Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΒΕΛΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ JOHAN VAN OVERTVELDT

Τα PUBLIC και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ υποδέχονται τον βέλγο οικονομικό αναλυτή και συγγραφέα JOHAN VAN OVERTVELDT.
Ο συγγραφέας μιλάει για το τέλος του ευρώ στα Public, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη
Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το βιβλίο του με τίτλο Το τέλος του ευρώ, Το αβέβαιο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον θέλει να κατανοήσει
τα βαθύτερα αίτια της κρίσης της ευρωζώνης.
Ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά και των εκτεταμένων διαβουλεύσεων στις πρωτεύουσες πολλών χωρών με σκοπό τη διατήρηση του ευρώ.
Ο διακεκριμένος οικονομικός συντάκτης Johan Van Overtveldt επισκέπτεται την Ελλάδα, καλεσμένος του Public και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, και συζητά στις 12 Μαρτίου 2012, στις 9 το βράδυ, στο Public Συντάγματος με τον Καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάνη Βαρουφάκη και τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, και την Τρίτη, 13 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στο Public Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 24), με τον Καθηγητή Οικονομικών του ΑΠΘ Μωυσή Σιδηρόπουλο και τη δημοσιογράφο Κάκη Μπαλή.
Στο ενδιαφέρον βιβλίο του ο Van Overtveldt εξετάζει την πορεία και τις προοπτικές του ευρώ με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία και φυσικά κάνει λόγο και για την ιδιαίτερη ελληνική περίπτωση. Δείχνει ότι η ένωση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με ενιαίο νόμισμα και νομισματική πολιτική –αλλά χωρίς γνήσια πολιτική ένωση– δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει σε σημαντικές ανισορροπίες ανάμεσα στα κράτη μέλη και να απειλήσει τη σταθερότητα της ΕΕ. Όμως κανείς από τους πολιτικούς ηγέτες δεν προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους με συγκεκριμένες ενέργειες και μεταρρυθμίσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η πολιτική ελίτ μετέτρεψε μια εξαιρετική ιδέα σε ένα τεράστιο ρίσκο. Η λογική τους στηριζόταν στην υπόρρητη παραδοχή ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης θα είναι πάντα σε θέση να βρίσκουν κάποια αυτοσχέδια λύση σε οποιαδήποτε κρίση θα μπορούσε να προκύψει. Όμως τα πράγματα άλλαξαν δραματικά με την οικονομική κρίση του 2007-2008.
Αν και τα ελλείμματα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πολύ μεγαλύτερα από το συνολικό έλλειμμα της ζώνης του ευρώ, οι επενδυτές αναγνώρισαν ότι το τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζε η Ευρώπη ήταν η συστημική λειτουργία της ίδιας της ευρωζώνης.
Ο Van Overtveldt τελειώνει με μια πρόγευση όσων επιφυλάσσει το μέλλον για τη νομισματική ένωση, αλλά και για όλη τη βαθιά διαιρεμένη ευρωπαϊκή ήπειρο. Υποστηρίζει ότι η κρίση του ευρώ θα συνεχιστεί μέχρι να συμβεί ένα από τα δύο: είτε η ΟΝΕ θα γίνει μια πλήρης πολιτική-δημοσιονομική ένωση είτε θα γκρεμιστεί το όλο οικοδόμημα.
…Η Ελλάδα και η Πορτογαλία, και σε μικρότερο βαθμό η Ιρλανδία, ή ακόμα και η Ισπανία, έχουν πολλά κοινά με την Αργεντινή των αρχών του 21ου αιώνα: ολοκληρωτική απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας, αποδιοργάνωση των δημόσιων οικονομικών, δημόσιο χρέος που αυξάνεται σε μη βιώσιμα επίπεδα, μια πολύ άκαμπτα οργανωμένη οικονομία ανίκανη να αποφέρει υγιή οικονομική ανάπτυξη, εκτεταμένη φυγή κεφαλαίων, τεράστια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η Ελλάδα το 2011 είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από την Αργεντινή το 2001. Τα βήματα της Αργεντινής είναι αναπόφευκτα για την Αθήνα… Όμως να διευκρινίσουμε κάτι: η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι πραγματικά καλή λύση. Είναι η λιγότερο κακή από έναν περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων διεξόδων.
Johan Van Overtveldt
Σελίδες: 312, τιμή: 15,50 €, μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

«Ελπίζω ότι οι πολιτικοί θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο πριν προσπαθήσουν να ανασυγκροτήσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Anil Kashyap, Καθηγητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο
«Η Νομισματική Ένωση είναι το κοινό μας πεπρωμένο. Είναι κάτι που θα καθορίσει τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ιδέας, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αυτό είναι το ιστορικό μας καθήκον: γιατί αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη».
Άνγκελα Μέρκελ, γερμανίδα καγκελάριος
«Είναι βέβαιο ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα αποτύχει, οικονομικά, πολιτικά, αλλά και κοινωνικά, αν και ο χρόνος που θα συμβεί αυτό, οι συνθήκες και οι συνολικές συνέπειες είναι αδύνατο να προσδιοριστούν ακόμη».
Μάργκαρετ Θάτσερ, βρετανίδα πρωθυπουργός, 1979-1990
Ο Johan Van Overtveldt, PhD, είναι αρχισυντάκτης και γενικός διευθυντής του Trends, του κορυφαίου εβδομαδιαίου επιχειρηματικού και οικονομικού περιοδικού του Βελγίου. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία στα ολλανδικά και γράφει ακόμα στη Wall Street Journal Europe και σε άλλα έντυπα. Είναι επίσης ο συγγραφέας των βιβλίων Bernanke's Test (2009) και The Chicago School (2007).
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε συνέντευξη του συγγραφέα στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Russia Today όπου μεταξύ άλλων δηλώνει ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να ρίχνει μετρητά σε οικονομίες που «νοσούν», έως ότου η Γερμανία θα φτάσει στα όριά της και θα κλείσει τον διακόπτη του ευρώ. Αναφέρεται ιδιαίτερα στο παράδειγμα της Ελλάδας.
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε απόσπασμα από το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: