Η υπόθεση του έργου
Μια βασιλοπούλα αρνείται να ερωτευτεί και στις πιέσεις του πατέρα της να παντρευτεί, αντιτάσσει ένα ανδρείκελο, ένα άβουλο όργανο που μόνη της πλάθει και που μπορεί απόλυτα να ελέγχει, τον Σιμιγδαλένιο. Μια άλλη όμως, βασιλοπούλα από ένα μακρινό βασίλειο κλέβει τον Σιμιγδαλένιο και αναγκάζει την πρώτη βασιλοπούλα να ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησής του που φτάνει μέχρι τον ήλιο, το φεγγάρι και τα μακρινά αστέρια. Σ’ αυτή την περιπλάνηση, μέσα από μεγάλο πόνο και μοναξιά, η βασιλοπούλα γνωρίζει τον εαυτό της και καταλαβαίνει το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης που είναι η Αγάπη.Σημείωμα του ΣυγγραφέαΛίγα λόγια μόνοΑν και μπορεί να φαίνετ’ έτσι, ο Σιμιγδαλένιος δεν είναι έργο μόνο παιδικό. Είν’ ένα παραμύθι που διαβάζεται με ανοιχτή καρδιά. Για μικρούς ή για μεγάλους; Ψευτοδίλημμα!Ποιος μικρός θά ’χε ακούσει ένα παραμύθι, αν δεν του το ’λεγε κάποιος μεγάλος; Ποιος μεγάλος δεν χαίρεται διαβάζοντας ένα παραμύθι;Ο Σιμιγδαλένιος είναι θέατρο. Φαντάζομαι το έργο με τρομερή ζωντάνια, συνεχή κίνηση, ζουμερά χρώματα, μουσική πολλή και πολλή έκφραση. Όχι επιδερμική επίδειξη· έκφραση. Ένα πραγματικό έργο συνόλου.Ο Σιμιγδαλένιος, είν’ ένα στοίχημα: Με τον εαυτό μου. Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ μου, ούτε με τα παραμύθια ούτε με το τι μπορεί να δώσει ζωντανά στις μέρες μας η παράδοση από σκηνής. Ακόμα, δεν είχα επιχειρήσει ποτέ μου να γράψω έμμετρα και με ρίμα. Πίστευα πως όλ’ αυτά ανήκουνε στο παρελθόν. Φαίνεται πως δεν είν’ έτσι. Κάποια πράματα είναι πάντα εκεί· μέσα μας. Αρκεί να σκύψουμε και να τα δούμε. Αρκεί να σκάψουμε και να τα βρούμε.…Και δύο λόγια ακόμη…Δέκα πέντε χρόνια μετά, έτσι που το έργο παίζεται κι ακούει λόγια καλά παντού και κάνει συνεχώς καινούργιους φίλους —ενήλικους κυρίως— δίχως ν’ ασπρίσει όπως άσπρισα σκέφτομαι πως το στοίχημα κερδήθηκε: Όλα είναι εκεί· μέσα μας.Κι ας είναι το τοπίο θολό.Κι ας τρέχουμε τρελά σκιαμαχώντας.Και μια σκέψη ακόμα που με γαργαλάει: Ανάμεσα σε τόσα πολλά ανεβάσματα του έργου
καλύτερο ίσως είν’ εκείνο που δεν έγινε ακόμη. Κι από τους αναγνώστες αυτός που ακόμη δεν το διάβασε.Και τελικός κριτής ο χρόνος.
Αλέξανδρος Αδαμόπουλος
Σημείωμα της Σκηνοθέτιδος
Διαβάζοντας για πρώτη φορά τον Σιμιγδαλένιο, απόλαυσα τον ρυθμό, το χιούμορ, την ωραία γλώσσα του κειμένου. Με συγκίνησε η πορεία της Βασιλοπούλας από την άγνοια στη γνώση, από το ψέμα στην αλήθεια, από το σκοτάδι στο φως, από τον φόβο, τη συρρίκνωση και τον εγωισμό, στη ζωογόνο Αγάπη. Με αφορμή το έργο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα ποίημα του πέρση ποιητή Τζελαλαντίν Ρουμί *, που ο πυρήνας του συγγενεύει κατά τη γνώμη μου μ’ αυτόν του Σιμιγδαλένιου:Όλη η λατρεία είναι ασήκωτο βάροςο χορός αγγαρεία η μουσική σκέτος θόρυβοςΝαι, όλη η βροχή τ’ ουρανού πέφτει στη θάλασσα. Μα δίχως αγάπηούτε μια σταγόνα δεν γίνεται μαργαριτάρι.
Στέλλα Μιχαηλίδου
* Ο Τζελαλαντίν Ρουμί γεννήθηκε το 1207 μ.Χ. στο Χορασάν, κοντά στα σημερινά σύνορα της Περσίας και του Αφγανιστάν. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μυστικούς ποιητές της Ανατολής. Το ποίημα «Δίχως αγάπη» ανήκει στη συλλογή Ο Αγαπημένος (εκδόσεις Αρμός).
Συντελεστές
Σκηνοθεσία-Κίνηση: Στέλλα Μιχαηλίδου
Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί: Στέλιος ΤζολόπουλοςΜουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου
Βίντεο: Γιάννης ΠειραλήςΒοηθός σκηνοθέτη-κινησιολόγου: Ζωή ΚυριακίδουΟργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Ελευθερία Γαλιατσάτου (Β΄ βασιλοπούλα, Ναύτης), Χριστίνα Γιαγκούλη (Βασίλισσα, Υπηρέτρια Α΄, Ναύτης, Αυλικός), Θανάσης Δισλής (Α΄ Βασιλιάς, Τελάλης, Αφηγητής), Χριστίνα Ζάννη (Ήλιος, Αστέρας, Ναύτης, Αυλικός), Χρύσα Ζαφειριάδου (Α΄ Βασιλοπούλα), Ματίνα Καρτσιούνα (Σελήνη, Μικρό αστεράκι, Ναύτης, Αφηγητής, Αυλικός), Γιώργος Κωνσταντινίδης (Μέγας Αυλάρχης, Τελάλης, Αφηγητής, Αυλικός), Κατερίνα Λύκου (Α΄ Βάγια, Αφηγητής), Μαρία Ορφανού (Μάνα Σελήνης, Υπηρέτρια Α΄, Υπηρέτρια Β΄, Ναύτης, Αυλικός), Αναστάσης Παπαδόπουλος (Σιμιγδαλένιος), Στέλλα Ράπτη (Α΄ Βάγια, Αφηγητής), Μιχάλης Σιώνας (Β΄ Βασιλιάς, Τελάλης, Αφηγητής, Αυλικός), Ευανθία Σωφρονίδου (Β΄ Βάγια, Γυναίκα στο παζάρι, Αυλικός), Χρύσα Τουμανίδου (Ξεματιάστρα, Μάνα αστεριών, Ναύτης, Αφηγητής), Ιωάννα Τσιγκουρλά (Μάνα ήλιου, Υπηρέτρια Α΄, Υπηρέτρια Β΄, Ναύτης, Αυλικός), Θάνος Φερετζέλης (Γιατρός, Μέγας αστέρας, Τελάλης, Αφηγητής, Αυλικός).
Ακούγεται η φωνή του Νίκου Κουμαριά
Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί:
Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα), Χρύσα Τουμανίδου (πιάνο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου