Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Νέες εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ


Εκδοτικός Οίκος Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, έτος ιδρύσεως 1891
Τμήμα Πανεπιστημιακών και Περιοδικών Εκδόσεων
Σόλωνος 116, 106 81 ΑΘΗΝΑ
Τ: +30 210-3837303, S: www.isideris.gr
Αγαπητές-οί κυρίες-οι,
Ο εκδοτικός οίκος Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ σάς ενημερώνει για τις νέας του εκδόσεις:
 ΔΩΡΕΑΝ ΦΘΙΝΟΠΩΡΑ
Η διαίσθησή μου για τον κόσμο και για την ύπαρξη 
http://www.isideris.gr/store/book_images/978-960-08-0625-0.jpg;jsessionid=C3F35622E09ED7AF84F50936C915ED39Κείμενα από τις συνεντεύξεις που έτυχε να δώσω όχι μόνο για τα μυθιστορήματά μου, αλλά και για τις θέσεις μου πάνω σε θέματα του σύγχρονου πνευματικού προβληματισμού. Γεννήθηκαν από μια βαθύτερη ανάγκη να δω τα βιβλία μου με την καθαρότητα μιας άλλης όρασης. Να βρω τις πηγές από όπου αναδυόταν κάθε φορά η διαίσθησή μου για να γράψω το εκάστοτε μυθιστόρημα. Κι ακόμα, να αποσυμβολίσω εγώ πρώτη το μυστήριο και το υπαρξιακό αίνιγμα που έκρυβαν. Σήμερα που ζω με ιερότητα τα “δωρεάν φθινόπωρα” της ζωής μου, από την άκρη του χρόνου όπου βρίσκομαι, λέω πως μέσα στις συνεντεύξεις αυτές είναι το δικό μου πρόσωπο, η δική μου αγωνία για το εφήμερο και όλες εκείνες οι μυστικές διαδρομές: Από την ψυχή προς την ψυχή. Μπορεί τα ΔΩΡΕΑΝ ΦΘΙΝΟΠΩΡΑ να είναι ένα βιβλίο για τους αναγνώστες που αγάπησαν τα μυθιστορήματά μου και έζησαν σ’ αυτά: το όνειρο, την αγάπη, την αμφισβήτηση, το θαύμα, έτσι όπως εγώ τα έδωσα μέσα από τη δική μου διαίσθηση και με τη δική μου μαρτυρία. Τίποτα δεν είναι πιο αληθινό από αυτό που διαισθάνεται το πνεύμα όταν βρίσκεται μπρος στην αλήθεια.
Η Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου είναι πτυχιούχος της Παντείου και της Σορβόνης, όπου, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης, σπούδασε Αισθητική και Ιστορία Θεάτρου.
Έχει γράψει μυθιστορήματα, ποίηση, διηγήματα, δοκίμιο. Επίσης, έχει γράψει θέατρο. Θεατρικά της έργα έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στα Γαλλικά, στα Σουηδικά και στα Αγγλικά και διδάσκονται σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τέσσερα διδακτορικά έχουν γίνει πάνω στα βιβλία της.
Έχει τιμηθεί με τα βραβεία: της Ομάδας των Δώδεκα, της Ακαδημίας Αθηνών, του Ιδρύματος Ουράνη.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ 1977 - 1988
 Στόχος της μελέτης είναι να αναδείξει τις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας στο πλαίσιο της ιστορικής εξέλιξης και της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού τη δεκαετία 1977-1988. Την ίδια στιγμή, μέσα από τη μελέτη επιχειρείται να καλυφθεί ένα χρονολογικό κενό σε σχέση με την ιστορία του κυπριακού τα κρίσιμα χρόνια 1977-1988, περίοδο κατά την οποία αναπτύχθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες για επίλυση του προβλήματος και έλαβαν χώρα σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του νησιού και την Ελλάδα, που επηρέασαν την πορεία του προβλήματος. Μέσα από την παρουσίαση και ανάλυση των γεγονότων, η μελέτη, ανάμεσα σε άλλα, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως το πώς η συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη επηρέασε τις εξελίξεις στο κυπριακό, κατά πόσον υπήρχε στρατηγική και σχεδιασμός για το κυπριακό, αν υπήρχε ιεράρχηση στόχων, κατά πόσον είχαν τεθεί, από Αθήνα και Λευκωσία, «κόκκινες γραμμές» σε σχέση με τις βασικές πρόνοιες της προσδοκώμενης λύσης του κυπριακού, εάν ήταν εποικοδομητική και αποτελεσματική η σχέση ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, ποιος ο ρόλος των εκάστοτε ηγετών και πρωταγωνιστών της εποχής σε Ελλάδα και Κύπρο, ως προς τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, αλλά και ως προς την πορεία του προβλήματος την κρίσιμη περίοδο 1977-1988.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε το 1973 στην Πάφο της Κύπρου. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά και Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές, και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Διπλωματία. Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1999 είναι μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει υπηρετήσει στην Ύπατη Αρμοστεία του Λονδίνου, στην Πρεσβεία της Αθήνας και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας στο γνωστικό αντικείμενο Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Σχέδια Λύσης του Κυπριακού,1948-1978 (Αθήνα 2009).
 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
                                                                                         Προς ένα jus universalis
 «…Σε αυτή τη διαδρομή της διεθνούς κοινότητας, διαμορφώθηκε και αναπτύχθηκε ένα εντυπωσιακό corpus κανόνων και αρχών: το δίκαιο δικαιωμάτων του ανθρώπου… Όμως, οι διαπιστώσεις, που χαρακτηρίζουν τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, είναι…εντυπωσιακές, αλλά συνάμα και απογοητευτικές. Δηλαδή, όσο διευρύνεται η κανονιστική και θεσμική διάσταση της διεθνούς προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τόσο οι σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου πολλαπλασιάζονται, οι δημοκρατικές και δικαιοκρατικές αξίες εξακολουθούν να εκπίπτουν διαρκώς σε πολλά σημεία του πλανήτη, ενώ δημοκρατία/δημοκρατική κοινωνία παραμένουν ζητούμενο… Σε αυτή την πρόκληση, έχουμε υποχρέωση όλοι, αποφασιστικά, κατά λόγο αρμοδιότητας και δυνατότητας, να… αντιδράσουμε. Αν και, σήμερα, φαντάζει μάλλον ουτοπικό, αξίζει, ωστόσο, την προσωπική δέσμευση για τον άνθρωπο και τις ανθρωπιστικές αξίες…»

Ο Στέλιος Ε. Περράκης είναι καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Συμβούλιο της Ευρώπης - Ευρωπαϊκή Ένωση - ΟΑΣΕ

Μία Σύνθεση Σημειώσεων από τις Πανεπιστημιακές Παραδόσεις
Η παρούσα έκδοση, καταγράφει τις τρέχουσες θεσμικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο, όπου αναπτύσσεται η πολυδιάστατη δραστηριότητα κρατών –μέσω διαδικασιών διακυβερνητικής συνεργασίας και ολοκλήρωσης– και διεθνών οργάνων, που ενσωματώνει και την προαγωγή και προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων. Εστιάζεται στις βασικές εκφάνσεις αυτής της συνεργασίας, δηλαδή στους κύριους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς: το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Εξ ου και ο όρος Ευρωπαϊκό Δίκαιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αποτυπώνονται το ισχύον δίκαιο και οι πολιτικές των εν λόγω θεσμών, με ιδιαίτερες αναφορές σε επιμέρους μηχανισμούς, διαδικασίες και όργανα στο συγκεκριμένο πεδίο. Περιλαμβάνονται επίσης και θεσμικά κείμενα τα οποία συνδέουν την θεωρία με την πρακτική στο πεδίο της προαγωγής και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων.
Ο Στέλιος Ε. Περράκης είναι καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο