Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

10 χρόνια δημιουργικής διαδρομής

Δέκα χρόνια ζωής συμπλήρωσε φέτος η Συμφωνική Ορχήστρα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς, χαράσσοντας τη δική της -διακριτή- διαδρομή στο μουσικό στίβο της πόλης και της χώρας εν γένει.               
Στο διάστημα αυτό η Συμφωνική Ορχήστρα έδωσε δεκάδες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, διευρύνοντας διαρκώς το ρεπερτόριό της από την προκλασική έως και τη σύγχρονη μουσική.            
Συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ προχώρησε και στην καθιέρωση θεσμών όπως η διοργάνωση πρωτοχρονιάτικων συναυλιών, τους οποίους υιοθέτησαν εν συνεχεία και άλλοι φορείς.     
Αποκορύφωμα αυτής της πυκνής και ανοδικής πορείας της Συμφωνικής Ορχήστρας, καθώς και τεκμήριο αναγνώρισης του έργου της, είναι η συμμετοχή της στην όπερα «Βαφτιστικός» κατόπιν σχετικής τιμητικής πρόσκλησης που της απηύθυνε η Όπερα Θεσσαλονίκης.                   
Η αφετηρία                            
Πιστοποιητικό γέννησης της Συμφωνικής Ορχήστρας θεωρείται η απόφαση που έλαβε τον Γενάρη του 1999 ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς, η οποία προέβλεπε την ίδρυση ενός συμφωνικού μουσικού σχήματος δίπλα στα ήδη υπάρχοντα, πολλά και δραστήρια.                                  
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο αγκαλιάστηκε από τους νέους μουσικούς της πόλης οι οποίοι αναζητούσαν τρόπους και σχήματα για να εκφραστούν και προϊόντος του χρόνου έτυχε της θερμής ανταπόκρισης και αναγνώρισης και από το κοινό.                              
Συνοδοιπόροι στα πρώτα δειλά αλλά και προσεκτικά βήματα της Ορχήστρας υπήρξαν νέοι μουσικοί, κυρίως της Καλαμαριάς, μαθητές ωδείων στην πλειοψηφία τους οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κωστή Παπάζογλου, μεταλλάχθηκαν σταδιακά, από φυτώριο νέων μουσικών σε μια πλήρως ανταγωνιστική Συμφωνική Ορχήστρα.                             
Χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των συναυλιών αυξανόταν ενώ διαρκώς αναλαμβάνονταν νέες πρωτοβουλίες που στην πορεία μετεξελίχθηκαν σε θεσμούς.                                 
Σήμερα η Συμφωνική Ορχήστρα αριθμεί περί τους πενήντα καταξιωμένους μουσικούς, ορισμένοι εκ των οποίων ξεκίνησαν μαζί της, από τα πρώτα της βήματα.                               
Τις εμφανίσεις της Ορχήστρας έχει αγκαλιάσει το κοινό της Θεσσαλονίκης, απόδειξη ότι το ποσοστό πληρότητας των εκδηλώσεων στις οποίες εμφανίζεται κυμαίνεται γύρω στο 90% με 95%!                          
Οι σημαντικότεροι σταθμοί                                
Από τους αξιολογότερους σταθμούς στην πορεία της Συμφωνικής Ορχήστρας είναι:                      
● 2002. Το ανέβασμα, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, της όπερας «Άκις και Γαλάτεια» του Handel η οποία έτυχε της ενθουσιώδους αποδοχής από το κοινό, αλλά και από τους κριτικούς.                  
Στo πλαίσιο του φεστιβάλ «Παρά 'θιν αλός» από το 2002 ως και σήμερα η Συμφωνική Ορχήστρα συμπράττει με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως οι Βασίλης Λέκκας, Μελίνα Κανά, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Λιζέτα Καλημέρη, Ανδρέας Καρακότας, Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Θωμαΐδης, Κώστας Πρατσινάκης, Dilek Kots, Γεωργία Βεληβασάκη, Μιχάλης Παπαζήσης, Νατάσα Χρηστίδου, Φωτεινή Δάρρα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώργος Καζαντζής, κ.ά.                            
● 2004. Η διοργάνωση της πρώτης πρωτοχρονιάτικης συναυλίας με αφορμή την έναρξη του ολυμπιακού έτους. Έκτοτε η συναυλία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ενώ η ιδέα υιοθετήθηκε και από άλλους φορείς και ορχήστρες.                          
● 2005. Διανέμεται σε 25.000 αντίτυπα το πρώτο cd με επιλεγμένες ηχογραφήσεις της Ορχήστρας. Επί πλέον, πρόσφατα κυκλοφόρησε cd του Θεόφιλου Σωτηριάδη με τη συμμετοχή της ορχήστρας στη σύνθεση «Οικογενειακό Τρίπτυχο» του Ντίνου Κωνσταντινίδη από τη magni publications.          
Τον Ιούλιο του 2005 η Ορχήστρα συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ Cantus Salisburgensis, στο Σάλτσμπουργκ, κερδίζοντας τις καλύτερες κριτικές.                              
● 2006. Ερμήνευσε τραγούδια και κινηματογραφικά κομμάτια του Μίμη Πλέσσα, με τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο, μια συνεργασία που επαναλήφθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2008.                     
● 2008. Διοργάνωση της πρώτης συναυλίας για την Διεθνή Αμνηστία η οποία διοργανώνεται πλέον κάθε χρόνο στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.                             
● 2009. Σύμπραξη στην παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε σκηνοθεσία Χάρη Ρώμα.                      
Παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν διπλασιάσει τον ετήσιο αριθμό συναυλιών ενώ έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στη Μονή Λαζαριστών αλλά και στο εξωτερικό (Αυστρία, Σλοβακία).                     
Συνεργάστηκε επίσης με την Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Όπερα Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: