Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM                       
(Eκπομπή 6ης Φεβρουαρίου 2011)                              
Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλ ιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10 – 12 το πρωϊ από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής                    
Η εκπομπή της 6ης Φεβρουαρίου ήταν αφιερωμένη στο Φ. Τσιόγγα ο οποίος μετά από πολύμηνη μάχη με το θάνατο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών.                      
Ο εκλιπών υπήρξε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.                 
Η συμβολή του στη πραγματοποίηση της ραδιοφωνικής εκπομπής ήταν καθοριστική και εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και των συντελεστών της εκπομπής εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και τους οικείους του.                 
Το πρώτο ημίωρο της εκπομπής ήταν αφιερωμένο στην αποτίμηση της Συνδιάσκεψης για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τις Βιβλιοθήκες και τα Αρχεία (27 – 28 Ιανουαρίου 2011). Αποτελεί κατά κοινή ομολογία πολύ σημαντικό γεγονός ότι άρχισε επίσημα ο διάλογος για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών και Αρχείων, ο οποίος τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και περιλαμβάνει τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών και Πολιτισμού) Η Υπουργός Παιδείας ΔιαΒίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, στη με όραμα ομιλία της, έθεσε με σαφή και οριοθετημένο τρόπο την ενσωμάτωση Βιβλιοθηκών και Αρχείων στην εκπαιδευτική πολιτική και προχώρησε στην εξαγγελία της δημιουργίας Νέου Εθνικού Συστήματος Ελληνικών Βιβλιοθηκών που προβλέπει την αναβάθμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης η οποία θα αποτελέσει το κέντρο για τη δημιουργία ενός πλέγματος Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών.                      
Στον πυρήνα του συστήματος τοποθετούνται οι Βιβλιοθήκες εθνικής εμβέλειας: η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλ ήνων και οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες ως Κοινοπραξία                 
Οι όποιες αδυναμίες της συνδιάσκεψης (μεγάλος αριθμός ομιλητών, ασφυκτικά περιθώρια χρόνου, επισήμανση της ανάγκης για μεγαλύτερο αριθμό εισηγήσεων στοχευμένων στο ζήτημα της εθνικής πολιτικής, μη πρόσκληση θεσμικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απουσία κατηγοριών βιβλιοθηκών, μη συμμετοχή των σχολών βιβλιοθηκονομίας) δεν επηρέασαν την οργανωτική της επιτυχία και υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα διορθωθούν στο εγγύς μέλλον.                  
Η συμμετοχή της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας στο επόμενο στάδιο της διαβούλευσης αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση, γι’ αυτό καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά με προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις όταν ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία από το Υπουργείο Παιδείας, ΔιαΒίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Είχαμε τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενήσουμε την κα Μαρία Ευθυμίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.               
Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να υπερβεί αγκυλώσεις και παθογένειες προηγούμενων ετών και να αξιοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, της διανόησης και του πολιτισμού της χώρας μας οι οποίες καλούνται να συνεισφέρουν στην ουσιαστική αναβάθμισή του.               
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στον πυρήνα της διδακτικής και ερευνητικής διαδικασίας ως ένας χώρος έρευνας, μάθησης, σκέψης και προβληματισμού.                 
Η ενίσχυση της ερευνητικής κουλτούρας των πανεπιστημίων και η επίτευξη ερευνητικών αποτελεσμάτων προϋποθέτει σύγχρονες, ενημερωμένες και ανοικτές βιβλιοθήκες. Ειδικότερα σε ότι αφορά τον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών η πρωτογενής έρευνα σε πηγές και τεκμήρια συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα της διδασκαλίας που πρέπει να ακολουθείται και συμβάλλουν θετικά στη καλλιέργεια κριτικής σκέψης, ανάπτυξη δεξιοτήτων αναζήτησης καθορίζοντας την εξέλιξη των νέων ως επιστημόνων και ως πολιτών.                 
Πριν από τέσσερα χρόνια η κα Ευθυμίου άρχισε να διδάσκει το πανεπιστηµιακό µάθηµα της Παγκόσµιας Ιστορίας και εκτός αµφιθεάτρου σε συνεργασία µε φορείς και δήµους της χώρας. «Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όταν παρατήρησα ότι το πανεπιστηµιακό µάθηµα της Παγκόσµιας Ιστορίας το οποίο δίδασκα στο αµφιθέατρο παρακολουθούσαν και µη φοιτητές. Ηταν δείγµα ότι ενδιέφερε και το ευρύτερο κοινό.                
Η σκέψη µου υιοθετήθηκε ασµένως και από τον Τοµέα Ιστορίας του Τµήµατος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ο οποίος πλέον συνδιοργανώνει τις διαλέξεις αυτές µε τους διάφορους φορείς».             
Η μεγάλη επιτυχία των μαθημάτων «Παγκόσμιας Ιστορίας» που έχει ξεκινήσει η κα Ευθυμίου σε δήμους εδώ και μερικά χρόνια με ελεύθερη συμμετοχή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της διασύνδεσης του πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες και αν κρίνει κανείς από τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών συνιστά ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.               
Κάτι τέτοιο έγινε και στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής όπου η προσέλευση της τοπικής κοινωνίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και οδήγησε στην παράταση κατά δυο εβδομάδες της σειράς των μαθημάτων στο πλαίσιο του ανοιχτού κύκλου ακαδημαϊκών διαλέξεων που διοργανώνεται από τον εν λόγω δήμο. Όπως υπογραμμίστηκε η διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος (πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμι α εκπαίδευση) όπου κυριαρχεί η στείρα σχολική αποστήθιση με αποτέλεσμα τα παιδιά να μη διδάσκονται ιστορία αλλά να τους ζητείται να αποστηθίζουν αποκομμένα κεφάλαια. Πρέπει η ιστορία να διδάσκεται με γνώση και πάθος και όχι ως διαδικασία αποστήθισης.               
Με δεδομένο ότι η τεράστια και σύνθετη κρίση που διανύουμε δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά κοινωνική και κρίση θεσμών, αξιών, δεν μπορούμε να φανταστούμε τη λύση της με υλιστικό μόνο ή δημοσιονομικό τρόπο, αλλά και με την επένδυση, κυρίως στην καλλιέργεια του πνεύματος. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί να αλλάξουμε νοοτροπία και να υιοθετήσουμε μια στάση ζωής που θα μας οδηγήσει να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο. & Ανάμεσα στα νέα /εκδηλώσεις των ελληνικών και όχι μόνο βιβλιοθηκών ξεχώρισαν:                
* Η εθνική εκστρατεία διαμαρτυρίας για το επικείμενο κλείσιμο περίπου 400 δημόσιων βιβλιοθηκών στη Μεγάλη Βρετανία.              
Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις βιβλιοθήκες μας!» το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου οι Βρετανοί εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους στην κυβέρνησή τους και στις τοπικές αρχές. & Η έκδοση του 7ου δίγλωσσου ποιητικού βιβλίου της εκλεκτής συναδέλφισσας Γεωργίας Σιώκου με τίτλο «Αρχαία Μέλισσα, Ancient Bee» και η επικείμενη παρουσίαση του την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 7 μ.μ. στον πολυχώρο πολιτισμού «Διέλευσις» (Λέσβου 15 και Πόρου).                  
Η Γεωργία Σιώκου γράφει ποίηση εδώ και τριάντα χρόνια ενώ έχει θητεύσει δίπλα στον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο. o Η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ο θησαυρός του Βιβλιοπόντικα» που υλοποιείται στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Ιωαννίνων.              
Οι «Βραδιές Βιβλίου» της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, που συνεχίζονται και φέτος για έβδομη χρονιά, με ένα αφιέρωμα στο βιβλίο: «Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών» του Γιάννη Μανέτα, που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.                 
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 20:00 (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).             
Η έναρξη δωρ εάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις νέες τεχνολογίες από τη Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. o Η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στην Αμαλιάδα από την Παπαχριστοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας και το Κέντρο Γαλλικής γλώσσας SAFARIS σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.               
Οι ταινίες θα προβληθούν στο δανειστικό τμήμα της βιβλιοθήκης από τις 5 – 19 Φεβρουαρίου 2011 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. o Βιβλιοπαρουσίαση την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Αντωνιάδειος Στέγη, του βιβλίου «Λιάχα» του Πάνου Στεφανόπουλου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. o Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11:30 το πρωί «διαβάζουμε παραμύθια με τη γιαγιά Ρεγγίνα» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης.                  
Οι θεματικές εκθέσεις στη Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων στη Γεωπονία, την Κηπουρική την Αρχιτεκτονική - διαμόρφωση Κήπων, τη Μεσογειακή Διατροφή -βιολογικές καλλιέργειες, την Τεχνολογία και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (από 3-2-2011 έως τέλος Φεβρουαρίου στο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου από τις 9.00π.μ. έως τις 13.00μ.μ.). o Τα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Ιανουαρίου 2011.                  
Οι εργασίες εσωτερικής διαμόρφωσης των χώρων της νέας βιβλιοθήκης ενισχύθηκαν με δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», εις μνήμην του Κωνσταντίνου Σ. Νιάρχου – του πρώτου Έλληνα αναβάτη του όρους Έβερεστ. o Ημερίδα με θέμα «Δράσεις και Διαχείριση θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 10.00 το πρωϊ.                    
Ανανεώνουμε το ραδιοφωνικό μας ραντεβού την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου πάντα μέσα από τη φιλόξενη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής.                         
Καλή ακρόαση!                           
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM

Δεν υπάρχουν σχόλια: