Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Νέα Ελλάδα - The making of Από την ομάδα "Οι όπερες των ζητιάνων"

02 Οκτωβριος Τεταρτη
Ώρα: 20:30
Δημαρχιακό Μέγαρο
Πληροφορίες για τον χώρο

Τιμές εισιτηρίων:
Είσοδος: 10€
Φοιτητές: 8€
Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας
Νέα Ελλάδα - The making of
Από την ομάδα "Οι όπερες των ζητιάνων"


Πως συνδέονται ο συνθέτης Richard Wagner, η τραυματισμένη ελληνική ψυχή του 2013, η γερμανική δύναμη και η αναγέννηση της Ελλάδας; Η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου, με το σκωπτικό όνομα «Οι όπερες των ζητιάνων» επιστρέφει δυναμικά, στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων, με μία ολοκαίνουργια παραγωγή (σε συνεργασία με την 4η Biennale AGORA και τα 48α Δημήτρια) και με επικίνδυνες απαντήσεις σε θανάσιμες ερωτήσεις.
Η επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννηση του Richard Wagner, δεν είναι μόνο γερμανική γιορτή, είναι και δική μας. Αναλογιστείτε πόσες φορές έχετε ακούσει την φράση «γερμανική ηγεμονία» τα τελευταία (πόσα;) χρόνια και θα μπείτε στο πνεύμα των «ζητιάνων», οι οποίοι φτιάχνουν τη δική τους αντι-όπερα, με καμβά τις μουσικές του Wagner. Ενός καλλιτέχνη, ο οποίος με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ανακίνησε το εθνικό φαντασιακό. Οι μουσικές του λειτουργούν σαν «φύλλα πορείας» και για τον ελληνικό λαό, που αναγκάζεται να αναδιοργανώσει τον τρόπο ζωής του σε όλα τα επίπεδα: στην οικογένεια, στην εργασία, στο δημόσιο χώρο, έχοντας πάνω από το κεφάλι του μία εκ νέου φορτισμένη σχέση, με την ιδέα της περίφημης γερμανικής ηγεμονίας.
Νέα Ελλάδα- The Making-Of: Μουσικοθεατρική παράσταση ή έργο σε εξέλιξη; Οι δημιουργοί της ομάδας «Οι όπερες των ζητιάνων», επιχειρούν κάτι άκρως αναζωογονητικό και φιλόδοξο: να διαπραγματευτούν, με τρόπο καλλιτεχνικό, μερικές από τις πιο φορτισμένες πτυχές του φαντασιακού της νεότερης Ελλάδας, όπως αυτές κρυσταλλώνονται γύρω από τις έννοιες της παρακμής, του θανάτου, της αναγέννησης και του… rebranding του Έθνους. Σκέψεις δηλαδή, άκρως επίκαιρες, μέσα στο 2013. Κεντρική ιδέα για την καλλιτεχνική αυτή πρόταση, αποτελεί η χρήση ενός δημόσιου, εμβληματικού χώρου - το Δημαρχιακό Μέγαρο - όπου η σχέση του θεατή με το μουσικοθεατρικό γεγονός θα αναπροσδιοριστεί ριζικά.
«Νέους, ασυμπλεγμάτιστους, ευλαβικά ασεβείς και ουσιαστικά καινοτόμους» χαρακτήρισε η εφημερίδα «Καθημερινή» τους δημιουργούς της εταιρείας μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων». Η περιπέτειά τους, ξεκινάει στην Αθήνα το 2002 από το συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό, το σκηνογράφο Κωνσταντίνο Ζαμάνη και την υπεύθυνη παραγωγής Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, με σκοπό την παραγωγή παραστάσεων (αντι) όπερας και μουσικού θεάτρου χαμηλού κόστους και σύγχρονης αισθητικής. Η φιλοσοφία της «Εταιρείας»; Το μουσικό θέατρο, κάθε άλλο παρά είδος που οφείλει να παράγεται από - και για - «ειδικούς», αποτελεί τέχνη προσβάσιμη σε κάθε λογής θεατές, εφόσον προσεγγίζεται με τον κατάλληλο τρόπο: ως θέατρο, και όχι ως «θέαμα».
Νέα Ελλάδα- The Making-Of (2013)
Μουσικοθεατρικό work-in-progress για την άνοδο, την πτώση και το rebranding του Έθνους
Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός, Ρίχαρντ Βάγκνερ
Κείμενα: Μαρία Τοπάλη, Δημήτρης Δημόπουλος
Μουσική διεύθυνση, πλήκτρα, μελόντικα: Χαράλαμπος Γωγιός
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Παρέμβαση στο χώρο- επιμέλεια κοστουμιών: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός χαρτονομισμάτων: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Γιώργος Γιάκος – The Comeback Studio
Δραματουργική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Λαμβάνουν μέρος: Λυδία Ζερβάνου (υψίφωνος, βιολοντσέλο), Ιωάννα Φόρτη (μεσόφωνος, μπαγλαμάς), Χρήστος Κεχρής (τενόρος, κιθάρα), Αλέξανδρος Ευκλείδης, Λίνα Καλπαζίδου (Κορυφαίοι)
Συμμετέχει ο Χορός της Μεσαίας Τάξης
www.thebeggarsoperas.gr