Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Υπεύθυνος σειράς: Κώστας Κωστής Στόχος της σειράς «Θέματα Ιστορίας» είναι η ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα ποικίλα ερευνητικά πεδία της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας.
Κάθε τόμος εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και επιδιώκει να απαντήσει σε ένα σύνολο ερωτημάτων, αφήνοντας ταυτοχρόνως πλήρη ελευθερία στο συγγραφέα να αναπτύξει τις απόψεις του.
Έτσι αρχικά επιδιώκεται να αποσαφηνιστεί το εκάστοτε ερευνητικό πεδίο στην ιδιαιτερότητά του, αλλά και ως κομμάτι μιας διεθνούς προβληματικής.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται και σχολιάζονται οι προσεγγίσεις που έχουν επιχειρηθεί μέχρι σήμερα και καταγράφεται το τρέχον καθεστώς των γνώσεών μας. Ακόμη, περιλαμβάνονται υποδείξεις ως προς τις προοπτικές που διανοίγονται στην περαιτέρω έρευνα, ενώ ο τόμος κλείνει με ενδεικτική βιβλιογραφία για το πεδίο που εξετάζεται. Η σειρά εγκαινιάζεται με τα ακόλουθα δύο βιβλία: 1) Βασίλης Κ. Γούναρης Το Μακεδονικό Ζήτημα από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα Ιστοριογραφικές προσεγγίσεις 2) Νίκος Μαραντζίδης Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, 1946-1949 Ακολουθούν: Σία Αναγνωστοπούλου Το εθνικό ζήτημα στην ύστερη φάση του (1919-1922) Τάσος Αθανασιάδης Η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας (1833-1940) Νίκος Βαφέας Η ληστεία στην Ελλάδα (19ος – πρώτο μισό του 20ού αιώνα) Πολυμέρης Βόγλης Η ελληνική κοινωνία στη διάρκεια της κατοχής (1941-1944) Πάρις Κονόρτας Το Οικουμενικό Πατριαρχείο (1453-1821) Ελισάβετ Κοντογιώργη Το Προσφυγικό Ζήτημα στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου Νίκη Μαρωνίτη Το κίνημα στο Γουδί: ερωτήματα, ερμηνείες, νέες κατευθύνσεις Κωνσταντίνα Μπότσιου Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60

Δεν υπάρχουν σχόλια: