Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Thessaloniki International Film Festival

Προβολές
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Τα παιδία δεν παίζει Ελλάδα, 2009Ώρά προβολής: 19:00Σκηνοθεσία: Άγγελη Ανδρικοπούλου, Αργύρης Τσεπελίκας, Έγχρωμο, 81. Κάθε μέρα μετά το σχολείο, η Αλεξάνδρα, ο Βλαντ, η Χρύσα και η υπόλοιπη παρέα μαζεύονται μπροστά στο σπίτι του Χρήστου για να παίξουν ποδόσφαιρο μέχρι το βράδυ. Με το που ξεκινούν το παιχνίδι, οι γείτονες προσπαθούν να τους σταματήσουν με φωνές, απειλές ή ακόμα και με τη βία. Τα παιδιά πεισμώνουν ακόμα περισσότερο. Μοιάζει να μην υπάρχει λύση στο πρόβλημα, καθώς δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Το γήπεδο του μπάσκετ είναι ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα και πρέπει να πληρώσουν μηνιαία συνδρομή, ενώ η παιδική χαρά είναι πολύ μακριά για να πηγαίνουν καθημερινά. Η Αλεξάνδρα αποφασίζει να μιλήσει με τον Δήμαρχο και επιμένει ότι πρέπει να έρθει να δει την κατάσταση με τα ίδια του τα μάτια. Θέλει να τους φτιάξει έναν χώρο για να παίζουν, σ' ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο της γειτονιάς. Θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους η Αλεξάνδρα, ο Χρήστος, η Χρύσα και ο Βλαντ;***Το γάλα της θλίψης(Ισπανία - Περού, 2010)Ώρες προβολών: 21:00, 23:00Σκηνοθεσία: Claudia Llosa, Έγχρωμο, 95΄.
Η Φαούστα, αφού κλείνει τα μάτια της ηλικιωμένης μητέρας της, προσπαθεί να βρει λεφτά για να τη μεταφέρει στον τόπο καταγωγής της, στα οροπέδια του Περού. Αφήνοντας την ασφάλεια του σπιτιού, γίνεται υπηρέτρια στο σπίτι μιας νευρωτικής πιανίστριας και αναγκάζεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τους φόβους της. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, συμμετέχει στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (22 - 25 Απριλίου 2010), που πραγματοποιείται στην HELEXPO - ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα φέτος την Κίνα και παρουσιάζει, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Εκδόσεων της Κίνας (China National Publications Import and Export-Group- Corporation), τον Κρατικό Οργανισμό Ραδιοφωνίας, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (State Administration of Radio, Film and Television) και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου, ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Όψεις του Κινέζικου κινηματογράφου» από τις 15 έως τις 21 Απριλίου στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ του ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10). Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επτά επιλεγμένες ταινίες με θεματολογία που κινείται από το πολιτικό δράμα και την ηθογραφία, μέχρι το μιούζικαλ και την περιπέτεια δράσης.
Οι έξι από τις επτά ταινίες είναι πρόσφατης παραγωγής (2004 - 2009), ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ταινία του 1959, Πέντε χρυσά λουλούδια.
Το αφιέρωμα θα πλαισιωθεί από έκθεση φωτογραφιών από κλασικές κινεζικές ταινίες (από την έκδοση «Record of Chinese Movies of 60 Years») στο φουαγιέ της αίθουσας ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, ενώ η τελετή λήξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Περίπτερο 8 της HELEXPO - ΔΕΘ την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, την Πέμπτη 22 Απριλίου, στις 21:00, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού της Κίνας. Τον Μάιο το αφιέρωμα θα ταξιδέψει στην Αθήνα. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στο Περίπτερο 13-stand 85. Από τις 22 έως και τις 25 Απριλίου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη δράση του Φεστιβάλ και να αποκτήσει τις πλήρεις και σπάνιες εκδόσεις του, που έχουν πάντα ως πυρήνα την 7η τέχνη. Ανάμεσά τους, τις δύο μονογραφίες των κινέζων Χου Χσιάο Χσιεν και Ουόνγκ Καρ-Ουάι και την έκδοση Νέος Κινηματογράφος από την Κίνα: Μια διαφορετική όψη. Την Κυριακή 25 Απριλίου, στις 18:00, στην Αίθουσα Στρατής Τσίρκας (περίπτερο 13), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Οι επετειακές εκδόσεις του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: "1960-2009: πενήντα χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" και "Why cinema Now"» Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ Το ΦΚΘ στο 11ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας Αθήνα, 15-25 Απριλίου 2010 Θεσσαλονίκη, 22-28 Απριλίου 2010 Η επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών συνεχίζεται για ενδέκατη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 15 έως τις 25 Απριλίου 2010 και στη Θεσσαλονίκη, στο Ολύμπιον, από τις 22 έως τις 28 Απριλίου 2010, δίνοντας την ευκαιρία στους σινεφίλ να απολαύσουν τις καλύτερες στιγμές της πρόσφατης γαλλόφωνης παραγωγής. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα, πέντε επιλεγμένες ταινίες οι οποίες προβλήθηκαν - κάνοντας ιδιαίτερη αίσθηση - στο επετειακό 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο. Το ΦΚΘ προτείνει για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, τις ταινίες δύο σπουδαίων γάλλων δημιουργών, το Persecution / Καταδίωξη του Πατρίς Σερό και το 36 Vues du Pic Saint Loup / 36 όψεις του Πικ Σεν-Λου του Ζακ Ριβέτ, καθώς και την ταινία Le jour ou dieu est parti en voyage / Η μέρα που ο Θεός έφυγε ταξίδι του Φιλίπ βαν Λέου, η πρωταγωνίστρια της οποίας, Ρουθ Νιρέρε, τιμήθηκε με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την πεντάδα επιλεγμένων ταινιών, συμπληρώνουν, η αποκαλυπτική ταινία L'Enfer d' Henri George Clouzot / Η κόλαση του Henri-Georges Clouzot των Σερζ Μπρομπέργκ και Ρουξάντρα Μεντρέα, η οποία ρίχνει φως στον αινιγματικό θρύλο της ημιτελούς ταινίας Η κόλαση του Ανρί Ζορζ Κλουζό, καθώς και η ευφάνταστη παιδική ταινία Panique au Village / Ένα χωριό που το λένε πανικό των Βενσάν Πατάρ και Στεφάν Ομπιέ, ιδανική για μικρούς και μεγάλους κινηματογραφόφιλους. Στο 11ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη θα προβληθούν συνολικά 14 ταινίες από το Επίσημο Πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Όπως κάθε χρόνο, η συγκεκριμένη ενότητα της διοργάνωσης φέρνει το σινεφίλ κοινό της πόλης σε επαφή με μια επιλογή από ό,τι πιο ιδιαίτερο έχει να επιδείξει η πρόσφατη γαλλόφωνη παραγωγή, με ταινίες αγαπημένων σκηνοθετών, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων νέων ταλέντων που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο αυριανό παγκόσμιο σινεμά. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: