Το «Έτος Οδυσσέα Ελύτη 2011» τελειώνει, η ανάγνωση του έργου του ποιητή συνεχίζεται… από τους αναγνώστες του μέλλοντος!
Καθώς ο Δεκέμβριος βρίσκεται σ’ εξέλιξη, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ολοκληρώνει τον εορτασμό του «Έτους Οδυσσέα Ελύτη» με δράσεις που ωθούν τη νέα γενιά αναγνωστών να πρωτοδιαβάσουν το έργο του νομπελίστα ποιητή και να γοητευτούν από το ποιητικό του σύμπαν.
Ο Μικρός Αναγνώστης, με τη βοήθεια της Λίνας Λυχναρά, παιδικής συγγραφέως και μελετήτριας του ποιητή, γκρεμίζει τις προκαταλήψεις σχετικά με το… δυσνόητο της στιχουργίας του και μας εξηγεί το πώς αρθρώνεται ο λόγος του και πώς τα όνειρα γίνονται πρώτη ύλη δημιουργίας για εκείνον, τι είναι ο υπερρεαλισμός, με ποιον τρόπο η ελυτική ποίηση μιμείται τη λειτουργία του παιχνιδιού και γιατί τα παιδιά όχι μόνο δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουν τον Οδυσσέα Ελύτη αλλ’ αντιστρόφως ανάλογα ενσαρκώνουν τους ιδανικούς αναγνώστες του.
Κολάζ και τέμπερες του ποιητή κοσμούν το αφιέρωμα, καθώς γίνεται αναφορά και σε αυτή του τη δημιουργική δραστηριότητα.
Οι μικροί αναγνώστες μπορούν ακόμη να ακούσουν μελοποιημένα ποιήματά του, να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από τηλεοπτικές συνεντεύξεις και αφιερώματα, αλλά και να παίξουν παιχνίδια συναρμολογώντας τις συνεικόνες του, με στόχο να προσεγγίσουν καλύτερα το πολύπλευρο έργο του.
Οι πιο τολμηροί από αυτούς καλούνται -πατώντας στα χνάρια που βάδισε ο Ελύτης- να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό γραφής του μήνα «Γράψε ένα ποίημα ονειρικό!» μετουσιώνοντας με τη σειρά τους τα δικά τους όνειρα σε λόγο ποιητικό.
Και ακόμη… ο Ελύτης στην εκπαίδευση
Το εγχείρημα ολοκληρώνεται με την οργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων γύρω από την ποιητική του Οδυσσέα Ελύτησε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την περίοδο Οκτώβριος 2011-Ιανουάριος 2012.
14 συγγραφείς, ποιητές, αναγνώστες, μελετητές και σχολιαστές του έργου του, οι Ανθούλα Δανιήλ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Δημήτρης Καλοκύρης, Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, Έλενα Κουτριάνου, Λίνα Λυχναρά, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Άρης Μπερλής, Νικήτας Παρίσης, Μαριλένα Πρωίμου–Ερηνάκη, Θεοδόσης Πυλαρινός, Αλεξάνδρα Σέλελη και Στέλλα Χρυσουλάκη, συνομιλούν με τους μαθητές για θέματα όπως η σχέση του με τη «Γενιά του΄30», η πρόσληψη του έργου του εντός κι εκτός Ελλάδας, ο άνθρωπος και ο δημιουργός απέναντι στη φύση, η σχέση με το τοπίο και την Ιστορία, ολοκληρώνοντας έτσι, με τον πιο άμεσο τρόπο, την προσπάθεια γνωριμίας της γενιάς του 21ου αιώνα με το έργο του Νομπελίστα ποιητή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου