Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Μισάντρα τού Γιάννη Καισαρίδη

Τα Μισάντρα τού Γιάννη Καισαρίδη στο Πανεπιστήμιο La Sapienza τής Ρώμης Ο συγγραφέας, Γιάννης Καισαρίσης, προσκλήθηκε από την Καθηγήτρια τής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης, κα Πάολα Μινούτσι. Κατά την πρώτη συνάντηση με τίτλο «Παιχνίδια τού Χρόνου με τις Λέξεις», το απόγευμα τής 22 Μαρτίου, ο Γ. Καισαρίδης -απευθυνόμενος στους φοιτητές τών πρώτων εξαμήνων τού Τμήματος, καθώς και σε μεταφραστές, Έλληνες μονίμους κατοίκους τής Ιταλίας και καθηγητές τού Πανεπιστημίου- αναφέρθηκε στην περίοδο τής Ελληνικής Πεζογραφίας από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα (επιλέγοντας να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο έργο τού διηγηματογράφου Ηλία Παπαδημητρακόπουλου), καθώς και στην μέχρι σήμερα δική του πορεία μέσα σ’ αυτήν.
Στο τέλος προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία τού συγγραφέα Μισάντρα. Νωρίτερα την ίδια μέρα, είχε προηγηθεί, στην ελληνική πρεσβεία, συνάντηση τού συγγραφέα και της κ. Μινούτσι με τον νέο Έλληνα πρέσβη στη Ρώμη, κ. Μ. Καμπάνη. Το πρωί τής 25 Μαρτίου ο Γ. Καισαρίδης οργάνωσε για τους φοιτητές τών τελευταίων εξαμήνων τού Τμήματος ένα τρίωρο εργαστήριο «Δημιουργικής Γραφής», υπό τον τίτλο: «Επινοώντας την πραγματικότητα...». Η πρώτη «γνωριμία» τού Πανεπιστημίου La Sapienza με το συγγραφικό έργο τού Γ. Καισαρίδη ξεκίνησε προ διετίας, όταν το βραβευμένο βιβλίο του Μισάντρα (Κέδρος) αποτέλεσε θέμα μεταπτυχιακής εργασίας. Η κα Μινούτσι έχει τιμηθεί από το Ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για το σύνολο τού έργου της (35 βιβλία), κυρίως μεταφράσεις Ελλήνων ποιητών (Δ. Σολωμού, Κ. Καβάφη, Κ. Καρυωτάκη, Οδ. Ελύτη, Μ. Σαχτούρη, Κ. Δημουλά, Μ. Γκανά, Μ. Πιερή και πολλών άλλων).
Στο παρελθόν τιμήθηκε, επίσης, και με το αντίστοιχο ελληνικό Κρατικό Βραβείο για τη μετάφρασή της γραπτών τού Οδυσσέα Ελύτη για τη σύγχρονη ζωγραφική (από τα έργα τού ποιητή: «Ανοιχτά χαρτιά», «Εν Λευκώ»). Το Πανεπιστήμιο La Sapienza ιδρύθηκε το 1303 από τον Πάπα Βονιφάτιο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με 145 χιλιάδες φοιτητές, περισσότερους από 4.500 καθηγητές και περίπου 5.000 διοικητικό και τεχνικό προσωπικό -μια πόλη μέσα στην πόλη.
Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών προγραμμάτων.(Φωτογραφία: Ο Γ. Καισαρίδης και η κα Π. Μινούτσι με φοιτητές που συμμετείχαν στο Εργαστήριο «Δημιουργικής γραφής»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: