Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης

Το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης
Edward O. Wilson
Βραβείο Crafoord Βιολογίας
Το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης
Μετάφραση - Επιστημονική επιμέλεια: Σπύρος Σφενδουράκης, αναπληρωτής καθηγητής οικολογίας και βιοποικιλότητας, Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κύπρου
ISBN: 978-618-5111-49-6
Πανόδετο, 192 σελ., 14 × 21 εκ., Α/Μ,22,00 € (χωρίς ΦΠΑ)
Αγορά
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πώς προέκυψε το ανθρώπινο γένος και γιατί διατηρείται στη ζωή σε έναν πλανήτη σαν τον δικό μας; Κατέχουμε μια ειδική θέση στο Σύμπαν, και το πεπρωμένο μας ορίζει να υπάρχουμε σε αυτό; Προς τα πού οδεύουμε ως είδος και, ίσως το πιο δύσκολο ερώτημα, γιατί;
 «Η ανθρωπότητα εμφανίστηκε από μόνη της, μέσω μιας σειράς επάλληλων συμβάντων κατά την εξέλιξη. Δεν είμαστε προκαθορισμένοι να εκπληρώσουμε κάποιον σκοπό· ούτε έχουμε να δώσουμε λόγο σε οποιαδήποτε δύναμη πέρα από τον εαυτό μας. Θα μας σώσει μόνο η σοφία που βασίζεται στην αυτεπίγνωση, και όχι η ευλάβεια. Δεν θα υπάρξει εξιλέωση ή δεύτερη ευκαιρία που θα μας δοθεί άνωθεν. [...] Είναι ανόητο να θεωρούμε τον πλανήτη μας προσωρινό σταθμό προς έναν καλύτερο κόσμο. Μόνο αυτόν έχουμε να κατοικούμε και τούτο το νόημα να ξεδιπλώσουμε. [...]»
 «Δεν υπάρχει κάποιο απύθμενο μυστήριο της ζωής. Δαίμονες και θεοί δεν διεκδικούν την αφοσίωσή μας. Αντιθέτως, είμαστε αυτοδημιούργητοι, ανεξάρτητοι, μόνοι και εύθραυστοι· ένα βιολογικό είδος προσαρμοσμένο να ζει σε έναν βιολογικό κόσμο. Αυτό που έχει σημασία για τη μακροχρόνια επιβίωσή μας είναι η ευφυής αυτεπίγνωση, βασισμένη σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία σκέψης από όση γίνεται ανεκτή σήμερα ακόμη και στις πιο προηγμένες δημοκρατικές κοινωνίες μας. [...]»
 «Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μάς οδηγεί στο μέγιστο των ηθικών διλημμάτων αφότου άγγελος Κυρίου συγκράτησε το χέρι του Αβραάμ: σε ποιον βαθμό να μετασκευάσουμε τον ανθρώπινο γονότυπο. [...] Είμαστε κοντά στο να εγκαταλείψουμε τη φυσική επιλογή, τη διεργασία που μας δημιούργησε, για να κατευθύνουμε οι ίδιοι την εξέλιξή μας μέσω εκούσιας επιλογής —τη διεργασία του επανασχεδιασμού της βιολογίας μας και της ανθρώπινης φύσης έτσι όπως θα θέλαμε να είναι. [...]»
Το βιβλίο αποτελεί κατάθεση ψυχής ενός από τους μεγαλύτερους βιολόγους-διανοητές της εποχής μας. Όλοι οφείλουμε να το διαβάσουμε.
 
Είπαν για το βιβλίο
 «O E.O Wilson είναι ο σπουδαίος διάδοχος του Δαρβίνου, ένας επιστήμονας μεγάλης πνοής, βάθους, εμπειρίας και ευφυΐας, ο οποίος μας προσφέρει μια νέα κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. [...] Στο νέο βιβλίο του θα δείτε την ομορφιά, το μυστήριο και τις δυνατότητες της ανθρώπινης ύπαρξης με τα μάτια ενός από τους σημαντικότερους και πιο ατρόμητους εξερευνητές.»
—Jeffrey Sachs, καθηγητής αειφόρου ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Columbia
• «...Μας παρουσιάζει ένα εμπνευσμένο και πειστικό όραμα για το μέλλον, όχι ένα κατόρθωμα που ξεπετιέται εύκολα. [...] Ο Wilson είναι παθιασμένος οπτιμιστής και σκληροτράχηλος πραγματιστής. Τι περισσότερο μπορείς να αναμένεις για έναν προφήτη;»
—John Horgan, Scientific American
 «...Μια προκλητική και καλογραμμένη συλλογή δοκιμίων.»
—Tim Lenton, Nature
 «...Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Wilson, ο οποίος ακόμη προσφεύγει στη λογική και στη φαντασία με την ελπίδα να μας διαφωτίσει σχετικά με τη φύση μας και να μας εμψυχώσει προκειμένου να αλλάξουμε την καταστροφική πορεία μας. [...]»
The Washington Post
 «Ένα αποχαιρετιστήριο έργο. [...] O Wilson ορθώνεται υπεράνω του πλήθους των βιολόγων συγγραφέων, όπως ο Τζον λε Καρέ υπερβαίνει τους μυθιστοριογράφους κατασκοπείας. Είναι σοφός, εμβριθής, πονηρός, λαμπερός, αμφίσημος. [...]»
The New York Times
 
Ο συγγραφέας
Edward O. Wilson
Ο EDWARD O. WILSON αναγνωρίζεται από όλη την επιστημονική κοινότητα ως ένας από τους κορυφαίους βιολόγους στον κόσμο. Σε αυτόν οφείλεται η δημιουργία δύο επιστημονικών κλάδων (της νησιωτικής βιογεωγραφίας και της κοινωνιοβιολογίας), τριών συνενωτικών συλλήψεων για τις φυσικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες (της βιοφιλίας, των μελετών βιοποικιλότητας και του συνάλματος) και μίας σημαντικής τεχνολογικής προόδου για τη μελέτη της παγκόσμιας βιοποικιλότητας (της Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής).
Το 1990 τιμήθηκε από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας με το Bραβείο Crafoord (απονέμεται σε πεδία τα οποία δεν καλύπτονται από το Βραβείο Νόμπελ), για την προσφορά του στην οικολογία. Του έχουν επίσης απονεμηθεί περισσότερα από εκατό βραβεία διεθνώς, ανάμεσα στα οποία και δύο Βραβεία Pulitzer για μη μυθοπλαστικό έργο.
Είναι Επίτιμος Έφορος Εντομολογίας και Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημιακής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Harvard.
 
Τα περιεχόμενα του βιβλίου
Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ
1. Το νόημα του νοήματος
2. Λύνοντας το αίνιγμα του ανθρώπινου είδους
3. Η εξέλιξη και η εσωτερική μας σύγκρουση
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
4. Ο νέος Διαφωτισμός
5. Η τεράστια σημασία των ανθρωπιστικών σπουδών
6. Η δύναμη που οδηγεί την κοινωνική εξέλιξη
ΑΛΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ
7. Η ανθρωπότητα χαμένη σε έναν κόσμο φερομονών
8. Οι υπεροργανισμοί
9. Γιατί τα μικρόβια κυβερνούν τον Γαλαξία
10. Ένα πορτρέτο του Ε.Τ.
11. Η κατάρρευση της βιοποικιλότητας
ΕΙΔΩΛΑ ΤΟΥ ΝΟΥ
12. Ένστικτο
13. Θρησκεία
14. Ελεύθερη βούληση
ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ
15. Μόνοι και ελεύθεροι στο Σύμπαν
 
Εκδόσεις Κάτοπτρο
Κορυζή 8, 117 43 Αθήνα
web site: www.katoptro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: