Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

«Τους προειδοποίησα εδώ κι ενάμιση μήνα»

(ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ http://www.enet.gr)

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
Η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε πευκόφυτη περιοχή των Γλυκών Νερών και η οποία έκαψε εκατοντάδες στρέμματα πανέμορφου δάσους στον Υμηττό, φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία.
Εκτός από τις καταγγελίες των κατοίκων ότι κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς άκουσαν ταυτόχρονα πολλές εκρήξεις, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δημάρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστηρίζει ότι εδώ και ενάμιση μήνα είχε στείλει απόρρητο έγγραφο στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, μέσω του οποίου ενημέρωνε τους αρμόδιους ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εκδηλώνονται καθημερινά πολλές μικρές φωτιές στην περιοχή των Γλυκών Νερών.
Εξέφραζε μάλιστα την άποψη ότι οι πυρκαγιές αυτές δεν μπορεί να είναι τυχαίες και ζητούσε από τους υπευθύνους να ψάξουν να δουν τι συμβαίνει.
Μάλιστα, κατά τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ, πριν από λίγο καιρό συνελήφθη ένας άνδρας, συμβασιούχος στον Δήμο Γλυκών Νερών, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε βάλει 23 φωτιές, χωρίς όμως να κατονομάσει μέχρι σήμερα τον εντολέα του.
Με αφορμή τη χθεσινή καινούργια φωτιά στον Υμηττό και ενώ ακόμα δεν έχουν προλάβει να σβήσουν τα ίχνη της περσινής (είχαν καεί 1.034 στρέμματα δάσους), ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ επαναλαμβάνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει πράξη το τρίπτυχο για το οποίο φωνάζει εδώ και καιρό και πιστεύει ότι μόνο με αυτό θα μπορέσει να διασωθεί το βουνό.
Δηλαδή δημιουργία δασαρχείου, χαρακτηρισμός του Υμηττού «εθνικό πάρκο» και κατάργηση της Β' Ζώνης.
«Ολα αυτά πρέπει να πραγματοποιηθούν σε συνδυασμό, γιατί εάν γίνει ένα από τα τρία δεν λέει απολύτως τίποτα.
Το να αποφασιστεί ο χαρακτηρισμός του βουνού σε εθνικό πάρκο δεν σημαίνει κάτι. Παράλληλα, πρέπει να απομακρυνθούν όλες οι βιομηχανίες τσιμέντου, τα ασβεστοποιεία, τα διαλυτήρια και όλη αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση που υπάρχει σήμερα.
Δεν λέω ότι ο Υμηττός είναι μη προστατευόμενη ζώνη, η ετοιμότητά μας είναι εξαιρετική, αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να τον φυλάξουμε όπως θα θέλαμε».
Οσο για το άλλο καυτό θέμα, δηλαδή την ανυπαρξία αυτόνομου δασαρχείου στην περιοχή (ο Υμηττός ανήκει στο δασαρχείο Πεντέλης), ο κ. Χαρδαλιάς υπογραμμίζει ότι το σύνολο των κατοίκων που μένουν γύρω από τον Υμηττό είναι 1.100.000, δηλαδή το 1/10 του πληθυσμού της Ελλάδας.
Και μόνο αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά για να καταλάβουν οι υπεύθυνοι την ανάγκη δημιουργίας δασαρχείου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: