Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Διάλεξη και κοπή πίτας στον ΟΦΑ, Σάββατο 21 Ιανουαρίου

ari

Διάλεξη και κοπή πίτας στον ΟΦΑ, Σάββατο 21 Ιανουαρίου

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017, στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, ο καθηγητής Αστρονομίας στο ΑΠΘ και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, κ. Σταύρος Αυγολούπης, θα δώσει ομιλία με θέμα “Μια σύγχρονη ματιά στο «Περί Ουρανού» έργο του Αριστοτέλη”.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κοπή τις πίτας του Ομίλου.
Περίληψη
Η ομιλία αυτή αναφέρεται σε μερικά αποσπάσματα από το «Περί Ουρανού» έργο του Αριστοτέλη και συγκεκριμένα σχολιάζονται με τη ματιά της σύγχρονης Αστρονομίας:
α) Το Αριστοτελικό Γεωκεντρικό - Ανθρωποκεντρικό Κοσμολογικό Σύστημα
β) Οι αποδείξεις του Αριστοτέλη για τη σφαιρικότητα της Γης
γ) Οι «περί μεσότητας» αντιλήψεις του Αριστοτέλη, όπως αυτές εμφανίζονται σήμερα στο χώρο της Αστρονομίας, και
δ) Η αριστοτελική έννοια της «πεμπτουσίας», η οποία θα μπορούσε να συσχετισθεί με την πέμπτη θεμελιώδη δύναμη που κυβερνά το Σύμπαν και είναι γνωστή σήμερα ως «σκοτεινή ενέργεια».
***
Ο Σταύρος Αυγολούπης είναι Καθηγητής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην ερευνητική κατεύθυνση «Παρατηρησιακή Αστρονομία και η Αστρονομία στην Εκπαίδευση». Γεννήθηκε το 1949 στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής και τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στην Αρναία Χαλκιδικής.
Έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Μαθηματικών, όπου ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (βαθμός «Άριστα»). Το Μάιο 1975 διορίστηκε στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής και διήλθε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες εξέλιξης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Με τις πολυετείς αστρονομικές παρατηρήσεις του στην ερευνητική κατεύθυνση σημείωσε δύο κυρίως πολύ ξεχωριστές σημαντικές διεθνείς επιτυχίες:
Την ανακάλυψη του πενταετούς κύκλου δραστηριότητας του αστέρα EV Lac και την πρώτη διεθνώς καταγραφή έκλαμψης σε αστέρα της μεγάλης κατηγορίας μεταβλητών αστέρων RS CVn από το Αστεροσκοπείο Στεφανίου Κορινθίας.
Έχει γράψει περισσότερες από 100 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες δημοσιευμένες σε έγκριτα Διεθνή Περιοδικά με κριτές και σε Περιοδικά Διεθνών Συνεδρίων με κριτές, έξι Κεφάλαια σε Συλλογικούς Πανεπιστημιακούς Τιμητικούς Τόμους, αλλά και τουλάχιστον άλλες 40 εργασίες σε Συνέδρια και Περιοδικά με κριτές τους εκδότες τους ή τις επιτροπές έκδοσής των.
Το επιστημονικό αυτό έργο του έχει σημαντική διεθνή αναγνώριση με περισσότερες από επτακόσιες αναφορές άλλων ερευνητών στο ερευνητικό έργο του.
***
Το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων και διαλέξεων στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας:
ofa logo
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: