Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ, ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Υπάρχει π.χ. ο τύπος Μάλμπουργκ.
Πρόκειται για την οξεία εμφάνιση μίας σκλήρυνσης κατά πλάκας με πολλές εστίες διάχυτες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και με προσβολή του οπτικού νεύρου.
Είναι μια ταχεία εξελισσόμενη κλινική εικόνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπου ο ένας στους τρεις ασθενείς κατά κύριο λόγο πεθαίνει.
Υπάρχουν και ορισμένες αντιρρήσεις κατά πόσο ο συγκεκριμένος τύπος είναι επακριβώς μια μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας και δεν αποτελεί μια αυτόνομη νοσολογική εικόνα.
Η οξεία απομυελινωτική εγκεφαλοπάθεια είναι μια άλλη μορφή, η οποία σε αντίθεση με την σκλήρυνση κατά πλάκας, ξεσπά κατά κύριο λόγο σε κλινική εμφάνιση μετά από λοιμώξεις ή από εμβόλια.
Την διαφοροποιεί ως προς τις άλλες μορφές της σκλήρυνσης κατά πλάκας το ότι έχει μονοφασική δραστηριότητα.
Δηλαδή, λείπουν οι εξάρσεις και οι ώσεις και στην μαγνητική τομογραφία έχει λίγες, αλλά, μεγάλες εστίες.
Εάν παρουσιαστούν αργότερα ώσεις, τότε πλέον μιλάμε για αμιγή φόρμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Η οξεία απομυελινωτική εγκεφαλοπάθεια αρχίζει, σε αντίθεση με την σκλήρυνση, με κάποια σχετικά μη στανταρισμένα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως π.χ. πυρετό, πονοκεφάλους, εμετούς, διαταραχές της συγκέντρωσης, απάθεια και αργότερα έρχονται τα επόμενα συμπτώματα.
Ολιγοκλωνικά δεμάτια μόνο στο 30% των περιπτώσεων βρίσκουμε, σε αντίθεση με την σκλήρυνση κατά πλάκας που είναι πολύ τακτικά.
Σύνδρομο Dawkins.
Πρόκειται για χαρακτηριστικές εστίες της σπονδυλικής στήλης, όπου μπορεί να είναι και μόνο μια, και αυτές δημιουργούν με την απομυελίνωση -που είναι πάρα πολύ ισχυρή- νεκρωτικές εστίες με απώλεια των νευραξόνων.
Τέτοιου είδους νεκρώσεις σε τέτοια έκθεση είναι για την σκλήρυνση κατά πλάκας πάντοτε δύσκολο να εντοπιστούν, αλλά, το χαρακτηριστικό του συνδρόμου Dawkins είναι ότι κατά κανόνα προσβάλλεται και το άτομο με μια οπτική νευρίτιδα, που μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να οδηγήσει και στην τύφλωση.
Είναι, επίσης, μια οξεία περίπτωση σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπου ο ένας στους πέντε καταλήγει μοιραία.
Οι παραλλαγές αυτές είναι κλινικά σπάνιες, πρέπει, όμως, να τις έχουμε υπόψη μας, διότι στην περίπτωση που εμφανίζονται, θέλουν εντατική και γρήγορη θεραπεία και έντονη παρακολούθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: