Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ομιλία και βραδινή παρατήρηση στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου - Διάλεξη στον ΟΦΑ Σάββατο 23 Ιανουαρίου

telescope

Βραδινές παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ο 'Eναστρος Ουρανός
Βραδινές παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Το εργαστήριο Αστρονομίας σας προσκαλεί σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22/01/2016.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
12540800 1706978859532946 7210710104747682768 n
19:00–20:00: Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή κ. Ιωάννη Σειραδάκη του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ με θέμα:
«Η χρήση ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών (CCD) στη σύγχρονη αστρονομία»
Περίληψη:
Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα η αναλογική αστρονομική φωτογραφία εδραιώθηκε και αντικατέστησε την παρατήρηση του ουρανού με γυμνό οφθαλμό. Ένα αιώνα αργότερα (μετά τη δεκαετία του 1970), με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, οι φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούν αισθητήρες CCD, αυξάνοντας την ευκολία καταγραφής και το δυναμικό εύρος των φωτογραφιών. Η ανάλυση των αστρονομικών δεδομένων απλοποιείται. Στην ομιλία θα διερευνηθεί η λειτουργία των αισθητήρων CCD και θα γίνει μια απλοποιημένη εισαγωγή στη ορολογία που χρησιμοποιείται κατά τη χρήση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Τέλος θα παρουσιαστούν, βήμα προς βήμα, με παραδείγματα, οι βασικές τεχνικές ανάλυσης ψηφιακών αστρονομικών φωτογραφιών με επαγγελματικά προγράμματα ελεύθερου λογισμικού.
(Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Αστεροσκοπείου)
20:00-22:00: Νυχτερινή περιήγηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων (αυτή την εποχή κυρίως της Σελήνης) με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση με μέλη του εργαστηρίου και ενημέρωση πάνω στα νεότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής.
***

Διάλεξη και κοπή πίτας στον ΟΦΑ, Σάββατο 23 Ιανουαρίου

2016-01-14 215413
Κομήτες: Οι επισκέπτες του Ηλιακού Συστήματος
Κοσμάς Γαζέας, λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.
Είσοδος ελεύθερη
«Καθημερινά η Γη βομβαρδίζεται από τόνους μικρο-μετεωριτών, σκόνης και πάγου εξωγήινης προέλευσης, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια μικρά και μεγάλα παγόβουνα που κινούνται σχεδόν χαοτικά σε μια ακτίνα ενός έτους φωτός μακριά από τον Ήλιο.
Αυτά τα σώματα είναι ψήγματα της πρωταρχικής ύλης που δημιούργησε το Ηλιακό μας Σύστημα και βρίσκονται για εκατομμύρια χρόνια στις πιο μακρινές και παγωμένες γειτονιές, πολύ πιο μακριά από τις τροχιές των πλανητών.
Όταν κάποιο από αυτά τα σώματα κινηθεί προς τον Ήλιο αρχίζει να θερμαίνεται, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία εξάχνωση του υλικού από το οποίο αποτελείται. Η δημιουργία μιας ουράς ύλης που ακολουθεί το παγωμένο αυτό σώμα δίνει τη χαρακτηριστική και γνωστή σε όλους μας όψη ενός κομήτη.»
Μετά την διάλεξη θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του Ομίλου με ένα μεγάλο δώρο έκπληξη στον τυχερό που θα βρεί το φλουρί!!!*
vassilopita-thumb-large
***
ofa logo
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ www.ofa.gr
facebook feed flickr google_plus pinterest soundcloud tumblr twitter vimeo youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια: