Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1942-1944)
Το πρώτο αίμα
Ευστάθιος Γεωργόπουλος
Κωδικός : 130-056
ISBN : 978-960-9408-60-8
Αριθμός σελίδων : 100
85 ασπρόμαυρες εικόνες
Η λανθασμένη εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στην πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ότι ο Εμφύλιος Πόλεμος ξεκίνησε με τα περίφημα «Δεκεμβριανά» του 1944.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι τα σπέρματα της αιματηρής αυτής σύγκρουσης εντοπίζονται δύο χρόνια νωρίτερα και ενώ η Ελλάδα στέναζε υπό την τριπλή κατοχή.
Ηδη από την περίοδο εκείνη είχε διαγραφεί ξεκάθαρα η συγκρουσιακή πορεία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με τις υπόλοιπες αντιστασιακές και πολιτικές οργανώσεις.
Το αποκαλυπτικό αυτό βιβλίο φωτίζει τις άγνωστες αιτίες που σηματοδότησαν τον λεγόμενο «πρώτο γύρο» του εμφύλιου σπαραγμού και καταγράφει με λεπτομέρεια τον αδυσώπητο πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στις διάφορες ανταρτικές ομάδες.
Εναν πόλεμο που υπονόμευσε, σε μεγάλο βαθμό, τις προσπάθειες απελευθέρωσης της χώρας και δίχασε τους Ελληνες για περισσότερο από μισό αιώνα.
Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων της επίμαχης περιόδου μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών και την παρουσίαση πλήθους στοιχείων από πρωτογενείς πηγές.
Αυτό που θα προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η αποκάλυψη άγνωστων πτυχών όπως η δίκη του Αρη Βελουχιώτη από την ηγεσία του ΚΚΕ, η δράση της μυστικής οργάνωσης ΟΠΛΑ και το σκοτεινό παρασκήνιο των συμφωνιών Λιβάνου και Καζέρτας.
Στις χιονισμένες πλαγιές του Παρνασσού, στα αφιλόξενα στρατόπεδα της ερήμου της Συρίας, στις πολυτελείς αίθουσες των ξενοδοχείων του Καΐρου και της Βηρυττού, στα καταστρώματα των ελληνικών πλοίων στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας και στα αιματοβαμμένα υψώματα του Μελιγαλά καταρρακώθηκε, με δραματικό τρόπο, η εθνική ομοψυχία των Ελλήνων.
Η ολοκληρωμένη αποτίμηση των γεγονότων του «πρώτου γύρου» του Εμφυλίου Πολέμου θα βοηθήσει τον αναγνώστη να διαμορφώσει πλήρη άποψη για τα άγνωστα αυτά γεγονότα της νεώτερης ιστορίας της χώρας μας και κυρίως θα συμβάλει στη διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: