατός με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και με τη διεθνή πρακτική για τη λειτουργία αντίστοιχων επιτροπών σε άλλες χώρες. Με τη λειτουργία του νέου φορέα η Ελλάδα θα διαθέτει για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας ένα από τα πληρέστερα συστήματα διεθνώς με εσωτερικό, εξωτερικό και δικαστικό έλεγχο των καταγγελιών.
Ο νέος φορέας θα στελεχώνεται αποκλειστικά με πολιτικό προσωπικό και θα εξασφαλίζεται η θεσμική και ιεραρχική αποσύνδεση ελεγκτή και ελεγχόμενου.
Πρόκειται να στεγαστεί στις εγκαταστάσεις της πρώην Αγροφυλακής. Το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την Τρίτη 23/11 στην ιστοσελίδα « www.opengov.gr/yptp », ενώ θα υπάρχει και σύνδεσμος στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.yptp.gr .
H δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, ώστε να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους, τόσο για τη λειτουργία του νέου φορέα, όσο και για τη βελτίωση του θεσμού. Θα σταλεί και σημείωμα στις Διευθύνσεις των Σωμάτων ώστε κάθε υπηρεσία να υποβάλει προτάσεις και εκτός διαδικτύου. Επίσης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε τη δημιουργία φόρμας ανοικτής επικοινωνίας του ιδίου με το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος. Η διαδικτυακή επικοινωνία θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και θα αφορά σε ποικίλες θεματικές ενότητες οι οποίες θα περιλαμβάνουν την οργάνωση και τη δομή των Σωμάτων, τις εργασιακές συνθήκες, την εξέλιξη, το σύστημα μεταθέσεων, τα ωράρια εργασίας, το ασφαλιστικό και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Στόχος είναι να καταγραφούν απόψεις και εισηγήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η φόρμα αυτή θα παραμείνει ανοικτή για 3 μήνες.
Τα σχόλια θα τα επιβλέπει ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και θα απαντάει ομαδοποιημένα σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: