2η Πανελλήνια Διεπιστημονική Διημερίδα των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
(ΣΑΒΒΑΤΟ 14 & ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΙΟΥ 2011, ώρα έναρξης 09:00, Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ).
«Στάση ζωής στην κοινωνική κρίση» προτείνουν τα Κέντρα Πρόληψης και, μέσα από τη διημερίδα, μας προσκαλούν σε ένα διάλογο πάνω στην κρίση, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία, στο άτομο, στις νέες εξαρτήσεις.
Είναι η δεύτερη Πανελλήνια Διημερίδα που διοργανώνεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, με στόχο τη διάχυση και διάδοση του έργου Των Κέντρων Πρόληψης στους πολίτες.
Εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, αποδέκτες υπηρεσιών την εμπειρία τους μέσα από στρογγυλά τραπέζια με εισηγήσεις, εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό και αναρτημένες εργασίες.
Η Διημερίδα φέτος επιπλέον φιλοδοξεί να παρουσιάσει το λόγο και το ρόλο των 71 Κέντρων Πρόληψης της χώρας απέναντι στην παρούσα κοινωνική πραγματικότητα και τις συνέπειες αυτής στην ψυχοκοινωνική υγεία των πολιτών.
Γιατί η Πρόληψη μιλάει για μια άλλη στάση ζωής, μια διαφορετική ματιά απέναντι στην υγεία, στην κοινωνία, στο άτομο. Ακούει τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων για μια ζωή με νόημα, για ουσιαστικές σχέσεις τόσο με τον εαυτό όσο και με τους άλλους.
Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 72 Κέντρα Πρόληψης τα οποία στελεχώνονται από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, εκπαιδευμένους σε ζητήματα πρόληψης.
Τα ΚΠ αποτελούν το μοναδικό φορέα που έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την πρωτογενή πρόληψη της εξάρτησης. Αναπτύσσουν δράσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση [ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών], σε γονείς παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, σε ομάδες υψηλού κινδύνου [π.χ. μειονότητες, παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο, παιδιά που κάνουν πειραματική χρήση ουσιών].
Επίσης, ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν φορείς που απευθύνονται σε παιδιά και νέους [π.χ. αθλητικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους], παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στο γενικότερο πληθυσμό, και κινητοποιούν εξαρτημένους και τις οικογένειές τους προς αναζήτηση θεραπείας.
Το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ συμμετέχει στην διημερίδα με :
α) Προφορική Ανακοίνωση - Εισήγηση με θέμα «Το βιβλίο και η ταινία ως εναλλακτικά μέσα διαλόγου πρόληψης»,
β) Εργαστήριο για τις «Νέες μορφές παρέμβασης στην οικογένεια»
γ) Αναρτημένη ανακοίνωση η οποία παρουσιάζει τα συμπεράσματα από την «Έρευνα Γνώμης Πολιτών για το Βαθμό Ικανοποίησης από τις Παρεχόμενες Υπηρεσίες τα 12 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου»
δ) Συντονισμό Ομάδας Εργασίας για τη δημιουργία Επιστημονικής Εταιρίας Πρόληψης και την έκδοση περιοδικού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου