Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΤΟ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΤΗΣ ΙΩΣ ΤΣΟΚΩΝΑ

ΙΩ ΤΣΟΚΩΝΑ
Το Πέρα των Ελλήνων
Στην Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα
Ένα σύντομο οδοιπορικό, εκ των έσω, στην ιστορία της πιο φημισμένης αστικής περιοχής της Πόλης,
στο πολυπολιτισμικό Πέρα.
Το βιβλιοπωλείο-καφέ BOOKTALKS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιώς Τσοκώνα
ΤΟ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Στην Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα

την Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014, στις 8 μ.μ.,στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Αρτέμιδος 47 και Αγ. Αλεξάνδρου 58, Π. Φάληρο).
Με τη συγγραφέα συνομιλούν
ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος-Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής
του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ FM,
και η Ρέα Σταθοπούλου, συγγραφέας.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή και η μουσικοσυνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα.
«Όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται, δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό και να μην πω το αυτονόητο: Είναι πανέμορφη η Πόλη, είναι πανέμορφο το Πέρα. Βαρύ και ασήκωτο το φορτίο που κουβαλούν. Κάθε γωνιά τους έχει και μια ιστορία, κάθε στενό τους έχει το δικό του μυστικό. Εδώ και αιώνες γράφτηκαν, γράφονται και θα γράφονται διθύραμβοι για το κάλλος της Πόλης, για την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπειά της, για την ιστορία της… Τι μπορεί να προσθέσει κανείς όταν άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων και όλων των τεχνών ζωγράφισαν, τραγούδησαν και έγραψαν για κάθε σπιθαμή της, βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι στο μωσαϊκό που τη συνιστά; Αν πρέπει όμως να συμπυκνώσουμε όλα αυτά και θελήσουμε να δώσουμε ένα στίγμα της που να τα συγκεντρώνει όλα, θα καταλήξουμε στο Πέρα. Χωρίς να θέλω να μειώσω την ομορφιά και την αξία καμίας άλλης περιοχής, θεωρώ πως στο Πέρα χτυπούσε και εξακολουθεί να χτυπάει η καρδιά της Πόλης».
Ιώ Τσοκώνα
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ένα σύντομο οδοιπορικό, εκ των έσω, στην ιστορία της πιο φημισμένης αστικής περιοχής της Πόλης, στο πολυπολιτισμικό Πέρα, το οποίο όμως στιγματίστηκε καθοριστικά από την ελληνορθόδοξη κοινότητα. Μέσα από μία βιωματική αφήγηση περιγράφονται τα σχολεία, τα προξενεία και τα μέγαρα, ο κινηματογράφος, το θέατρο και ο Τύπος, αλλά και οι άνθρωποι, αστοί, διανοούμενοι ή γραφικοί, που έδωσαν πνοή και χρώμα στην περιοχή. Ξεκινώντας από την πρώτη κατοίκηση του Πέρα τον 16ο αιώνα μέχρι το σήμερα, ξεδιπλώνεται η ακμή και η παρακμή μιας κοσμοπολίτικης κοινωνίας, παράλληλα με τη μεταμόρφωση της όψης της περιοχής.
Η έκδοση συμπληρώνεται από αρχειακό και σύγχρονο φωτογραφικό υλικό.
«Στους άσπιλους τόπους της παιδικής και στους λαχταρισμένους της εφηβικής γεωγραφίας συντελούνται πολλά απροσδόκητα θαύματα. Η Ιώ ξεδιπλώνει χαριτωμένα το νηπιακό και μαθητικό λεύκωμα της μικρής ζωηρής Πολίτισσας και μας ξεναγεί στη μυσταγωγία της διαμαντένιας μνήμης της καθιστώντας μας κοινωνούς μιας άρτι παρελθούσας κοινωνικής ζωής που διατηρούσε ακόμη πολλά από τα ιδιάζοντα στοιχεία της κοσμοπολίτικης ώσμωσης του ξακουστού ευρωλεβαντίνικου Πέρα».
Από τον πρόλογο του Θωμά Κοροβίνη
Από το blog Φως Φαναρίου fanarion.blogspot.gr
«Και ύστερα από τη μικρή ανάπαυλα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Κωνσταντινούπολη και τις καθημερινές πολλαπλές ευθύνες της διακονίας του. Ωστόσο ακόμα και στο ταξίδι της επιστροφής ο Πατριάρχης δεν αφήνει τον χρόνο ανεκμετάλλευτο. Συντροφιά του στο πλοίο, εκτός από τα κείμενα και τις ομιλίες προσεχών του επισκέψεων, είχε και το βιβλίο Το Πέρα των Ελλήνων της Πολίτισσας συγγραφέως Ιώς Τσοκώνα».
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΩ ΤΣΟΚΩΝΑ
H Iώ Τσοκώνα γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1964. Τελείωσε το Ζάππειο Παρθεναγωγείο. Συνέχισε τις σπουδές της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, μεταφράζοντας από και προς τα τουρκικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: