Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Έρχονται ευρωκαμπάνες για 492 παράνομες χωματερές

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr)
34.000 ευρώ την ημέρα θα πληρώνουν οι δήμοι από το 2009!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
Πρόστιμα-μαμούθ περιμένουν την Ελλάδα: από το 2009 έρχεται ευρωκαμπάνα ύψους 16.728.000 ευρώ την ημέρα για τις 492 παράνομες χωματερές, οι οποίες παρά τις κοινοτικές επιταγές δεν θα έχουν κλείσει.
Αντίθετα κορυφώνονται οι αντιδράσεις από τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα μέχρι την Ηγουμενίτσα, τα Ιωάννινα, τα νησιά αλλά και την Αττική, κατά της δημιουργίας οργανωμένων χώρων.
Όσο πλησιάζει το τέλος του 2008, επιχειρείται η επιτάχυνση των έργων κατασκευής νέων ΧΥΤΑ που θα απορροφήσουν τους περισσότερους από 6 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών που παράγονται ετησίως και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο ανεξέλεγκτων χωματερών.
Η εικόνα, όμως, παραμένει απογοητευτική, όπως καταγράφηκε και κατά τη χθεσινή παρουσίαση της πορείας των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων από τους υφυπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ.
Από τους 148 ΧΥΤΑ που προέβλεπαν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί, μόνον 45 έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από 2.968 παράνομες χωματερές έχουν κλείσει μόλις οι 896, ενώ άμεση έναρξη εργασιών αποκατάστασης προβλέπεται για άλλες 1.580 χωματερές.
Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως το τέλος του χρόνου θα βρει τη χώρα με 492 εν ενεργεία χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).
Και οι καμπάνες θα είναι ανάλογες εκείνης που προ ετών εισέπραξε η Ελλάδα για τον Κουρουπητό: εάν καταδικαστεί, το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε δήμο που διαθέτει ανεξέλεγκτη χωματερή.
«Ελπίζουμε...»
«Θα καταθέσουμε τα επιχειρήματά μας και ελπίζουμε σε ευνοϊκή μεταχείριση», δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, αναφερόμενος στην παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Είναι ενδεικτικό πως χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση για την αναγκαστική σύσταση συνδέσμων διαχείρισης απορριμμάτων σε μεγάλες γεωγραφικές ενότητες.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Κορινθία, η Νότια Εύβοια, η Νότια Φθιώτιδα και η Φωκίδα.
«Τους περιμέναμε 22 χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Νάκος.
Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας η κατασκευή ΧΥΤΑ δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται η συνδρομή των ΜΑΤ για να κλείσουν οι παράνομες χωματερές και να δημιουργηθούν οργανωμένοι χώροι.
«Δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος να λέει ότι δεν θέλω ΧΥΤΑ και να έχει δύο και τρεις χωματερές.
Προκαλεί τεράστια ζημιά και λέει ψέματα στον κόσμο», σχολιάζει ο αρμόδιος υφυπουργός.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντιδράσεων που προκαλεί η χωροθέτηση ΧΥΤΑ είναι η περίπτωση των Ιωαννίνων, στα όρια του Δήμου Κατσανοχωρίων.
Σε κάθε χωροθέτηση οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών δηλώνουν αντίθετοι.
Η αρχική χωροθέτηση στην περιοχή Μεγάλο Λαγκάδι του δημοτικού διαμερίσματος Ελληνικού σκόνταψε, καθώς πρόκειται για χώρο με αρχαιολογική και περιβαλλοντική σημασία.
Στην επόμενη υπόδειξη χώρου στη θέση Προφήτη Ηλία συμφώνησαν οι κάτοικοι Ελληνικού και του Δήμου Κατσανοχωρίων.
Ωστόσο, η διαφωνία προήλθε από τον γειτονικό Δήμο Αγίου Δημητρίου.
Τελευταία επιλογή εμφανίστηκε η θέση Μακρύκαμπος στην Αετορράχη, όπου συμφωνούν οι όμοροι δήμοι και η συντριπτική πλειονότητα του Δήμου Κατσανοχωρίων, αλλά αντιδρούν οι κάτοικοι του συγκεκριμένου οικισμού. «Αετορράχη, όπως σκουπιδοράχη», λένε.
Μέχρι πάντως να βρεθεί λύση εξακολουθεί να λειτουργεί η ανεξέλεγκτη χωματερή στη Δουρούτη Ιωαννίνων, που όπως καταγγέλλεται βρίσκεται δίπλα στο Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο της πόλης.
Στη Θεσπρωτία, τα σκουπίδια έφθασαν μέχρι την... πόρτα του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Αντώνη Μπέζα.
Η επιλογή κατασκευής ΧΥΤΑ στο δημοτικό διαμέρισμα Καρβουναρίου του Δήμου Παραμυθιάς προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις πριν από μερικούς μήνες, με κατοίκους να σπάνε την πόρτα του γραφείου του Θεσπρωτού πολιτικού, να ξηλώνουν την πινακίδα του, αλλά και να «παίζουν» πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ στη θέση όπου ετοιμάζονταν να πιάσουν δουλειά τα εκσκαπτικά μηχανήματα για τον ΧΥΤΑ.
Σημειώνεται ότι, την ώρα που παραμένει άλυτο το θέμα κατασκευής ΧΥΤΑ, στον Νομό Θεσπρωτίας λειτουργούσαν στις αρχές του 2008 πάνω από 50 ανεξέλεγκτες χωματερές, εκ των οποίων οι 15 στον Δήμο Παραμυθιάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: