O Δημήτρης Γκιώνης
στην "οικογένεια" της ΑΓΚΥΡΑΣ...
Το νέο του βιβλίο με τίτλο:
"Ένας κι ένας... 46+1 άνθρωποι της τέχνης από κοντά"
κυκλοφορεί την Δευτέρα 17 Μαρτίου
σε όλα τα βιβλίοπωλεία
Λένε: σε όλα τα βιβλίοπωλεία
«Πολιτισμός, η βαριά βιομηχανία μας. Χωρίς πολιτισμό είμαστε ο κανένας […] Πιστεύω ότι δεν συμφέρει την Ευρώπη να χαθεί η Ελλάδα. Διότι η Ελλάδα αντιπροσωπεύει τα οράματα όλης της Ευρώπης».
Μελίνα Μερκούρη
«Δίκαιη εξουσία δεν υπάρχει».
Βασίλης Ρώτας
«Δημοκρατία είναι να προσφέρεις και
να παίρνεις, και στις μέρες μας, το βλέπω κι εδώ στον τόπο μας, υπάρχει η
τάση όλοι να παίρνουν». Μέμος Μακρής
Δημήτρης Χριστοδούλου
Δανάη
«Η ερωτική απιστία είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας μας».
Λιλή Ζωγράφου
«Η μόνη επανάσταση που υπάρχει σήμερα στην ανθρωπότητα είναι η ερωτική. Όλες οι άλλες πήγαν περίπατο».
Ηλίας Πετρόπουλος
«Εγώ παραμένω ένας ουτοπικός κομουνιστής. Ψάχνω να βρω την κοινωνία της αλληλεγγύης – εκεί βλέπω τη λύση του προβλήματος».
Μίκης Θεοδωράκης
Ο Δημήτρης Γκιώνης γεννήθηκε το 1939 στη Δημητσάνα της Αρκαδίας. Δημοσιογράφος από το 1964, με μια εμμονή στα πολιτιστικά – ως συντάκτης και υπεύθυνος καλλιτεχνικών σελίδων. Από το 1964 ως το 1967 στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή. Στο εξωτερικό (Γαλλία – Καναδάς) από το 1967 ως το 1973, λόγω χούντας, αρθρογράφος σε ελληνόγλωσσα έντυπα. Συνεκδότης (με τον Φώντα Λάδη) του περιοδικού Τετράδιο: 1974-1976. Στην Αυγή για ένα χρόνο: 1974-1975. Στην Ελευθεροτυπία από την έκδοσή της: Ιούλιος 1975-Δεκέμβριος 2011. Συνεργάτης στα απεργιακά φύλλα της Ελευθεροτυπίας (καλοκαίρι 2012). Συνεργάτης της Εφημερίδας των Συντακτών από την έκδοσή της: Νοέμβριος 2012 μέχρι σήμερα. Από το 1976 ως το 1983 στο ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής Παρασκήνιο. Και πάντα στα πολιτιστικά, μ’ ένα διάλειμμα, μεταξύ 1975-1978, οπότε μετακινήθηκε στο δικαστικό (στις δίκες των χουντικών βασανιστών και του Πολυτεχνείου) και, στη συνέχεια, για λίγο, στο κοινοβουλευτικό. Δημοσιογραφικές αποστολές ανά τον κόσμο – για πολιτιστικά και ελεύθερα θέματα. Το 1994 κυκλοφόρησε το αφήγημά του Τώρα θα δεις… (27 εκδόσεις, μεταφρασμένο στα γαλλικά). Ακολούθησαν τα αφηγήματα: Το Περίπτερο – 1996 (Τώρα θα δεις… και Περίπτερο διαβάστηκαν σε συνέχειες από το Τρίτο Πρόγραμμα –το πρώτο από τον Γιώργο Διαλεγμένο, το δεύτερο από τον Γιώργο Τσαγκάρη– ενώ διδάσκονται σε σχολεία). Έτσι κι αλλιώς – 1999, Και μετά τι έγινε; – 2004, Χωρίς προστάτη – 2007. Το 2008 ακολούθησε το χιουμοριστικό Εμένα μου λες… Ενδιάμεσα, το 1996, κυκλοφόρησε το Καλύτερα στον τυπογράφο παρά στον ψυχίατρο (18 συνεντεύξεις σε 30 χρόνια με τον Βασίλη Βασιλικό) – όλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στην περίοδο του Τετράδιου έβγαλε το βιβλίο-έρευνα Οι μεγάλες αποδράσεις (πολιτικών κρατουμένων από φυλακές).
Μέλος της ΕΣΗΕΑ και του Δ.Σ. του Μορφωτικού της Ιδρύματος.