Η καλόπιστη συζήτηση και η καλοπροαίρετη κριτική δεν έβλαψαν κανέναν.
Γίνεται όμως καλόπιστη συζήτηση και καλοπροαίρετη κριτική;
Ας μας επιτραπεί να αμφιβάλλουμε. Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει πόντους στον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας.
Κι αν αυτή η τάση συνεχιστεί, είναι θέμα λίγου χρόνου να αρχίσει να έχει αισθητή απώλεια πόντων και στις δημοσκοπήσεις.
Σελ.2
Μυστικοσύμβουλος του Καραμανλή ο Μπαρόζο
Το κλισέ των αστυνομικών μυθιστορημάτων «ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος» θυμίζει η είδηση ότι ο τέως πρωθυπουργός βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του για να επανακάμψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Την εποχή που η χώρα αγωνιά και αγωνίζεται να απαλλαγεί από την τραγωδία της Νέας Διακυβέρνησης, η οποία φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του, ο Κ. Καραμανλής μελετά σοβαρά πλέον την πιθανότητα να δώσει μια πρώτη απάντηση σε όσα του καταλογίζουν.
Αν και η αρχική του θέση ήταν να κρατήσει επί μακρόν τη σιωπή του –αλλά όχι και να παραιτηθεί πολιτικά–, τώρα έχοντας αναθαρρήσει από τη θερμότατη υποδοχή που του επιφύλαξαν οι οργανωμένοι της Ν.Δ. τόσο στο ΣΕΦ όσο και στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί μια πρώτη απάντηση στις «συκοφαντίες» και την «απαξίωση» του… έργου του.
Σελ. 12
Ο Καραμανλής εκδικείται τον Σαμαρά και επιστρέφει
Για τους αναγνώστες αυτής της εφημερίδας οι προθέσεις του άλλοτε «καταλληλότερου» ήταν γνωστές από καιρό.
Στις 23 Ιανουαρίου είχαμε συνδέσει το άνοιγμα του πολιτικού του γραφείου στην Πλατεία Μαβίλης με τα σχέδιά του να ξαναπαίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, σε αντίθεση με τις διαρροές που έλεγαν ότι σχεδίαζε να αποσυρθεί στο εξωτερικό ως διδάκτωρ σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Όπως γράφαμε τότε, ο Κ. Καραμανλής άρχισε να οργίζεται για τα χτυπήματα που δεχόταν κάτω από τη μέση (όπως έλεγαν οι λίγοι συνεργάτες που του έμειναν πιστοί) και για την απάθεια που έδειχνε η νέα κομματική ηγεσία σε δηλητηριώδεις δηλώσεις τόσο του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη όσο και του αθυρόστομου βουλευτή Γ. Γιακουμάτου. Θεωρώντας ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν προτίθεται να του παράσχει πολιτική κάλυψη, ο τέως πρωθυπουργός αποφάσισε από τότε να οργανώσει την άμυνά του.
Και ως αυθεντικός ποδοσφαιρόφιλος, γνωρίζει ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.
Σελ. 14 και Σελ. 15
Πώς απέσπασε ο Γ. Παπανδρέου το ευρωπαϊκό σωσίβιο
Οι σκεπτικιστές, που έμειναν έξω από τη ζώνη του ευρώ, είχαν προειδοποιήσει ότι είναι πρωθύστερο να προηγηθεί η νομισματική ενοποίηση της πολιτικής ενοποίησης. Ο Τζορτζ Σόρος, η αλεπού των αγορών, είπε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό νόμισμα χωρίς κοινό ταμείο. Πρόκειται για την ίδια διαπίστωση με διαφορετική διατύπωση. Πάντως, και οι μεν και ο δε δικαιώθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών: το ελληνικό θέμα δεν περιλαμβανόταν στην επίσημη ατζέντα και η Γερμανία αρνήθηκε πεισματικά να βοηθήσει οικονομικά ένα μέλος που αντιμετωπίζει πρόβλημα, παρότι το ευρώ συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου (έχει χάσει 12% τους τελευταίους μήνες). Τελικά, μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις κι αμοιβαίες υποχωρήσεις αποφασίστηκε να εγκριθεί ένας μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με μειοψηφική συμμετοχή όμως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σελ. 16 και Σελ. 49
Ο Γιώργος Παπανδρέου αλλάζει την Ελλάδα…
Με τον Γ. Παπανδρέου στο τιμόνι της χώρας, πρώτον, αποκαταστάθηκε η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας και, δεύτερον, η χώρα μας πρωταγωνιστεί ξανά στις διεθνείς εξελίξεις.
Το φως στο βάθος του τούνελ έχει αρχίσει να φαίνεται.
Η δουλειά που γίνεται στο εσωτερικό μπορεί από μόνη της να αποκλιμακώσει τα επιτόκια δανεισμού. Από εκεί και πέρα, ό,τι έρθει από Ευρώπη, καλοδεχούμενο είναι…
Σελ. 50 και Σελ. 51
στο Πέταλο
Στον κόσμο του αυτός…
Όσο πιο μακριά, τόσο το καλύτερο για τον Κώστα Καραμανλή…!
Στην Ιταλία βρίσκεται από την Τετάρτη ο τέως πρωθυπουργός με την οικογένειά του. Οι πασχαλινές διακοπές ξεκίνησαν νωρίς φέτος για τον ίδιο.
Όχι βέβαια ότι έχει και πολλές πολιτικές υποχρεώσεις πλέον στη Βουλή, αλλά λέμε τώρα… Έτσι, περίπου δέκα ημέρες πριν την Ανάσταση του Κυρίου πήρε το αυτοκίνητό του και ξεκίνησε οδικώς το ταξίδι για τη γειτονική χώρα.
Περιπετειώδης αποδεικνύεται ο Κ. Καραμανλής από την εποχή που «έριξε μαύρη πέτρα» στην πολιτική και, όπως μαθαίνουμε, έχει σκοπό να γυρίσει όλη την Ιταλία με το αμάξι του.
Νωρίς δεν βγήκε στη… «σύνταξη» ή μαζεύει δυνάμεις για… δυναμική επιστροφή;
Σελ. 63
στο Πέταλο
Στο κλίμα πολιτικής συναίνεσης (παρά τις επί μέρους διαφορές και διαφωνίες) αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αποκάλυψη του «Κ» για τη συμπαιγνία Καραμανλή - Μπαρόζο το καλοκαίρι του 2009.
Ο άλλοτε καταλληλότερος πρωθυπουργός και ο Ευρωπαίος επίτροπος συναντήθηκαν και συμφώνησαν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία.
Ο Μπαρόζο έδωσε κάποιες κατευθύνσεις, γνωρίζοντας όμως εκ των προτέρων πως δεν θα υλοποιηθούν, γιατί ο Καραμανλής τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να πηδήσει από το πλοίο πριν πέσει στην ξέρα.
Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα στήριζε την υποψηφιότητα του Μπαρόζο και η Κομισιόν με τη Eurostat θα έκαναν τα στραβά μάτια στα πλαστά στοιχεία που έστελνε η Αθήνα.
Κάπως έτσι η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού κι ο Καραμανλής αποσύρθηκε στη Ραφήνα.
Αλλά τον τελευταίο καιρό σκέπτεται να επιστρέψει, για να διασώσει την υστεροφημία του.
Σελ. 64
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου