Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010
Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Δελτίο Τύπου 07/09/2010
Σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις διαφημίσεις των ΚΕΜΕ
Η συνάντηση- στην οποία συμμετείχαν ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Κουλαϊδής, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή (ΓΓΚ), Δημήτρης Σπυράκος, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΠΙΣ, Άγγελος Ευστράτογλου και ο Πρόεδρος του ΟΕΕΚ, Άγγελος Αγγελίδης- είχε ως σκοπό την χάραξη κοινής στρατηγικής για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την ενημέρωση του κοινού ενόψει των εγγραφών στα ΚΕΜΕ.
Το ΥΠΔΒΜΘ, ελέγχει την εφαρμογή του νόμου και ήδη έχει προβεί σε κινήσεις σφραγίσματος, αποκαθήλωσης πινακίδων, κλπ. Ωστόσο, η συνεργασία με τη ΓΓΚ θα συμβάλλει και στην ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις των ΚΕΜΕ ως προς τη νομιμότητα και το επίπεδο των υπηρεσιών.
Η ΓΓΚ έχει πολλαπλές δυνατότητες ενημέρωσης για παρανομίες (το 1520 τηλέφωνο καταγγελιών, ιστοσελίδα http://www.efpolis.gr/, κλπ) καθώς αντιμετωπίζει καθημερινά αντίστοιχα ζητήματα για προϊόντα και υπηρεσίες.
Είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα ΚΕΜΕ σχετικά με την τεκμηρίωση της άδειας, των προγραμμάτων σπουδών, της σύμβασης δικαιόχρησης και των «δικαιωμάτων» που απορρέουν από την αποφοίτηση. Ειδικά για τα «δικαιώματα» τονίζεται το πλαίσιο της Οδηγίας 2005/36 και το ότι τα Επαγγελματικά δικαιώματα μεταφέρονται και δεν αποκτώνται στην Ελλάδα διά της ακαδημαϊκής οδού.
Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα ΥΠΔΒΜΘ Βασίλη Κουλαϊδή:
Σήμερα αρχίσαμε να υλοποιούμε τη συστηματική συνεργασία με τη Γραμματεία Καταναλωτή, που αφορά σε θέματα για υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Τα «Κολλέγια» είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα, τα ΙΕΚ ένα άλλο, τα σχολεία της μη τυπικής εκπαίδευσης ένα τρίτο παράδειγμα. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχουν παραπλανητικές διαφημίσεις για το τι προσφέρουν αυτά τα κέντρα. Έχουμε λοιπόν αρχίσει ελέγχους από το Υπουργείο. Ήδη έχουμε κλείσει δύο από τα κατ’ ευφημισμόν λεγόμενα «Πανεπιστήμια» και βρισκόμαστε στη διαδικασία να κλείσουμε άλλα πέντε. Ταυτόχρονα, είμαστε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, για να προστατευθεί ο καταναλωτής από τις ψευδείς και παραπλανητικές διαφημίσεις. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις τέτοια κέντρα περιφρονούν το νόμο και δεν έχουν μπει καν στον κόπο να υποβάλουν αίτηση για άδεια. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι να διαφυλάξει την εφαρμογή του νόμου με κάθε τρόπο.
Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, Δημήτρη Σπυράκου:
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς, ελέγχει όλες τις καταγγελίες για αθέμιτες παραπλανητικές πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό ασκούμε τον έλεγχο και εξετάζουμε όλες τις σχετικές αναφορές. Σήμερα είχαμε μια συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου από κοινού να διασφαλίσουμε μια αποτελεσματικότερη εποπτεία στην αγορά των υπηρεσιών που προσφέρουν μετά το λύκειο τα διάφορα Κέντρα Εκπαίδευσης και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των καταναλωτών. Θα έχουμε μια συντονισμένη δράση σε αυτόν τον τομέα, αξιοποιώντας καθένας τις δυνατότητες που έχει, προκειμένου να προστατεύσουμε τους νέους και τις οικογένειές τους από αθέμιτες πολιτικές πρακτικές και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη σωστή επιλογή.
Στην άδεια λειτουργίας του κάθε ΚΕΜΕ αναγράφεται αναλυτικά και κάθε ειδικότητα για την οποία τους έχει χορηγηθεί άδεια. Επομένως, αναζητώντας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και του ΕΚΕΠΙΣ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν ακριβώς κάθε ΚΕΜΕ για ποιές ειδικότητες έχει άδεια λειτουργίας.
Δηλώσεις Πρόεδρου ΕΚΕΠΙΣ, Άγγελου Ευστράτογλου:
Η συμμετοχή του ΕΚΕΠΙΣ στη σημερινή συνάντηση είχε σκοπό να εντοπίσει τα ζητήματα στα ΚΕΜΕ. Ειδικότερα εντοπίσαμε τρία τέτοια ζητήματα: Το πρώτο αφορά σε ένα περιορισμένο αριθμό ΚΕΜΕ τα οποία δεν έχουν υποβάλει αίτηση, άρα δεν έχουν ούτε καν αξιολογηθεί και δεν τους έχει χορηγηθεί άδεια λειτουργίας. Η δεύτερη κατηγορία αφορούσε έναν αριθμό ΚΕΜΕ που έχουν πάρει άδεια λειτουργίας αλλά διαφημίζουν ειδικότητες διαφορετικές από αυτές για τις οποίες τους έχει χορηγηθεί άδεια. Το τρίτο αφορά διαφημίσεις όπου δίδεται η εντύπωση στους πολίτες ότι παρέχεται ένα επίπεδο σπουδών διαφορετικό από αυτό για το οποίο έχουν αδειοδοτηθεί.
Labels:
άρθρα,
ενημέρωση,
σχόλια,
υπουργείο παιδείας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου