Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Thessaloniki International Film Festival

 
FestivalNews #486
Η ταινία του Κόρνελ Μούντρουτσο, Λευκός Θεός, που άνοιξε την αυλαία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον. Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας προβάλλεται το βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα φιλμ του Μπένετ Μίλλερ Foxcatcher ενώ συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας Party Girl  των Μαρί Αματσουκελί, Κλερ Μπερζέ και Σαμουέλ Τεΐς. Στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος προβάλλεται το ιστορικό ντοκιμαντέρ Γεγονότα στη Φώκαια 1914 των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, μέσα από το αφιέρωμα Ο Κόζιντσεφ κινηματογραφεί Σαίξπηρ, Θερβάντες, Γκόγκολ παρουσιάζει τέσσερις ταινίες - έργα τέχνης του δημιουργού, που παραμένουν μέχρι και σήμερα μοναδικές και αξεπέραστες κινηματογραφικές μεταφορές κορυφαίων λογοτεχνικών έργων.
 
  Δείτε αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα (11-17/12/2014)

ΛΕΥΚΟΣ ΘΕΟΣ

Κόρνελ Μούντρουτσο
Ουγγαρία - Γερμανία - Σουηδία
2014
 
FOXCATCHER

Μπένετ Μίλλερ
ΗΠΑ
2014
 
PARTY GIRL

Μαρί Αματσουκελί, Κλερ Μπερζέ, Σαμουέλ Τεΐς
Γαλλία
2014
 
 
 
Ο Κόζιντσεφ κινηματογραφεί Σαίξπηρ, Θερβάντες, Γκόγκολ
Τον Γκριγκόρι Κόζιντσεφ (1905-1973), έναν από τους σπουδαιότερους σοβιετικούς σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου, τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, μέσα από το αφιέρωμα Ο Κόζιντσεφ κινηματογραφεί Σαίξπηρ, Θερβάντες, Γκόγκολ που πραγματοποιείται από την Πέμπτη 11 έως και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).
 
Προβολή της ταινίας Γεγονότα στη Φώκαια 1914
Δύο μήνες πριν την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο ελληνικός πληθυσμός σε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του και τις περιουσίες του και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, μετά από απρόκλητες επιθέσεις ατάκτων τουρκικών ομάδων. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη Γεγονότα στη Φώκαια 1914 προσφέρει στους απογόνους των προσφύγων, 100 χρόνια μετά το διωγμό, την ιστορική τεκμηρίωση των γεγονότων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: