Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ "ΕΛΛΑΣ ΝΕΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΡΙΣΗΣ"-Εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ

ΕΛΛΑΣ
ΝΕΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΡΙΣΗΣ

" Η χώρα μας ζει τη χειρότερη περίοδο σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της εν μέσω, ασυστόλως, ένθεν κακείθεν εκτοξευόμενων ψευδών, από τους πολιτικούς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον επιχειρηματικό και τραπεζικό κόσμο, καθώς και από φίλους και (ά)πιστούς υποστηρικτές της. Τα κεντρικά πρόσωπα της χώρας ευημερούν, ενώ οι πολίτες της λιμοκτονούν και υποφέρουν, η διακυβέρνησή της απέχει ελάχιστα από το να καταστεί αντισυνταγματική, η δε επίδοσή της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται καθημερινά υπό αμφισβήτηση. Επίσης, η γεωπολιτική κατάσταση τοποθετεί τη χώρα στο μάτι του κυκλώνα που θα ξεσπάσει στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για ζητήματα ενέργειας, ως επακόλουθο της παρούσας σύγκρουσης στην Ουκρανία και πέριξ αυτής. Νικητής θα αναδειχθεί αυτός που διαθέτει αποφασιστικούς ηγέτες και ηττημένος αυτός που διαθέτει διχασμένη ηγεσία, η οποία, παρόλο που «γαυγίζει», δεν μπορεί να συμφωνήσει αν μπορεί να «δαγκώσει» και, όταν ακόμη μπορεί, δεν ξέρει «πώς» και «πού». Οι άμεσοι γείτονές μας έχουν, επίσης, γίνει ακόμη πιο θρασείς από ποτέ, ακριβώς διότι γνωρίζουν ότι συναλλάσσονται με μια αδύναμη ελληνική κυβέρνηση, όπου το ποσοστό του 3% του λαού καθοδηγεί τις πολιτικές του ισχυρότερου τμήματος (στις τελευταίες εκλογές), το οποίο όμως βρίσκεται επί του παρόντος σε παρακμή. Υπό το φως των ανωτέρω, τίθεται το ερώτημα: Οι Έλληνες έχουν χάσει παντελώς την αίσθηση του «γνώθι σαυτόν;». Ή ειλικρινά πιστεύουν ότι οι ξένοι σύμμαχοί τους είναι τόσο βλάκες να πιστεύουν ότι η Ελλάδα, στην παρούσα κατάσταση, αποτελεί μια «νησίδα σταθερότητας» στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή;
Το ανά χείρας βιβλίο έχει γραφτεί από έναν στοχαστή, με σκοπό τη μελέτη και την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση των παραπάνω ζητημάτων, ο οποίος είναι απόλυτα αδέσμευτος από οιεσδήποτε ελληνικές κομματικές εξαρτήσεις, ούτε έμμισθος οιουδήποτε προσώπου ή ξένου οργανισμού ή καθοδηγούμενος από ξένη δύναμη. Αλλά, με τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στον ορίζοντα, ο συγγραφέας δέχεται καταλήγοντας ότι, στο τέλος, μόνο το ελληνικό εκλογικό σώμα δύναται να θέσει ένα τέλος στην ίδια του τη μιζέρια: και αυτό μόνο με τον εξοστρακισμό από το κοινοβούλιο όλων αυτών που για δεκαετίες κυβέρνησαν και στο τέλος κατέστρεψαν το βιοτικό του επίπεδο. Μόνο μετά την πραγμάτωση αυτού μπορεί κανείς να ξεκινήσει από το μηδέν την επίπονη προσπάθεια ανοικοδόμησης του έθνους, το οποίο λεηλατήθηκε από την ίδια του την καθεστηκυία τάξη.
Είναι ένα βιβλίο που προκαλεί, που προβληματίζει, γραμμένο για να κάνει κάθε έντιμο πολίτη να συλλογιστεί τα ανωτέρω ζητήματα και να τον ενθαρρύνει στο ότι αυτός ο ίδιος, και μόνον αυτός, μπορεί να δράσει και να διασφαλίσει πως ο ήλιος της Ελλάδας θα ανατείλει ξανά πάνω από αυτή την πονεμένη γη." (από το οπισθόφυλλο)
Ο Καθηγητής Βασίλειος Μαρκεζίνης έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ, του Λονδίνου και της Οξφόρδης, καθώς και στα πανεπιστήμια Παρισίων I και II, Λέιντεν, Μονάχου, Σιένας, Ρώμης, Γάνδης, Κορνέλ (Νέα Υόρκη), Αν Άρμπορ (Μίσιγκαν), Αθηνών και Ώστεν (Τέξας). Είναι μέλος των εθνικών Ακαδημιών των Αθηνών, του Βελγίου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ρώμης, καθώς και μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου. Το 1997, διορίστηκε επίτιμος Queen’s Counsel (QC) από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία, το 2005, τον έχρισε επίσης Ιππότη «για τις εξαίρετες υπηρεσίες του στις διεθνείς νομικές σχέσεις». Έχει ακόμη τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ του έχουν επίσης απονεμηθεί τα διάσημα του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας, του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας, καθώς και του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, έχει γράψει σαράντα δύο βιβλία στους τομείς του Δικαίου, της Γεωπολιτικής, της Τέχνης και της Ψυχοβιογραφίας, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά, τα Ελληνικά και τα Κινεζικά. 

Ο εκδοτικός οίκος Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1891. Από τη δεκαετία του 1980, έχοντας δημιουργήσει εξειδικευμένο πανεπιστημιακό τμήμα (έρευνα, μετάφραση, γλωσσική επιμέλεια, σελιδοποίηση, index) δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο του πανεπιστημιακού συγγράμματος, ιδιαιτέρως στους τομείς: διεθνείς σχέσεις, ιστορία, πολιτική, δημόσια διοίκηση, περιβάλλον, δίκαιο ανάπτυξης, δημοσιογραφία, ΜΜΕ, οικονομία, πληροφορική, διοίκηση επιχειρήσεων, ειδική αγωγή, αγορά εργασίας, κοινωνική πολιτική. Συνεργάζεται µε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και µε κορυφαίους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, διανοητές, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, εκδίδει μονογραφίες, δοκίμια, ερευνητικές μελέτες, συλλογικούς τόμους και μεταφράσεις ξενόγλωσσων έργων, ενώ, παράλληλα, προσαρμόζεται συνεχώς στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον κλάδο του πανεπιστημιακού συγγράμματος (δικτύωση, ψηφιοποίηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: