Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας είχε χθες Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010 συνάντηση με την Φιλανδή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κα Astrid Thors, που συνοδευόταν από φιλανδική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής της στην Ελλάδα.
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τη μεταναστευτική πολιτική των δύο χωρών, τα επίπεδα της χερσαίας και θαλάσσιας εισροής μεταναστών στη χώρα μας, την κατάσταση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών, αλλά και γύρω από τις προσπάθειες που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη κοινών δράσεων μεταξύ των δύο χωρών και όλων των κρατών- μελών της Ε.Ε.
Ο Έλληνας Υφυπουργός αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά εισροών μεταναστών στη χώρας μας, που φαίνεται ότι αυξήθηκαν κατά πολύ φέτος, αναφορικά με την πρόσβαση από την ξηρά σε σχέση με τη θάλασσα. Ο κ. Όθωνας τόνισε ότι οι διαδικασίες και δομές φιλοξενίας μεταναστών στη χώρα μας έχουν εξαντλήσει τα όριά τους και δήλωσε ότι για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει παρεμβάσεις σε πολλαπλά μέτωπα. Οι πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2009 και θα ξεδιπλωθούν σταδιακά σε βάθος τριετίας, συνθέτουν το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης της Μεταναστευτικής Ροής, που τέθηκε υπ’όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη βδομάδα και έτυχε ιδιαίτερα θετικής υποδοχής
Όπως ανέλυσε ο κ. Υφυπουργός, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης της Μεταναστευτικής Ροής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 4 βασικούς άξονες:
α) τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) με καθιέρωση σύγχρονης διαδικασίας υποδοχής, καταγραφής και διαχείρισης των αλλοδαπών. ΚΕΠΥ θα είναι κέντρα πρώτης υποδοχής των άρτι αφιχθέντων αλλοδαπών στην Ελλάδα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις. Επίσης, στις υπηρεσίες των κέντρων αυτών θα παραπέμπονται και συλληφθέντες στην ενδοχώρα για παράνομη είσοδο και παραμονή
β) την αναμόρφωση της διαδικασίας Ασύλου και τη δημιουργία Νέας Υπηρεσίας Ασύλου,
γ) την ενίσχυση των Κέντρων Φιλοξενίας Ευάλωτων Ομάδων και Ανηλίκων,
δ) τον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών και τη δημιουργία νέων παράλληλα με τη βελτίωση της διαδικασίας επιστροφών.
Η κα Thors εξέφρασε την ανησυχία της για την έκβαση των υποθέσεων που εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, σε σχέση με το χρόνο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης της Μεταναστευτικής Ροής της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς τυχόν καθυστέρηση θα σημάνει πολλές ανατροπές στα δεδομένα που υπάρχουν. Μάλιστα, η ανησυχία της αυτή εκφράστηκε και σε σχέση με την ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει ένα λογικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης με συγκεκριμένο προϋπολογισμό εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών.
Ο κ. Όθωνας διαβεβαίωσε την Φιλανδή Υπουργό ότι η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο, αφού εκτός του ότι η υλοποίηση του Σχεδίου αποτελεί τον βασικότερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της υποδοχής και του επαναπατρισμού των μεταναστών, συνιστά και μείζον ζήτημα για την πατρίδα μας, που ουσιαστικά επέβαλε την αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα δημιουργίας ενός τέτοιου Σχεδίου.
Η Φιλανδή Υπουργός παρατήρησε επίσης ότι στο επίπεδο της αντιμετώπισης των ανήλικων μεταναστών η Ελλάδα φέρεται να είναι ανακόλουθη με τις διαδικασίες της Ε.Ε. Ο κ. Υφυπουργός τη διαβεβαίωσε ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν έχει διαφορετική συμπεριφορά από τα υπόλοιπα Κράτη- Μέλη προς τους ανήλικους μετανάστες, υπογράμμισε όμως ότι όντως υπάρχει μια δυσκολία στην αναγνώριση και πιστοποίηση της ηλικίας τους, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, με τις διαβεβαιώσεις και από τις δύο πλευρές ότι θα υπάρξει αμοιβαία στήριξη και συντονισμός δράσεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής τόσο σε επίπεδο χωρών όσο και σε επίπεδο Ε.Ε.
Labels:
άρθρα,
ενημέρωση,
σχόλια,
υπουργείο προστασίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου