Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στο τελευταίο, με βάση την συνθήκη της Νίκαιας, Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ συμμετείχε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, καθώς από αύριο τίθεται σε ισχύ η νέα συνθήκη της Λισσαβόνας (γνωστή και ως μεταρρυθμιστική συνθήκη). Το βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης», το νέο πενταετές πρόγραμμα, που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα της Χάγης και θα αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν όλες οι πολιτικές της ΕΕ για θέματα που αφορούν ελευθερία, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Ο Υφυπουργός συνεχάρη την Προεδρία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προβλέψεις του κειμένου, τονίζοντας ειδικότερα ότι η Ελλάδα στηρίζει το κείμενο της Προεδρίας, δεδομένου ότι ικανοποιήθηκαν αρκετά από τα ελληνικά αιτήματα. Συγκεκριμένα: 1. Ενισχύθηκε η πρόβλεψη για την ίδρυση περιφερειακών γραφείων της FRONTEX . 2. Προστέθηκε πρόβλεψη για αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων χορηγήσεως διεθνούς προστασίας. Επίσης, προβλέφθηκε αναφορά στην δημιουργία ευρωπαϊκών κοινών κέντρων διεκπεραιώσεως αιτημάτων διεθνούς προστασίας σε τρίτα κράτη, από τα οποία διέρχεται μεγάλος αριθμός παρανόμων μεταναστών. Η συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίχθηκε από την Ιταλία και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 3. Συμπεριελήφθησαν αναφορές περί νόμιμης μετανάστευσης, οι οποίες αφενός διατηρούν έναν ικανοποιητικό βαθμό φιλοδοξίας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινοτικής διάστασης στον τομέα αυτό, αφετέρου επαναβεβαιώνουν την αρχή της διάκρισης των αρμοδιοτήτων των κ-μ και της ΕΕ. (λ.χ. εθνική αρμοδιότητα ως προς τον όγκο εισδοχής νομίμων μεταναστών). 4. Αναφορικά με τις Συμφωνίες Επανεισδοχής, η χώρα μας πέτυχε να προστεθεί αναφορά για την ύπαρξη μηχανισμού αξιολόγησης της εφαρμογής τους. 5. Αποφασίστηκε εντατικοποίηση των προσπαθειών της Ε.Ε. για σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Μπαγκλαντές, κατόπιν ελληνικής προτάσεως. 6. Τέλος κατόπιν προτάσεως μας, συμπληρώθηκε η παράγραφος περί σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία σε θέματα καταπολεμήσεως της μεταναστεύσεως, με αναφορές σε κοινή ευθύνη, αλληλεγγύη και συνεργασία της γείτονος με όλα τα κ-μ και την υποχρέωση εφαρμογής υφισταμένων Διμερών Πρωτοκόλλων Επανεισδοχής, μέχρι τη σύναψη σχετικής συμφωνίας με την Ε.Ε.. Επιπλέον συζητήθηκε και η απόφαση για τη συμπερίληψη του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας στο θετικό κατάλογο Σένγκεν, η οποία ικανοποιεί την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας υποστήριξε σταθερά και με συνέπεια τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων ( Visa ) για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ως ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής τους.
«Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον και η Αλβανία καθώς και η Βοσνία & Ερζεγοβίνη θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εκπλήρωση των κριτηρίων των Οδικών Χαρτών, τόνισε ο Υφυπουργός. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Υφυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Γερμανία, Ολλανδία, Κύπρο και Γαλλία.
Αποδέχθηκε, μάλιστα, πρόσκληση του Γάλλου Υπουργού Μετανάστευσης, κ. Besson , προκειμένου να συμμετάσχει σε υπουργική συνάντηση, η οποία θα καλύπτει αμφότερες πτυχές μετανάστευσης, νόμιμης και παράνομης (Παρίσι, 14 Δεκεμβρίου 2009).

Δεν υπάρχουν σχόλια: