Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μύθοι του Θερμαϊκού - Χτυποκάρδια στο κρανίο | Ακτίς Αελίου | 5ος καλεσμένος

«ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ»                   
Χτυποκάρδια στο Κρανίο!              
Καλεσμένο αυτή την Τετάρτη το Φωνητικό Σχήμα «Πλειάδες»                   
Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» γιορτάζει τα 10 χρόνια του και συνεργάζεται για τέταρτη  χρονιά με το Καφωδείο «Το Ελληνικό» για να παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μύθοι του Θερμαϊκού» - Χτυποκάρδια στο κρανίο, που είναι βασισμένη σε κείμενα του Γιάννη Παλαμιώτη με θέμα τη Θεσσαλονίκη.                  
Κάθε Τετάρτη, σας 10.30 μ.μ. στο Καφωδείο «Το Ελληνικό», Ιουστινιανού 3-πίσω από το παλιό Δημαρχείο.                
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ                            
Επτά ηθοποιοί – performers παρουσιάζουν ένα σύγχρονο βαριετέ που επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία, σε πρόσωπα και γεγονότα σας πόλης. Η μουσική –εμπνευσμένη από το λαϊκό, το ρεμπέτικο και το βαλκανικό τραγούδι- σε συνδυασμό με το χιούμορ αποτελούν τα «όπλα» σας για να ξετυλίξουν σας ιστορίες αυτές. Ιστορίες που αναφέρονται σε πραγματικά πρόσωπα, που γέννησε η πόλη και που το ίχνος σας είναι εμφανές ακόμα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία σας χώρας και συνέβησαν εδώ, στη Νύμφη του Θερμαϊκού.                   
Σε κάθε παράσταση θα εμφανίζεται και σας διαφορετικός προσκεκλημένος- έκπληξη, από τον χώρο του θεάματος ή σας δημοσιογραφίας.                  
Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου προσκεκλημένο το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες». Ποιος θα είναι ο τελευταίος προσκεκλημένος του 2010 την επόμενη εβδομάδα;                 
Λίγα λόγια για σας «Πλειάδες»                  
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2006 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του είναι να συμβάλει, μέσα από την ανάπτυξη έντονης καλλιτεχνικής δράσης, στην προβολή σας ελληνόφωνης πολυφωνίας σας Ηπείρου, ώστε να αναγνωριστεί η αξία σας και να κινητοποιηθούν άμεσα όλοι εκείνοι, που θα μπορέσουν να την υπηρετήσουν και να την παραδώσουν σας επόμενες γενιές.                  
Με σημαντική εμπειρία στη μελέτη και την ερμηνεία σας ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τα μέλη του συνόλου έχουν πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων, συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.                 
Ως «Πλειάδες», πειραματίζονται και συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες (Αναστάσης Βασιλειάδης, Κώστας Βόμβολος, Ανθή Θάνου και Παναγιώτης Κούλελης, Κώστας Θεοδώρου, Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης και μουσική ομάδα Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., Rotting Christ), διερευνώντας τη δημιουργική σύζευξη σας προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης.                  
Έχουν πραγματοποιήσει  εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., στο Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, στην Κοζάνη, στην Καλλιπεύκη Ολύμπου, στο 3ο φεστιβάλ Βόρειας Πιερίας, στο Κομμένο σας Άρτας κ.α.                  
Επελέγησαν κι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην 14η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών σας Ευρώπης και σας Μεσογείου (τομέας μουσικής).                 
Το πρόγραμμά σας έχει παρουσιαστεί στην ΕΡΤ-3.
«Πλειάδες» είναι οι: Αθηνά Γκούμα, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Ευτυχία Καβαλίκα, Ιουλία Ρούτζιου,  Γεωργία Τέντα (υπεύθυνη διδασκαλίας).                
Σημειώνεται πως στον επάνω όροφο του Καφωδείου «Το Ελληνικό» λειτουργεί έκθεση με αφίσες για τα δέκα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: