Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

EΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΥ ΖΩΗ ΝΙΚΗΤΑΚΗ

Εργαστήρι παραμυθιών (4-10 ετών)

“ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ”
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
(από 4 ετών)

από τη Ζωή Νικητάκη, παραμυθού, εικαστικό – εικονογράφο, συγγραφέα
Picture 2παραμυθια Ζ.
Στη Συμμορία του Ήλιου, χώρο έκφρασης και τεχνών
Δημοφώντος 136, Άνω Πετράλωνα
τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947016653 και 6974828873
Tα παιδιά ανακαλύπτουν το θαυμαστό μονοπάτι της αφήγησης των λαϊκών παραμυθιών που μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά και μυούνται στις μαγικές συνταγές της τέχνης των παραμυθάδων. Χρησιμοποιούν ως όχημα τα μαγικά δώρα της τέχνης για να αφηγηθούν, να γράψουν και να εικονογραφήσουν το δικό τους παραμύθι, και έτσι να μιλήσουν για τα όνειρά τους, αλλά και για όσα τα απασχολούν και τα πονούν. Ξεδιπλώνουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους και δημιουργούν εμπνεόμενα από το μαγικό κόσμο της φαντασίας και των ονείρων που συναντούν στα παραμύθια.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να καλλιεργηθεί η ευαισθησία και η έκφραση, να ενεργοποιηθεί η φαντασία και να ενισχυθεί η δημιουργικότητα, μα και η περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από τη γνώση, την αλήθεια, αλλά και την ποίηση που μπορεί να κρύβουν τα παραμύθια. Ταυτόχρονα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με την τέχνη της αφήγησης, της συγγραφής και της εικονογράφησης ενός παραμυθιού και να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία.
Το εργαστήρι παραμυθιού στοχεύει επίσης να γνωρίσουν τα παιδιά πως τα παραμύθια είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, καθώς διασώζουν τη γλώσσα, τις λαϊκές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου και κάθε λαού. Δημιουργούν γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, μας μεταφέρουν τις απόψεις για τη ζωή και τις σχέσεις των ανθρώπων και ενεργοποιούν την πίστη μας πως όπως στα παραμύθια, έτσι και στη ζωή τα πάντα είναι δυνατά, ακόμα και εκείνα που αδύνατα φαντάζουν.
Η Ζωή Νικητάκη σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο – χαράκτρια, Μάχη Δημοπούλου και στο εργαστήρι του Τάσου Ρήγα κάνοντας σπουδή στο ελεύθερο σχέδιο και στο σχέδιο του γυμνού μοντέλου.
Παρακολούθησε κατά καιρούς σεμινάρια σχετικά με παιδαγωγικά αλλά και καλλιτεχνικά θέματα, όπως με την ενδυματολογία, την κατασκευή κούκλας, κλπ.
Εργάστηκε επί σειρά ετών με μεράκι και αγάπη πολλή ως φιλόλογος στο χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Από το 2006 ως το 2014 εργάστηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος σχεδιάζοντας και υλοποιώντας καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.
Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Παιδείας, την Actionaid Ελλάς, τους Ερευνητές της εφημερίδος Καθημερινής, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για τη Ψυχική Υγεία, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, κλπ. Για την Actionaid Ελλάς μεταξύ άλλων έχει εικονογραφήσει  το διαπολιτισμικό πρόγραμμα «Παιδιά του κόσμου – Πολίτες του κόσμου» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο διανεμήθηκε στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και στα σχολεία των ομογενών του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, εικονογράφησε και επιμελήθηκε το βιβλίο «Τα παραμύθια ταξιδεύουν».
To 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τρίμορφο το βιβλίο «Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου» που ανθολόγησε, διασκεύασε και εικονογράφησε. Τον Φεβρουάριο του 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κονιδάρη το βιβλίο που έγραψε και εικονογράφησε «Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια».
Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στην Ινδία. Η πρώτη της ατομική έκθεση υλοποιήθηκε στο Μουσείο του Λουτρού των Αέρηδων με τα έργα της εικονογράφησης του βιβλίου της “Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου”.  Αγαπά τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. Τ΄ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά. Τον παραμυθοαέρα τον εμφύσησε στην καρδιά και στο νου της η γιαγιά της. Aφηγείται  παραμύθια από τη γραπτή και την προφορική παράδοση του τόπου μας, καθώς κι άλλων λαών και τόπων του κόσμου. Σε μουσεία, σχολεία, γκαλερί, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, στο ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, στο Αθηναϊκό Ωδείο, στο Σχολείο Παιχνιδιού, σε Φεστιβάλ για παιδιά, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου δρόμου, στο θέατρο Φούρνος, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στη Στοά Βιβλίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με διάφορους δήμους και πολιτιστικούς φορείς της χώρας, στο Ελληνοϊαπωνικό συνέδριο με την ομάδα κουκλοθεάτρου Seiwa Bunraku, σε ογκολογικό συνέδριο σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, κλπ.
Έχει υλοποιήσει σεμινάρια σχετικά με την τέχνη της αφήγησης σε φοιτητές παιδαγωγικής και προσχολικής αγωγής.
Εστιάζει στη θεραπευτική δράση και λειτουργία των παραμυθιών και θεωρεί ότι η αφήγηση είναι μια πράξη για μετάδοση δύναμης, μια διαδικασία μύησης για το ταξίδι της ψυχής και την ανέλιξη της συνειδητότητας. Αφηγείται παραμύθια σε παιδιά και σε μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται…
Περισσότερα στοιχεία για την ίδια μπορείτε να βρείτε στους ιστότοπους:
www.facebook.com/ zoe nikitaki

www.zoenikitaki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: