Σύναψις 16
3μηνη Επιθεώρηση Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών & Επιστημών του Ανθρώπου
Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2010
(σελίδες: 112, τιμή: 10,00 €)
Το τεύχος 16 του περιοδικού Σύναψις, πρώτο του 2010, αρχίζει με το άρθρο για την «ψυχιατρική της εφηβείας», υπό το πρίσμα των σύγχρονων αντιλήψεων για την εφηβεία, η οποία, πέραν των βιολογικών αλλαγών που την χαρακτηρίζουν, αντικατοπτρίζει και την εξέλιξη των βιομηχανικών και μεταβιομηχανικών δυτικών κοινωνιών, γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά τις όποιες ψυχιατρικές εκδηλώσεις της, όπως και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ακολουθεί το άρθρο για το «σύνδρομο Ganser», μια μορφή λυκοφωτικής υστερίας στα τέλη του 19ου αιώνα, που απορροφήθηκε εντός της αναδυόμενης σχιζοφρένειας του Bleuler (1912), εντείνοντας, με αρνητικές συνέπειες, το διαμελισμό της υστερίας. Στη συνέχεια, δημοσιεύονται τέσσερα άρθρα που αφορούν: (α) Στην «εικόνα του σώματος και την εικόνα του εαυτού»: Πώς γίνεται αντιληπτό το σώμα ως μία ενότητα; Πώς οι αισθήσεις που προέρχονται από περιοχές του δέρματος, των αρθρώσεων και των οργάνων απαρτιώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα όλον, αναγνωρίσιμο από το άτομο που το εγκατοικεί. (β) Στην «ψυχιατρική εκπαίδευση», που οφείλει να βασίζεται στην κλινική ψυχιατρική και όχι κατ’ ανάγκη στη λεγόμενη «evidence based ψυχιατρική». (γ) Στο «παραλήρημα ως ψυχική δραστηριότητα», στις δύο διαφορετικές περιστάσεις: της οργανικής ψύχωσης (αποδιοργάνωση του συνειδησιακού πεδίου) ή της λειτουργικής ψύχωσης (συνολική ανατροπή της νοητικοσυναισθηματικής ζωής). (δ) Στην αναζήτηση νευροβιολογικής απάντησης στο φιλοσοφικό πρόβλημα εάν υπάρχουν γενικές έννοιες καθαυτές ή αν οφείλονται στα επιμέρους, ανεξάρτητα από τη σκέψη μας, αντικείμενα ή αν αποτελούν αποκλειστικό κατασκεύασμα του ανθρώπινου νου.
Παρουσιάζεται κατόπιν ένα άρθρο που ανιχνεύει τα επικεντρωμένα στην υγεία αποτελέσματα της «Εθνικής Άσκησης Τεχνολογικής Προοπτικής Διερεύνησης με ορίζοντα το 2021», της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Την ξεχασμένη σχεδόν στην εποχή μας νευροσύφιλη μας θυμίζει η κλινικοεργαστηριακή μελέτη μιας τέτοιας περίπτωσης που εστιάζεται κυρίως στις «ιδιαιτερότητες των γνωστικών της ελλειμμάτων».
Τέλος, δημοσιεύονται τρία άρθρα που άπτονται, αμέσως ή εμμέσως, με την πολιτική: (α) Το άρθρο περί «κοινωνικού μπηχεβιορισμού», που αναφέρεται στις ριζοσπαστικές απόψεις του αμερικανού ψυχολόγου ΒF Skinner, οι οποίες τροφοδότησαν τις ψευδαισθήσεις για βαθιές κοινωνικές αλλαγές, μέσω της επιβολής συμπεριφορικών τεχνικών που δεν ήταν παρά μέσα χειραγώγησης των ανθρώπων, (β) το άρθρο [27-5-1978] του καθηγητή ψυχιατρικής Δ. Κουρέτα (1901-1984) με τίτλο «ψυχιατρική και πολιτική» και (γ) η κριτική παρουσίαση του βιβλίου του Βρετανού Ντέιβιντ Όουεν με τίτλο «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία».
(Το περιοδικό διατίθεται από όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση γίνεται από τον «Ταξιδευτή», Ιπποκράτους 56, Αθήνα, τηλ.: 210 36 28 852, email: info@taxideftis.gr)
Για πληροφορίες επικοινωνήστε:
Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου Μαυροκορδάτου 1-3, Αθήνα, τ.κ. 106 78
Τηλ. 210 38 39020, Fax: 210 38 39 047
Email: sinapsis@otenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου