Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΙΚ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου ΔΡ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΙΚ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤO ΤΙΚ.
Όταν μιλάμε για τικ πρόκειται για νευρικές συσπάσεις τελείως αθέλητα κάποιου μυός ή ομάδας μυών.
Αυτές οι συσπάσεις επαναλαμβάνονται ανεξέλεγκτα άσχετα από την θέλησή μας και μπορούν να συμβούν στο πρόσωπο στα άνω κάτω άκρα ή και στην περιοχή του κορμού.
Τα τικ παρουσιάζονται από πάρα πολλές αιτίες κυρίως όμως εγκεφαλικής δυσλειτουργίας και εμφανίζονται τακτικά στην σκλήρυνση κατά πλάκας ιδιαίτερα στις πρώιμες μορφές. Επιτείνονται με το άγχος και εμφανίζονται τακτικότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Κάποιες δηλητηριάσεις όπως με καφεΐνη ή με αλκοόλ ή ακόμη θυρεοτοξίκοση μπορεί να προκαλέσουν πολύ έντονα την εμφάνισή τους.
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας η πιο έντονη και επώδυνη μορφή τικ που εμφανίζεται αρκετά συχνά είναι αυτή της νευραλγίας του τριδύμου.
Πρόκειται για ένα πολύ έντονο τράβηγμα του αριστερού ή δεξιού ιγμόρειου του προσώπου κυρίως γύρω από τα χείλη με έντονο πόνο, διαξιφιστικό, σαν να τρυπάει βελόνι και επαναλαμβανόμενο τακτικά.Ο ασθενής ούτε μπορεί να αγγίξει την περιοχή και η οποία ερεθίζεται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας από ψυχρό και κρύο.
Πάρα πολλές φορές αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και επειδή είναι χαρακτηριστική η συμπτωματολογία του δίνεται αμέσως αγωγή χωρίς να εξετάζεται εκτεταμένα η αιτία με αποτέλεσμα να παραβλέπεται η κύρια νόσος.
Γενικά στις περιπτώσεις που έχουμε αυτά τα αισθήματα στιγμιαίου τινάγματος σε μια περιοχή του σώματος, τα τικ, πρέπει πάντα κάποιος να σκέφτεται την αιτιολογία της σκλήρυνσης κατά πλάκας και να ψάχνει μήπως κρύβεται πίσω από αυτά. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ένα γενικευμένο αίσθημα κόπωσης και καταβολής με χαμηλούς πυρετούς, αδυναμία, πόνους στο κεφάλι, μυς, αρθρώσεις, κακό ύπνο και διογκωμένους λεμφαδένες χαρακτηρίζουν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Μια παρόμοια κλινική συμπεριφορά έχει και η σκλήρυνση κατά πλάκας στις αρχές της εξέλιξής της.
Είναι δε απόλυτη κλινική ανάγκη να γίνεται έγκαιρα η διαφοροδιάγνωση των δύο ασθενειών, έτσι ώστε να δίδεται η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή για την μία ή την άλλη περίπτωση.
Με τα εργαστηριακά μέσα που υπάρχουν σήμερα η διαφοροδιάγνωση είναι εύκολη.
Αν δεν επιτυγχάνεται εύκολα το γεγονός αυτό οφείλεται σε αλληγορία ή στο ότι κανείς δεν θέλει να ανακαλύπτει και να λέει τα «κακά» νέα.
Πάντως ο ενδιαφερόμενος όταν παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα και είναι κάτω από 40 ετών πρέπει να επιζητεί ακόμα και μόνος του την ιατρική βοήθεια, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις το χειρότερο πρόβλημα είναι ο χαμένος χρόνος, επειδή το επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα χειροτερεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: