Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Νέες Εκδόσεις

Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ 2310-256146, Fax 2310-256148
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δεκέμβριος 2014
 
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Πόλωση, βία, αναστοχασμός στην πολιτική και δημοφιλή κουλτούρα.
Βασίλης Βαμβακάς
Η κρίση που βιώνει η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχει επιχειρηθεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους. Η κρίση ταυτίστηκε με το μνημόνιο πριν ακόμη αυτό εφαρμοστεί, πριν ακόμη επιβληθούν οι μεταρρυθμίσεις ή οι επώδυνες περικοπές που επέβαλλε. Η συζήτηση για το «φάρμακο», τη δοσολογία, τη δηλητηριώδη ή θεραπευτική του ουσία, εξέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την προσοχή από την ίδια την «ασθένεια». Ελάχιστες αναλύσεις και ερμηνείες για το ίδιο το πρόβλημα βρήκαν απήχηση στον δημόσιο λόγο. Η κρίση ξεκίνησε από ένα γεγονός τεράστιας σημασίας που έτεινε να υποτιμηθεί ή να αναχθεί σε αποτέλεσμα μιας μονοδιάστατης ιδεολογικής κυριαρχίας. Το γεγονός δεν ήταν άλλο από τη χρεωκοπία του ελληνικού κράτους – και όχι των τραπεζών όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναπαραστάσεις, τα σχόλια, οι πολιτικές προέκυψαν όχι για την ίδια την κρίση, αλλά κυρίως σε αναφορά με τη βασική συνέπειά της, το μνημόνιο και την επιτυχή ή ατυχή δικαιολόγησή του. Η συλλογή κειμένων αυτού του βιβλίου δεν φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στην συστηματική ανάλυση των λόγων που αρθρώθηκαν γύρω από την κρίση και των φορέων που τους εξέφρασαν. Τα κείμενα του βιβλίου αυτού –που τα περισσότερα πρωτοδημοσιεύτηκαν στον Τύπο– αποτελούν μια πρώτη προσπάθεια να σημειολογηθεί αυτή η νέα συνθήκη, να σχολιαστεί η επικαιρότητα, να κατανοηθούν καινούργιες εκφάνσεις του δημόσιου λόγου και μεταλλάξεις παλαιότερων. 

ISBN: 9789604585335
Τιμή: 18,00 €
Σελίδες: 304
Περισσότερα...
 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ή ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. Η Ευρώπη σε κρίση. Τόμος Α’.
Habermas κ.α., Εισαγωγή στην ελληνική έκδοση: Γιώργος Β. Ριτζούλης
¬¬¬ Η πορεία και η τύχη της Ελλάδας είναι πλέον από χρόνια, πολύ πριν την κρίση, άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία και την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Η Ευρώπη ήταν για μας, άλλοτε, ο πλούσιος χρηματοδότης, τις οικονομικές ενισχύσεις του οποίου μπορούσαμε να σπαταλάμε ασύνετα τώρα ο έγινε ο δυνάστης που μας επιβάλλει σκληρούς και δυσβάσταχτους όρους, προκειμένου να μας βοηθήσει στην οικονομική κρίση. Η συγκεντρωτική έκδοση της αρθρογραφίας στο γερμανικό περιοδικό Blatter fur deutsche und internationale Politik για την κρίση στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ είναι μια περιεκτική παρουσίαση του θέματος: πολυπρισματική, διεπιστημονική, ενημερωτική για το ευρύτερο κοινό, πέραν των «ειδικών» της πολιτικής και της οικονομίας. Τα κείμενα του βιβλίου έχουν γραφτεί μετά την επίσημη εκδήλωση της «Ελληνικής κρίσης» την άνοιξη του 2010. Η πολύπλευρη οπτική γωνία πολλών γνωστών συγγραφέων συμβάλλει στο δύσκολο εγχείρημα να γίνει η συνολική εικόνα της κρίσης πιο ευκρινής και συνεκτική. Το ζήτημα αντιμετωπίζεται τόσο από την εσωτερική οπτική γωνία του «ευρωπαϊκού πυρήνα», συγκεκριμένα τη γερμανική, όσο και υπό το πρίσμα του εξωτερικού παρατηρητή, ως μέρος της μεταβαλλόμενης παγκόσμιας κατάστασης. Μία εξαιρετικά επίκαιρη συλλογή μελετών, που συμβάλλουν στο δύσκολο εγχείρημα να γίνει πιο συνεκτική και ευκρινής η κατακερματισμένη εικόνα της κρίσης. 

ISBN: 9789604585601
Τιμή: 15,00 €
Σελίδες: 240
Περισσότερα...
 
ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ. Ο Παναγιώτης Κονδύλης και η ελληνική κρίση.
Θανάσης Πολλάτος. Πρόλογος: Γ.Λ. Ευαγγελόπουλος
Η μελέτη αυτή αποτελεί μία εξαιρετικά προσεκτική παρουσίαση των θέσεων του Κονδύλη για την ελληνική κρίση. Ο συγγραφέας εμβαθύνει, χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις, αλλά με παρούσα την κριτική διάθεση, στις θέσεις του για τη νεοελληνική περίπτωση, οι οποίες, μάλιστα, διατυπώθηκαν πριν από περισσότερο από είκοσι χρόνια και των οποίων η επικαιρότητα και ορθότητα μοιάζει σήμερα να επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό. Επιπρόσθετα, αναπτύσσει μια σειρά δικών του πρωτότυπων σκέψεων για την κρίση, τα αίτιά της και τους σημερινούς πρωταγωνιστές της. Το βασικό σχήμα μιας συμπεριφοράς καθιερωμένης κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, που περιγράφει τη σχέση του Νεοέλληνα με το κράτος, με το να δηλώνει υπακοή στο κράτος, το οποίο, με τη σειρά του, τον προστατεύει, κατά διαφόρους τρόπους, από τον διορισμό του στο Δημόσιο έως την παραχώρηση προνομιακού εργασιακού ή ασφαλιστικού καθεστώτος σε σύγκριση με άλλες ομάδες εργαζομένων, αποτελεί ίσως τον πυρήνα όλων των μεταγενέστερων δυσλειτουργιών που διέπουν την οργάνωση της χώρας σε όλους τους τομείς: Η ελλιπής εξατομίκευση, ο υπερβάλλων ρόλος της οικογένειας και του πατερναλιστικού κράτους αποτελούν ψηφίδα συμπληρωματική της κονδυλικής άποψης περί της διαχρονικής επιβίωσης των βαλκανικών, πατριαρχικών, προνεωτερικών νορμών του σχήματος προστασία-υπακοή, που σταθερά ανταγωνίζονται και νοθεύουν τη δημιουργία ενός νεωτερικού κράτους. 

ISBN: 9789604585588
Τιμή: 9,00 €
Σελίδες: 144
Περισσότερα...
 
Η ΗΘΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Edward C. Banfield, Πρόλογος: Γιώργος Τσιάκαλος
Το βιβλίο του Banfield και η έννοια «οικογενειακός αμοραλισμός» αποτελούν εδώ και δεκαετίες σημείο αναφοράς των περισσότερων ερευνητών που ασχολούνται με θέματα υπανάπτυξης και ανάπτυξης. Οι διαπιστώσεις για την κοινωνία του Μοντεγκράνο της δεκαετίας του 1950 δεν φαίνονται καθόλου ξένες για την Ελλάδα, και, επιπλέον, παρουσιάζουν εκπληκτική ομοιότητα με ευρύτατα διαδεδομένες περιγραφές των αιτίων της «κακοδαιμονίας» στη δική μας χώρα. Ο συγγραφέας έχει κάνει πολύ δρόμο στην προσπάθεια να δημιουργήσει μια υγιή θεωρητική βάση για την εξήγηση των προβλημάτων της νότιας Ιταλίας. Η εστίαση στην οικογένεια ως μονάδα της κοινωνικής οργάνωσης είναι μια αναγκαία και πολύ εύστοχη προσέγγιση του θέματος. Ως αιτία της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής καθυστέρησης ο Banfield κατονόμαζε τον “οικογενειακό αμοραλισμό”, δηλαδή την ιδιαίτερη ηθική βάση της συγκεκριμένης κοινωνίας. Η έλλειψη σεβασμού προς τον νόμο αν δεν υπάρχει ο φόβος της τιμωρίας, η θεώρηση ως δεδομένου και φυσιολογικού του ότι όποιος μπορεί να αποφύγει τη φορολογία θα το κάνει, η έντονη καχυποψία και η γενική αντίληψη πως όποιος έχει την εξουσία είναι ιδιοτελής και διεφθαρμένος αποτελούν κάποιες από τις βασικές συνέπειες μιας κοινωνίας οικογενειακού αμοραλισμού. Κανείς δεν παίρνει πρωτοβουλία να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης και να πείσει τους άλλους να το υιοθετήσουν -εκτός αν έχει να κερδίσει κάτι. Αλλά ακόμη και αν κάποιος το έκανε, κανείς δεν θα τον ακολουθούσε, επειδή όλοι θα πίστευαν ότι έχει κρυφούς σκοπούς. Η μόνη κοινωνική δομή που ευδοκιμεί είναι η πελατειακή σχέση. 

ISBN: 9789604585618
Τιμή: 14,00 €
Σελίδες: 232
Περισσότερα...
 
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ. Πώς – πότε και γιατί ήρθε το μπάσκετ στην Ελλάδα.
Σωτήρης Θεολογίδης
«Συγχαίρω τον Σωτήρη Θεολογίδη για την έρευνα και την επιμονή του να επιμεληθεί τις πληροφορίες και το υλικό που αναδεικνύουν μια ιδιαίτερη πτυχή της κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης και της σημαντικής αθλητικής ιστορίας της πόλης.» Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ο Σωτήρης Θεολογίδης, δημοσιογράφος, με πολύχρονη πείρα και ενασχόληση στον κλάδο, ξαναγυρνά στην έρευνα σ’ ένα τομέα που γνωρίζει και αγαπά ιδιαίτερα: το μπάσκετ. Θέμα αυτού του λευκώματος, η επινόηση και πορεία των ομαδικών αθλημάτων από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το 1940. Η εργασία του επικεντρώνεται στην «αχαρτογράφητη» περίοδο 1926-1940, παραθέτοντας ταυτόχρονα τις γενικότερες πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εξελίξεις της εποχής. Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύονται για πρώτη φορά όλα τα αποτελέσματα που έχει καταγράψει ο πολιτικός και αθλητικός Τύπος για τα τοπικά πρωταθλήματα, βόλεϊ και μπάσκετ, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα αντίστοιχα πανελλήνια πρωταθλήματα, οι αγώνες της Εθνικής ομάδας αλλά και οι φιλικοί αγώνες σε μπάσκετ και βόλεϊ. Καταγράφεται επίσης πλήθος στοιχείων για την κίνηση του γυναικείου βόλεϊ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και στοιχεία ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να εντρυφήσει στην ιστορία των αγώνων και πρωταθλημάτων αλλά και στις διεθνείς πολιτικές και αθλητικές εξελίξεις, αποκτώντας μια νέα οπτική για την πορεία και τη γέννηση των ομαδικών αθλημάτων. 

ISBN: 9789604585342
Τιμή: 23,00 €
Σελίδες: 224

Περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: