Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Αλλαγή τοποθεσίας για τη διάλεξη και την κοπή πίτας του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας


Αλλαγή τοποθεσίας για τη διάλεξη και την κοπή πίτας. Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Αγαπητά μέλη και φίλοι του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας,
ανακοινώνεται πως η διάλεξη και η κοπή της πίτας θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»,το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, στις 18:00.
Το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής» βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χηλής και Τριπόλεως (είσοδος από την Χηλής), κοντά στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς. Για τη μετάβασή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις αστικές γραμμές Νο 5 και Νο 6 και να κατεβείτε στην στάση «Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς».
Χάρτης τοποθεσίας:
https://maps.app.goo.gl/
Καλεσμένος ομιλητής ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, καθηγητής Αστροφυσικής του τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ένα εκ των ιδρυτικών μελών του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, θα δώσει ομιλία με θέμα «Τα σώματα μικρής μάζας του Ηλιακού Συστήματος».
Περίληψη ομιλίας:
Πριν από περίπου 4,6 δισ. χρόνια ο Ήλιος μας έλαμψε ως ένα νέο αστέρι στον ουρανό, ξεπροβάλλοντας μέσα από ένα θερμό δίσκο σκόνης και αερίων. Τα υπολείμματα αυτής της διαδικασίας αποτέλεσαν τους δομικούς λίθους για τη δημιουργία ενός πλανητικού συστήματος με 8 πλανήτες, και εκατομμύρια σώματα μικρής μάζας, όπως είναι οι νάνοι πλανήτες, οι αστεροειδείς και οι κομήτες. Σήμερα η έρευνα των αστρονόμων επιδιώκει την κατανόηση του μηχανισμού της δημιουργίας των πλανητών μέσα από παρατηρήσεις και μοντέλα, τα οποία αναπαράγουν τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνα τα πρώτα χρόνια. Η παρατηρησιακή έρευνα εστιάζεται περισσότερο στη μελέτη των σωμάτων μικρής μάζας μέσω των επιπροσθήσεων και τεχνικές παρατήρησης που συνδυάζουν την ανάλυση του φάσματος των σωμάτων αυτών, τον ακριβή προσδιορισμό της τροχιάς τους και την καταγραφή της συνεχούς μεταβολής της φωτεινότητάς τους.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου.
Είσοδος ελεύθερη
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμαριάς, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Βιογραφικό:
Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Η μεταδιδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency, ESA) στην Ολλανδία, με ειδικότητα στη διαστημική οπτική και τεχνολογία.
Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, η αγάπη του για το διάστημα τον οδήγησε να λάβει μέρος και στη διαδικασία επιλογής αστροναυτών της ESA το 2008. Κατάφερε να φτάσει σε τελικό στάδιο επιλογής, αφού κρίθηκε ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους.
Το 2023 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε τον αστεροειδή “30278 Gazeas” (2000 HN56) προς τιμή του, αναγνωρίζοντας διεθνώς την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στον χώρο της Αστροφυσικής και της μελέτης του Ηλιακού Συστήματος.
Σήμερα ο Δρ. Γαζέας διδάσκει Αστροφυσική στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την οπτική και την αστρονομική οργανολογία.
Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό τον ώθησε να ασχοληθεί με την επικοινωνία της επιστήμης. Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει πλήθος ομιλιών σε σχολεία, συλλόγους, πανεπιστήμια και άλλους φορείς, ενώ αποτελεί ενεργό μέλος της ομάδας διοργάνωσης του Athens Science Festival. Είναι έμπειρος αστροφωτογράφος και έχει ταξιδέψει στις πιο απίθανες γωνιές του πλανήτη μας για την παρατήρηση και την καταγραφή των ηλιακών εκλείψεων.
Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (International Astronomical Union-IAU), της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Ένωσης (European Astronomical Society-EAS), της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛΑΣΕΤ).
Είναι ο εμπνευστής και συντονιστής του πολύ πετυχημένου προγράμματος «Planets In Your Hand», ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει και ηγείται των ερευνητικών προγραμμάτων «Ancient Asteroids», «Contact Binaries Towards Merging - CoBiToM» και “Blazar Optical Sky Survey - BOSS».
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: