Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ               
ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΠ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΧΤΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΙΝΤΕΡΦΕΡΟΝΗ. 
ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΦΕΡΟΝΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΥΝ ΑΛΛΑ Η ΒΑΣΙΚΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 20.000 ΝΤΑΛΤΟΝ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ.                
Η θεραπεία της ιντερφερόνης είναι πλέον κλασική για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Στις κλινικές περιπτώσεις που έχουμε δεδομένη μια πιθανή εμπλοκή όπως εν προκειμένω εδώ πέρα αυτής της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto μετά από χορήγηση ιντερφερόνης.                 
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά διαστήματα και να κάνουμε τους ανάλογους ελέγχους. Βέβαια είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν γιατρό που χρειάζεται να δώσει συγκεκριμένη θεραπεία όπως εν προκειμένω της ιντερφερόνης στην σκλήρυνση κατά πλάκας να έχει πάντοτε τις αναστολές μιας τυχόν επιπλοκής από θυρεοειδίτιδα.              
Παρόλα αυτά ότι και αν είναι η γραμμή πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι (ιδιαίτερα των αντισωμάτων) έτσι ώστε να υπάρχει σιγουριά προκειμένου να μονταριστεί η θεραπεία ανάλογα για να μην έχουνε εξελίξεις οι οποίες μετά δεν διορθώνονται.                         
ΤΟ ΑΔΥΝΑΜΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΧΗΛΙΚΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΟΠΑΘΕΙΑ.                  
Η τραχηλική λεμφαδενοπάθεια βασίζεται σε λοίμωξη στο σταφυλόκκοκο και κατά κύριο λόγο στο χρυσίζωντα αλλά μπορεί να είναι και άλλες μορφές.              
Πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη γιατί είναι ύπουλη επιπλοκή.               
Μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα από απλή διόγκωση μέχρι και προχωρημένη κατάσταση λοιμογόνους επεξεργασίας. Είναι απαραίτητο να γίνονται όλες οι διαγνώσεις.                   
Παράλληλα να λαμβάνεται υπόψη το στάδιο της ασθένειας και να μην αμελείται η περαιτέρω διάγνωση για την επόμενη μέρα ή να αναβάλλεται.                
Χρήζει οπωσδήποτε αντιβίωσης μετά από καλλιέργεια και άλλα μέτρα κυρίως χορήγησης, εφόσον έχουμε βαριάς μορφής σκλήρυνση κατά πλάκας, ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης σε πολύ μεγάλα ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: