Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Στο Καρφί Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 455 ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Το σημείωμα του "Κ" Κοίτα ποιος μιλάει! Είμαστε οι τελευταίοι που θα εκφράζαμε συμπάθεια για οποιονδήποτε αρχηγό της συντηρητικής παράταξης.
Οι αναγνώστες θυμούνται ότι ήμαστε οι πρώτοι και, για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, οι μόνοι που αποδομήσαμε το κατασκευασμένο «ηγετικό» προφίλ του Κώστα Καραμανλή.
Με τον Αντώνη Σαμαρά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Στην περίπτωσή του ταιριάζει ο οίκτος. Και θα του τον εκφράζαμε με ειλικρίνεια, αν συμπεριφερόταν με αίσθημα ευθύνης.
Κατανοούμε απόλυτα ότι ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία δηλώνει πως θέλει «ν' αλλάξει σελίδα» κι από την άλλη επιστρέφει στα παλιά δοκιμασμένα και αποτυχημένα μοντέλα αντιπολίτευσης.
Από τη μία θέλει να απαλλαγεί από το στίγμα της καταστροφικής γαλάζιας διακυβέρνησης κι από την άλλη δεν κάνει καμία προσπάθεια αυτοκριτικής και δεν λέει ούτε μια λέξη συγγνώμης. Σελ.2 Oι Γερμανοί ξανάρχονται, οι Έλληνες αντιστέκονται «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» είναι ο τίτλος μιας κινηματογραφικής σάτιρας με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Βασίλη Λογοθετίδη.
Τη θυμηθήκαμε πάλι σαν σύγχρονο πολιτικό ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον Θόδωρο Πάγκαλο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αγανακτισμένος από τη συστηματική καλλιέργεια αρνητικού κλίματος σε βάρος της Ελλάδας, με το γνωστό αυθορμητισμό και την αθυροστομία του, έβαλε στο στόχαστρό του τους Ευρωπαίους ηγέτες επιφυλάσσοντας… ιδιαίτερη μεταχείριση στη Γερμανία, την οποία και κατά το παρελθόν είχε επικρίνει με δριμύτητα. Σελ. 12 έως Σελ. 13 Βγάζει γλώσσα κι ο Αλογοσκούφης που «εκβιάζει» Έναν ακόμη πονοκέφαλο στον Αντώνη Σαμαρά έχει προκαλέσει η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία θα κληθεί να διερευνήσει όσα διαδραματίστηκαν επί των ημερών της κυβέρνησης Καραμανλή στα δημοσιονομικά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ευρισκόμενος σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αποφάσισε να μεταβάλει τη στάση του, κάνοντας γνωστό διά του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Πάνου Παναγιωτόπουλου ότι η Ρηγίλλης διαφωνεί με τη συγκρότηση της συγκεκριμένης Εξεταστικής. Σχεδόν ταυτόχρονα δόθηκε εντολή προκειμένου να βγουν τόσο ο «κόκκινος Πάνος» όσο και ο αναπληρωτής του τομέα Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και να θέσουν θέμα διερεύνησης των πεπραγμένων στα δημοσιονομικά από το 1981.
Με την κίνηση αυτή ο Σαμαράς εκτιμούσε ότι θα έφερνε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αφού επί της ουσίας το αίτημα αφορούσε τη διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. . Σελ. 14 και Σελ. 15 Η Ρηγίλλης προγράφει τον επίτιμο Την επίσημη κήρυξη «πολέμου» (διαφορετικού από εκείνον που έχει ήδη αρχίσει το ΚΚΕ) ανέλαβε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στρεψοδικώντας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «επιλέγει την οξύτητα και την ένταση», και προανήγγειλε ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. θα καταθέσουν δική τους πρόταση για εξεταστική που θα ερευνήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία από το 1981.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «προχώρησε νύχτα, εσπευσμένα, σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης της αλήθειας».
Η φραστική αστοχία του «κόκκινου Πάνου», όπως έλεγαν πολλά στελέχη υπομειδιώντας, είχε ως αποτέλεσμα να υπενθυμίσει στην κοινή γνώμη την πρωτοφανή στα χρονικά εσπευσμένη και πανικόβλητη απόφαση του Καραμανλή να κλείσει τη Βουλή μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, ακριβώς για να συσκοτιστεί η αλήθεια και να γλιτώσουν τις ποινικές ευθύνες οι υπουργοί και τα πρωτοπαλίκαρά του.
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν είναι σώφρον να μιλάμε για σκοινί», έλεγαν ειρωνικά. Σελ. 16 Φιέστα κι άστα… Η Ντόρα πήγε στη φιέστα που έστησαν την προηγούμενη βδομάδα ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Το τι σκεφτόταν η Ψηλή φάνηκε στις φωτογραφίες και στα τηλεοπτικά πλάνα. Παρά το γεγονός ότι χειροκροτήθηκε, νιώθει απομονωμένη και το δείχνει. «Εμείς τι δουλειά έχουμε με την Πολιτική Άνοιξη;», ρώτησε μετά το τέλος του γαλάζιου πανηγυριού ένας στενός πολιτικός φίλος την Ντόρα.
«Υπομονή», ήταν η απάντηση της πρώην υπουργού, που ήθελε να δώσει τέλος στην κουβέντα. Στο προσυνέδριο της Ν.Δ. η Μπακογιάννη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Καραμανλή.
Όχι, δεν μίλησαν. Απλώς αντάλλαξαν μια τυπική –και κατά πολλούς ψυχρή– χειραψία. Μετά το «άντε και γ…» οι σχέσεις των δύο βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο. Σελ. 49 στο Πέταλο Ο διεθνής διασυρμός της χώρας δεν είναι το μοναδικό «κατόρθωμα» της κυβέρνησης Καραμανλή.
Ακόμη μεγαλύτερο είναι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, η μοναδική «μεταρρύθμιση» για την οποία πανηγύριζαν οι πρώην υπουργοί Χατζηδάκης και Στυλιανίδης.
Το μεγάλο «ντιλ» για τη συγχώνευση των μέχρι πρότινος «εχθρών» Ολυμπιακής και Aegean θα δημιουργήσει έναν αερομεταφορέα – κολοσσό που θα εξυπηρετεί το 95% του μεταφορικού έργου στο εσωτερικό και θα ενώσει τις δυνάμεις της στο δύσκολο ανταγωνισμό των δρομολογίων εξωτερικού.
Οι δύο επιτυχημένοι επιχειρηματίες Βγενόπουλος και Βασιλάκης, αφού διασταύρωσαν τα ξίφη τους, είδαν ότι το συμφέρον τους σε εποχή κρίσης είναι να συνεργαστούν αντί να πολεμάνε. Σελ. 63
Ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο ηττήθηκε κατά κράτος σε εντυπώσεις, αλλά είδε ένα στάδιο να χειροκροτεί με μεγαλύτερο ενθουσιασμό τον Καραμανλή απ’ ό,τι τον ίδιο!!! Και το μήνυμα ήταν σαφές. «Ιδιοκτήτες είναι οι Καραμανλήδες» και δεν πρέπει να το ξεχνάει ο νέος αρχηγός…
Όσο για την Ντόρα;
Δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα. Δεν είναι μόνο τα όσα έγιναν στο προσυνέδριο (αναλυτικά θα διαβάσετε στις σελίδες 14-16, 49), αλλά και τα όσα ακολούθησαν στη Βουλή μετά τη διαφωνία της Ντόρας Μπακογιάννη για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να ξεκινήσει η εξεταστική Επιτροπή από το 1981!
Η Μπακογιάννη τόνισε ότι διαφωνεί και με τις δυο προτάσεις (ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας δηλαδή) και το τι ακολούθησε δεν λέγεται. Πολλά και δηλητηριώδη τα σχόλια σε βάρος της. «Σιγά το κακό που μας έκανε», « δεν έχει καταλάβει ότι τελείωσε» και άλλα ηχηρά ακούστηκαν στη Ρηγίλλης.
Όλοι εκτιμούν ότι η ώρα της σύγκρουσης δεν είναι μακριά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαμαράς έβαλε τοποτηρητή του ακόμη και στα Χανιά, δηλαδή στη γενέτειρα της Ντόρας… Σελ. 64

Δεν υπάρχουν σχόλια: