Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010
Thessaloniki International Film Festival
Προβολές
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Τέσσερις ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ
Ώρες προβολών: 20:15, 22:30
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει την αυλαία της κινηματογραφικής σεζόν με τέσσερα κλασικά αριστουργήματα του Άλφρεντ Χίτσκοκ που προβάλλονται σε επανέκδοση, στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο «Τέσσερις ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ».
Το αφιέρωμα που εμπλουτίζει την ετήσια δραστηριότητα του Φεστιβάλ με έργα-σταθμούς του παγκόσμιου κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον από την Πέμπτη 16 έως την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010. Περιλαμβάνει τις ταινίες «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» (1959), «Σιωπηλός μάρτυρας» (1954), «Δεσμώτης του ιλίγγου» (1958) και «Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως» (1954).
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ
***
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Ή νύφη της θάλασσας
(Γερμανία, Ισραήλ, Γαλλία, 2009)
Ώρες προβολών: 21.00, 22.45
Σκηνοθεσία: Keren Yedaya. Έγχρωμο
Στην καρδιά της Γιάφα, ενός προαστίου του Τελ Αβίβ που αποκαλείται από τους Ισραηλινούς «η Νύφη της Θάλασσας», ο Ρέβεν έχει ένα γκαράζ, μια οικογενειακή επιχείρηση. Η κόρη του Μάλι και ο γιος του Μέιρ δουλεύουν μαζί του, όπως και ο Τουφίκ και ο Χασάν, ένας νεαρός Παλαιστίνιος και ο πατέρας του. Κανείς δεν υποψιάζεται ότι η Μάλι και ο Τουφίκ είναι ερωτευμένοι από χρόνια. Καθώς οι δύο εραστές ετοιμάζονται μυστικά να παντρευτούν, η ένταση ανεβαίνει επικίνδυνα μεταξύ του Μέιρ και του Τουφίκ.
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3-12 Δεκεμβρίου 2010
ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Ρετροσπεκτίβα Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ
Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι ο Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ είναι ο δημιουργός - φαινόμενο του art house ασιατικού κινηματογράφου των τελευταίων δέκα χρόνων. Κορυφαία στιγμή της ιδιαίτερα προσωπικής πορείας του στο παγκόσμιο ανεξάρτητο σινεμά, ήταν η πρόσφατη βράβευσή του με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών, για την ταινία του Uncle Boonmee who can recall his past lives.
Ο Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ έχει αναδειχθεί ως ο πιο καταξιωμένος ανεξάρτητος κινηματογραφιστής της Ταϊλάνδης, καθώς και ως ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς εκπροσώπους του παγκόσμιου σινεμά. Η κινηματογραφική διαδρομή του, η οποία περιλαμβάνει έξι ταινίες μεγάλου μήκους και πάνω από είκοσι ταινίες μικρού μήκους, έχει αποσπάσει ποικίλες διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου και μια θέση στους εφτά σημαντικότερους σκηνοθέτες της δεκαετίας, σύμφωνα με το «Sight and Sound». Όχι τυχαία, φιλμ όπως το Σύνδρομα και ένας αιώνας και το Tropical malady - η πρώτη ταϊλανδέζικη ταινία που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Κανών το 2004, όπου και τιμήθηκε με το βραβείο κριτικής επιτροπής - συγκαταλέγονται σε πλήθος από λίστες κριτικών με τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων δέκα ετών.
Πολύπλευρη καλλιτεχνική φυσιογνωμία, ο ταϊλανδός δημιουργός σημειώνει έντονη παρουσία και στο χώρο των εικαστικών. Έργα του - κατά βάση βιντεοεγκαταστάσεις - έχουν ταξιδέψει σε μουσεία και γκαλερί όλου του κόσμου, αποσπώντας θερμές κριτικές, ενώ το 2005 το Υπουργείο Πολιτισμού της Ταϊλάνδης του απένειμε το φημισμένο βραβείο εικαστικών τεχνών Silpatorn.
Το σινεμά του Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ, βαθιά προσωπικό, αισθητικά πρωτοπόρο και φορμαλιστικά τολμηρό, δύσκολα κατατάσσεται σε ένα κινηματογραφικό είδος, εξαιτίας ακριβώς της μοναδικότητας του ύφους του. Οι ταινίες του, εμποτισμένες με ένα λεπτών αποχρώσεων υπόγειο χιούμορ, εντυπώνουν θεματικές που τον απασχολούν καθ' όλη την δημιουργική του πορεία, όπως η ασιατική πραγματικότητα και ο δυτικός κόσμος, η σεξουαλικότητα και πιο συγκεκριμένα η ομοφυλοφιλία, η μνήμη, αλλά και η αλληλεπιδραστική σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Η κινηματογραφική του γραφή, ανένταχτη και μεταβλητή: Οι ταινίες του «ενσαρκώνουν» την ίδια στιγμή ποιήματα, ζωγραφικούς πίνακες, όνειρα και ψευδαισθήσεις, που αναδύονται μέσα από ελλειπτική αφήγηση, μέσα από αλλόκοτες εικόνες, οι οποίες προκαλούν τον θεατή να τις αποκρυπτογραφήσει με τον δικό του τρόπο.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ
Βιβλιοπωλείο: η πρόταση της εβδομάδας
Claude Chabrol
Το βιβλίο εκδόθηκε με την ευκαιρία της αναδρομής στο έργο του Claude Chabrol, η οποία οργανώθηκε από το 38ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (21 - 30 Νοεμβρίου 1997). Πρόκειται για μία σπάνια μονογραφία για τον γάλλο σκηνοθέτη που έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή. Η μονογραφία περιλαμβάνει συνεντεύξεις και κείμενα του σκηνοθέτη, κείμενα και μελέτες για το έργο του, φωτογραφίες, καθώς και φιλμογραφία με ζενερίκ, υποθέσεις, και κριτικές για το έργο του.
Αριθμός σελίδων: 207
Τιμή: 17 ευρώ
***
Μπορείτε να προμηθευτείτε τις εκδόσεις και τα προϊόντα του πωλητηρίου από το βιβλιοπωλείο του Ολύμπιον (Πλ. Aριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη). Υπάρχει η δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής για παραγγελίες που γίνονται είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση bookshop@filmfestival.gr είτε τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 2310 378442 / 378428. Στις τιμές των εκδόσεων, οι κάτοχοι της ετήσιας Kάρτας Mέλους CineΚάρταF, έχουν έκπτωση 25%.
Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Θεσσαλονίκη: Πλατεία Αριστοτέλους 10, 546 23, Θεσσαλονίκη τηλ: 2310 378400 - fax: 2310 285759
Αθήνα: Λεωφόρος Αλεξάνδρας 9, 11473, Αθήνα τηλ: 210 8706000 - fax: 210 6448143
Labels:
άρθρα,
ενημέρωση,
θεσσαλονίκη,
πολιτισμός,
σχόλια,
τέχνες,
φεστιβάλ κινηματογράφου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου