Συνεχίζεται στον Δημοτικό Εκθεσιακό Χώρο Remezzo της Καλαμαριάς (Ν. Πλαστήρα 2) μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου η έκθεση «Φώκαια Μικράς Ασίας 1913-1920.
Οι φωτογραφικές μαρτυρίες του Felix Sartiaux» που διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού.Η έκθεση αφορά κυρίως τον πρώτο διωγμό των Ελλήνων της Φώκαιας, τον Ιούνιο του 1914, στη διάρκεια των εκτοπισμών και των βιαιοτήτων κατά του ελληνισμού στη Δυτική Μικρά Ασία, τις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα, αναδεικνύεται η ίδια η πόλη, οι κάτοικοι και η ύπαιθρός της, ενώ μέσα από τις φωτογραφικές απεικονίσεις των αρχαιολογικών ευρημάτων προβάλλει το ένδοξο παρελθόν της αρχαίας Φώκαιας και ο ρόλος της στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού με την ίδρυση σπουδαίων αποικιών στη Μεσόγειο κατά τον 7ο και 6ο αι. π.Χ.
Η έκθεση αποτελείται από 100 σπάνια φωτογραφικά τεκμήρια, βιβλία, αναφορές και άρθρα στον Τύπο.
Ιδιαίτερα συναρπαστική είναι η τρισδιάστατη θέαση των αυθεντικών γυάλινων πλακών με στερεοσκόπια.
Τα μοναδικά αυτά τεκμήρια, που βρέθηκαν σε δημοπρασία στο Παρίσι και στο αρχείο του Λούβρου ανήκουν στον αρχαιολόγο Φελίξ Σαρτιώ, ο οποίος διεξήγαγε ανασκαφές στην περιοχή.
Όταν ξέσπασε ο διωγμός της Φώκαιας ο Γάλλος φιλέλληνας κατάφερε να σώσει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και ταυτόχρονα να αποτυπώσει τις τραγικές στιγμές.
Το 1919 μαζί με τους πρόσφυγες επέστρεψε και ο ίδιος στην περιοχή και φωτογράφισε στιγμιότυπα από την καθημερινότητα και τον αγώνα των Ελλήνων για την επανεγκατάστασή τους.
Έναν επαναπατρισμό που δεν έμελλε να είναι μόνιμος, καθώς τον ακολούθησε η μικρασιατική καταστροφή και ο οριστικός διωγμός του 1922.
Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται άλλοι δύο κύκλοι διαλέξεων:10 Φεβρουαρίου 2010, 7.00 μ.μ.Καραθανάσης Αθανάσιος, Καθηγητής Ιστορίας του Ελληνισμού- Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.
Η Φώκαια και τα πέριξ αυτής Μπουμπουγιατζή Ευαγγελία, Διδάσκουσα Νεότερης Ιστορίας- Παν/μιο Δυτ. Μακεδονίας Οι διωγμοί του ελληνισμού της Δυτ. Μικράς Ασίας μέσα από τον αμερικανικό και τον καναδικό ΤύποΙωαννίδου Ελένη, Ιστορικός- Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού ΕλληνισμούΗ Σμύρνη και η καταστροφή της μέσα από την ξενόγλωσση, μεταφρασμένη στα ελληνικά, βιβλιογραφία24 Φεβρουαρίου 2010, 7.00 μ.μ.Ιντζεσίλογλου Νικόλαος, Καθηγητής- Σχολή Νoμικών/Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. Στιγμιότυπα από την ζωή του μικρασιατικού ελληνισμού, το διάστημα πριν από την καταστροφήΠελαγίδης Ευστάθιος, Καθηγητής- Παν/μιο Δυτικής ΜακεδονίαςΌψεις του ευρύτερου μικρασιατικού ελληνισμού στον περιοδικό Τύπο της Σμύρνης. Η περίπτωση των περιοδικών «Όμηρος» και «Κόσμος». Καστρινάκης Αλέξανδρος, Υποψήφιος Δρ. Ιστορίας- Παν/μιο Δυτικής ΜακεδονίαςΠόλεις της Ανατολίας στο πλαίσιο της εθνικής "αστικής" εκκαθάρισης (1915-1923): Άγκυρα, Βαν, Μερζιφούντα, Σμύρνη
1 σχόλιο:
Εξαιρετική έκθεση, μπράβο στους δοργανωτές.
Δημοσίευση σχολίου