Μερικοί ίσως να θεώρησαν υπερβολικά αυστηρή την κριτική – κι ας είχαν προηγηθεί οι τρομακτικές πυρκαγιές που αφάνισαν τη μισή Πελοπόννησο, σχεδόν όλη την Πάρνηθα και μεγάλο μέρος της Εύβοιας. Δυο χρόνια μετά αποδεικνύεται ότι είχαμε φανεί… επιεικείς. Ο κ. Καραμανλής αποδεικνύεται χειρότερος από τον Νέρωνα.
Διότι, αν ο παρανοϊκός Ρωμαίος αυτοκράτορας έκαψε τη Ρώμη μία φορά, ο «καταλληλότερος» Έλληνας πρωθυπουργός έκαψε ολόκληρη την Αττική και μάλιστα δύο φορές!
Είναι χειρότερος από τον Νέρωνα, γιατί, ενώ ο αρχαίος έβαλε τους ανθρώπους του να κατηγορήσουν για τον εμπρησμό τους χριστιανούς, ο σύγχρονος βάζει τα παπαγαλάκια του να κατηγορούν άλλοτε το «στρατηγό άνεμο», άλλοτε «ξένους πράκτορες» και εσχάτως τα… πεύκα!
Σελ.2
Φτάνει πια – Με τα «θα» δεν σβήνονται οι φωτιές…
Εδώ και δεκαετίες οι δασικές πυρκαγιές αφανίζουν το λίγο πράσινο που έχει απομείνει στην ελληνική γη, αλλά το εύλογο ερώτημα «Τι ή ποιος φταίει;» παραμένει αναπάντητο.
Οι συζητήσεις που γίνονται πάνω στα αποκαΐδια είναι θυελλώδεις, τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι αποσπασματικά και ψηφοθηρικά, η οργή κι η αγανάκτηση των πληγέντων ξεχειλίζει και τα πάντα μένουν ίδια και απαράλλακτα μέχρι την επόμενη τραγωδία.
Το περιβάλλον «πληρώνει» το διαχρονικό αλαλούμ ενός κράτους-αρλούμπα και την αδυναμία των κυβερνώντων να διαχειριστούν μεγάλες κρίσεις. Τα φαινόμενα αυτά όμως επιδεινώθηκαν δραματικά επί των ημερών της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, που έχει επιδείξει ανικανότητα σε βαθμό κακουργήματος.
Το αποκορύφωμα της καταστροφικής Νέας Διακυβέρνησης ήταν η πρόσφατη φωτιά που αφάνισε πάνω από 200.000 στρέμματα στην Αττική, δυο μόλις χρόνια μετά την τραγωδία που βίωσε η μισή Πελοπόννησος. Ουδέτεροι παρατηρητές και ξένοι ανταποκριτές απορούσαν πώς είναι δυνατόν, 24 μήνες μετά την απανθράκωση της Πάρνηθας, να κατακαίει η φωτιά ανενόχλητη ακόμη μεγαλύτερη έκταση σε περιοχή που απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα. Κι όπως είπε Γάλλος πιλότος πυροσβεστικού που μετείχε στην κατάσβεση, η φωτιά σταμάτησε μόνο όταν δεν είχε τίποτα άλλο να κάψει!
Σελ.12 και Σελ.13
Tα πέντε μεγαλύτερα ασυγχώρητα εγκλήματα
Οι ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και της Πυροσβεστικής είχαν δεχθεί από τις αρχές της άνοιξης αναφορές από ευρωπαϊκές υπηρεσίες, μετεωρολόγους και άλλους αναλυτές ότι «τη φετινή χρονιά λόγω των βροχών και του χιονιού που είχε προηγηθεί δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη η Ελλάδα δεν θα είχε ισχυρούς ανέμους…». Αυτό δημιούργησε γενικό εφησυχασμό αφού και πέρσι, αν εξαιρεθεί η πυρκαγιά της Ρόδου, οι καταστροφές ήταν σχετικά λίγες. Ο όλεθρος του 2007 γρήγορα ξεχάστηκε. Η καταστροφική πυρκαγιά στη Γλυφάδα τον Ιούνιο, όπου κάηκαν 7.000 στρέμματα, δεν σήμανε κανένα καμπανάκι κι όλοι βρίσκονταν σε κατάσταση… νιρβάνας. Τον Ιούλιο και μέχρι τις 23 Αυγούστου οι φωτιές ήταν πράγματι λίγες – περίπου 2.000 λιγότερες από πέρσι, ενώ συνολικά σε όλες τις μέχρι τότε πυρκαγιές είχαν καταστραφεί περίπου 80.000 στρέμματα. Ένα… τίποτα δηλαδή σε σχέση με τα περίπου 2.500.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη το 2007. Όταν μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι άρχισαν οι βροχές στη Βόρεια Ελλάδα κι οι… δροσιές σε όλη τη χώρα, όλοι άρχισαν να μιλάνε για επικείμενο… θρίαμβο της Πυροσβεστικής και για την… καλύτερη χρονιά. Γι’ αυτό ο Καραμανλής πηγαινοερχόταν στην Πυροσβεστική τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μοιράζοντας συγχαρητήρια για την… υπέροχη αντιπυρική περίοδο.
Σελ. 16 και Σελ. 17
Παιχνίδι συμφερόντων με τα εναέρια μέσα
Οι μεγάλες πληγές της Πυροσβεστικής, παρά τις τεράστιες καταστροφές, μένουν ανεπούλωτες επί κυβέρνησης Καραμανλή. Παραμένει το κενό των 3.500 πυροσβεστών στην οργανική δύναμη του Σώματος.
Σε ποσοστό 30% τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη δασοπυρόσβεση είναι «γερασμένα». Ειδικότερα το 20% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι άνω των 10 ετών και το 10% άνω των 20 χρόνων, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα οι πυροσβέστες.
Εκεί όμως που γίνεται ο χαμός είναι με τα εναέρια μέσα. Πρώτα για τα αεροπλάνα: από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, τα 13 είναι CL 215, δηλαδή της δεκαετίας του 1970, που θεωρούνται «ηλικιωμένα», και τα άλλα 8 είναι CL 415, που έχουν τούρμπο μηχανές και θεωρούνται πιο χρήσιμα.
Επίσης, δεν έχουν αντικατασταθεί τα 3 Canadair που έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια. Εδώ έχει στηθεί το πρώτο μεγάλο παιγνίδι. Ρώσοι, Αμερικανοί, Καναδοί, Ιταλοί, Ισπανοί κι άλλοι επιχειρηματίες πολιορκούν το υπουργείο Εσωτερικών για να γίνει η αντικατάσταση των CL-215, το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Σελ. 18 και Σελ. 19
O λαός απαιτεί: «Να φύγει τώρα ο Νέρωνας»
Μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές που κόντεψαν να κάψουν και την Αθήνα, το αίτημα «Να φύγει ο σύγχρονος Νέρωνας» (ο κάποτε… καταλληλότερος πρωθυπουργός) ακούγεται όλο και δυνατότερα μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης Καραμανλή. Μάλιστα, εκείνοι που τον σπρώχνουν στον γκρεμό μέσω εκλογών είναι οι δελφίνοι της Ν.Δ.! Σενάρια καθημερινής τρέλας εκτυλίσσονται στο Μαξίμου, καθώς οι φωτιές έφεραν τον Κ. Καραμανλή σε ακόμα πιο δυσχερή θέση και την κυβέρνησή του στο πλήρες αδιέξοδο. Το κλίμα απογοήτευσης επιδεινώνεται καθώς πλησιάζει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και οι πάντες ζητούν από τον Κ. Καραμανλή να «κάνει κάτι» ώστε να αλλάξει η ζοφερή εικόνα έστω και μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων.
Σελ. 60 και Σελ. 61
στο πέταλο
Μετά από κυοφορία δύο χρόνων και κατά σύμπτωση (;) λίγες μέρες μετά τις πυρκαγιές της Αττικής, η Δικαιοσύνη κατέληξε στον υπεύθυνο για την καταστροφική πυρκαγιά της Ηλείας το 2007: μια γιαγιά 78 ετών από το Παλαιοχώρι Ζαχάρως, που έβραζε κόλλυβα και ξέχασε τη χύτρα στην εστία της κουζίνας!
Αυτή η μοιραία παράλειψη, σύμφωνα με το βούλευμα, ήταν η μοναδική αιτία της καταστροφής: 36 νεκροί και 50.000 στρέμματα στάχτη. Για τις πυρκαγιές της Αττικής τα πρώτα συμπεράσματα περί ευθυνών διέρρευσαν πιο σύντομα.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα της έρευνας που κάνει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής, αναμένεται να καταλογίσει σοβαρές ευθύνες σε ανώτατους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Όσο για τη βιασύνη, λάβετε υπόψη ότι την έρευνα τη ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και προσπαθεί να απεγκλωβιστεί.
Σελ. 71
στο πέταλο
Χτυπήθηκε αλύπητα και σχεδόν θανάσιμα ο πληθυσμός του λεκανοπεδίου.
Χτυπήθηκαν σχεδόν θανάσιμα οι δύο πνευμονικοί λοβοί της Αττικής. Της Δυτικής Αττικής έχουν αχρηστευτεί από καιρό. Το 2007 χτυπήθηκε ο ένας στην Πάρνηθα και την περασμένη εβδομάδα ο άλλος. Μετά βίας χτυπούν. Αναπνέουν. Λειτουργούν. Κι αρχίσανε τα μοιρολόγια, οι κατάρες αλλά και τα ευχολόγια.
Πάνω και δίπλα από τα αποκαΐδια.
Οι λειτουργοί των μέσων ενημέρωσης πιάσανε, άλλοι γρήγορα κι άλλοι αργά, καθυστερημένα το χορό. Αρκετά κανάλια και ραδιόφωνα ξυπνήσανε μετά από δυο μέρες!... Μόνο ο ΣΚΑΪ σήκωσε αμέσως τις κεραίες του. Έχει ευαισθησία, πώς να το κάνουμε; Γιατί να μην το παραδεχτούμε; Όλοι σχεδόν οι πολιτικοί κρύφτηκαν. Τυλίχτηκαν στο μαύρο σύννεφο που σηκώθηκε, για να μην τους βλέπει ο κόσμος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αρχίσανε να λένε ότι είχαν το θράσος και το θάρρος να πάνε και στον τόπο της τραγωδίας! Οι υπουργοί είχαν εγκαταλείψει την Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου