Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Φοροαπειλή για τα μπλοκ των 700 ευρώ

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Βαρύ τίμημα κινδυνεύουν να πληρώσουν από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης οι πιο αδικημένοι της αγοράς εργασίας, οι αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, κατά κανόνα νέοι που ονομάστηκαν «γενιά των 700 ευρώ».
Τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, καταργούν το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ που ίσχυε ώς τώρα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και καθιερώνουν φορολογικό συντελεστή 10% στο συγκεκριμένο κλιμάκιο εισοδήματος.
Ο κ. Αλογοσκούφης στοχεύει, όπως υποστήριξε, στους φοροφυγάδες, οι οποίοι δεν δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα, αλλά στην πράξη τα μέτρα απειλούν μεταξύ άλλων και χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα με το λεγόμενο μπλοκάκι, τους πιο «αναλώσιμους» εργαζομένους, αυτούς τους οποίους οι επιχειρήσεις προσλαμβά- νουν για περιορισμένο- υποτίθεται- χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφύγουν τις δεσμεύσεις της εργατικής νομοθεσίας και το κόστος της ασφάλισης.
Διπλά αδικημένος
Η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων αυτών είναι ουσιαστικά μισθωτοί χωρίς τα δικαιώματα των μισθωτών, «μισθωτοί στον προθάλαμο».
Δεν έχουν να κρύψουν τίποτα από την Εφορία, αφού η μοναδική πηγή εισοδήματός τους είναι από την εργασία τους στον συγκεκριμένο εργοδότη, η οποία εμφανίζεται ολόκληρη στο μπλοκάκι.
Όμως τα μπλοκάκια τώρα μπήκαν στο στόχαστρο, καταργήθηκε το αφορολόγητο και έτσι οι εργαζόμενοι με το καθεστώς αυτό κινδυνεύουν με περαιτέρω επιδείνωση της θέσης τους, αφού θα πληρώνουν το χαράτσι των 1.050 ευρώ (το 10% στα πρώτα 10.500 ευρώ ετήσιου εισοδήματος που ώς τώρα ήταν αφορολόγητο).
Είναι δηλαδή διπλά αδικημένοι γιατί ούτε την ασφάλεια του μισθωτού έχουν ούτε το αφορολόγητο.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: