Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014
Διακονία Ενημερωτικό Φυλλάδιο 126
Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος
Οικουμένη - Πίστη - Πολιτισμός
Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει την εξαιρετική τιμή να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του τετράτομου έργου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο “Cotsen Hall” της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών (στο χώρο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης - είσοδος από την οδό Αναπήρων Πολέμου 9) την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 18.00.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
• Προσφώνηση, υπό του Θεοφ. Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου,
Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας
• ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ):
Ιεραποστολή στα ίχνη του Χριστού - Έως εσχάτου της Γης- Στην Αφρική - Η λησμονημένη εντολή «Πορευθέντες»
κ. Μάριος Μπέγζος, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Αθηνών
κ. Μιχαήλ Τρίτος, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης
κ. Κώστας Ιορδανίδης, Δημοσιογράφος,
κ. Νικόλαος Τσιρέβελος, Δρ. Θεολογίας
• ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ)
Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας
κ. Ιωάννης Καζάζης, Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης,
Πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
• «ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ - ΠΙΣΤΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», Σκέψεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου
• Κλείσιμο εκδηλώσεως, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου
Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου
Συντονίζει η κ. Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ
(Παράλληλη μετάφραση της εκδηλώσεως στην αγγλική και γαλλική γλώσσα)
Ζωντανή μετάδοση της εκδηλώσεως από την ιστοσελίδα https:live.grnet.gr/ascsa/
Η λησμονημένη εντολή, ‘Πορευθέντες', από τον λήθαργο στην αφύπνιση,
Εκδόθηκε και κυκλοφορείται από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας το νέο έργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, το οποίο τιτλοφορείται «Η λησμονημένη εντολή, ‘Πορευθέντες', από τον λήθαργο στην αφύπνιση». Πρόκειται για συλλογή ποικίλων κειμένων που συνέβαλαν στην ιεραποστολική αφύπνιση και στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την ορθόδοξη ιεραποστολή, μετά από μία μακρά περίοδο λήθαργου. Ο συγγραφέας τονίζει την λησμονημένη εντολή «Πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ., 28,19), την οποία ενσαρκώνει με την πάνω από μισό αιώνα ιεραποστολική του πορεία και το ιεραποστολικό έργο του στην Αλβανία.
Σελ. 528, Σχ. 16Χ23
Στην Αφρική
Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται ίχνη της ιεραποστολικής πορείας στην Αφρική του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, καθώς και μελετήματά του για την αφρικανική θρησκευτικότητα, που καταδεικνύουν με πόσο σεβασμό και γνώση προσπάθησε να προσεγγίσει την αφρικανική ψυχή, προσφέροντας της τον θησαυρό της ορθόδοξης αλήθειας, της σταυρωμένης αγάπης και της αναστάσιμης ελπίδας του Χριστού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με την αποστολική φλόγα που χαρακτηρίζει το σύνολο της βιοτής του, συνδυάζοντας τα χαρίσματα του έγκριτου θεολόγου και θρησκειολόγου, του δημιουργικού ηγέτη, και κυρίως του ανθρώπου αγάπης και αυτοθυσίας, περπάτησε στη σαβάνα και τις ζούγκλες της Αφρικής, και το πέρασμα του «έφερε καρπόν πολύν» που συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται και μετά τη φυσική απουσία του από τους «προσφιλείς του Αφρικανούς».
Σχήμα: 15Χ22, σελίδες 479
Έως εσχάτου της γης
Η παρούσα συλλογή ιεραποστολικών μελετημάτων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας αποτελεί εκδοτικό γεγονός, καθώς οι αναγνώστες έχουν την δυνατότητα χάρη σ' αυτό το ευσύνοπτο πόνημα να κατανοήσουν εκκλησιολογικά την ανά τον κόσμο διάδοση της αλήθειας του Ευαγγελίου μέσω των γραπτών ενός ιεράρχη ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του σ' αυτόν τον σκοπό, επαληθεύοντας στο πρόσωπό του όσο λίγοι το Καινοδιαθηκικό «έσεσθέ μοι μάρτυρες». Ο συγγραφέας αναδεικνύει την βαθύτερη θεολογική σημασία της ιεραποστολής που είναι συνηφασμένη με την ίδια την φύση της Εκκλησίας: η Εκκλησία οφείλει να είναι ιεραποστολική, ν' ανοίγει τις αγκάλες της σε μη μέλη της κηρύσσοντας τον λόγο του Ευαγγελίου, πραγματώνοντας έτσι την εντολή του Κυρίου μας: «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ. 28:19).
Το έργο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στην ιεραποστολική δράση των μοναχών της ερήμου και των πρώτων χριστιανών, καθώς και στην ένδοξη εποχή του εκχριστιανισμού της Αν. Ευρώπης χάρη στις σύντονες και οργανωμένες ιεραποστολές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται εκτενώς οι μέχρι πρότινος άγνωστες στο ευρύ κοινό ορθόδοξες ιεραποστολές των νεότερων χρόνων στην Κίνα, την Ιαπωνία αλλά και την Αλάσκα. Η ευρύτητα των παρατιθέμενων πληροφοριών και η πλούσια βιβλιογραφία στην οποία παραπέμπει ο συγγραφέας καθιστούν το έργο, πέρα από εύληπτο για το ευρύ κοινό, απαραίτητο εγχειρίδιο για κάθε επιστημονικό ερευνητή.
Σχήμα 15,5Χ22,5, σελίδες 388.
Ιεραποστολή στα ίχνη του χριστού
Εκδόθηκε και κυκλοφορείται από την Αποστολική Διακονία το βιβλίο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου -ο οποίος επί δύο σχεδόν δεκαετίες διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της- με τίτλο: «Ιεραποστολή στα ίχνη του Χριστού».
«Οι μελέτες και ομιλίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή αποτελούν την κατάθεση μιας προσωπικής θεολογικής ανησυχίας, κάποτε μιας πνευματικής μυστικής αγωνίας, που αρχίζει με σειρά ερωτημάτων για να μετεξελιχθεί συχνά σε πόνο, έκκληση, κραυγή, εμπρός στην αδράνεια, τη σύγχυση και την αδιαφορία διαφόρων "αρμοδίων" και μη. Ετοιμάσθηκαν για ποικίλα ακροατήρια: νεανικά, θεολογικά ή ευρύτερα διεθνή περιβάλλοντα. Το γεγονός αυτό καθόρισε το ύφος, τους τόνους, τους εναλλασσόμενους "ήχους". Τα περισσότερα από τα κείμενα του παρόντος τόμου δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά σε ξένη γλώσσα και κατόπιν στην ελληνική. Ορισμένα (κεφ. 2,10,13,14) μεταφράζονται και δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά στα ελληνικά. Στην αρχή κάθε κειμένου σημειώνεται η αφορμή συγγραφής του, το έτος της πρώτης δημοσιεύσεώς του, καθώς και οι αναδημοσιεύσεις του...
Πολλές από τις ιδέες και προτάσεις που πρωτοδιατυπώθηκαν σ' αυτά τα κείμενα κάποτε ξένιζαν ή αμφισβητήθηκαν. Η προσπάθεια θεολογικής αντιμετωπίσεως νέων προβλημάτων απαιτεί συνήθως τόλμη και αποδοχή κάποιου κινδύνου. Τώρα, εν πολλοίς έχουν γίνει αποδεκτές από την ορθόδοξη συνείδηση και τονίζονται πλέον από επίσημα χείλη. Συγχρόνως, έχουν συμβάλει σε σημαντικές αποφάσεις πολλών στις δεκαετίες που πέρασαν».
Στο Προλογικό Γράμμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Βαρθολομαίου εξαίρεται «...ο πρωταρχικός ρόλος τον οποίον διεδραμάτισεν [ο Μακαρ. Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας] εις την αναγέννησιν και επανενεργοποίησιν εν τοις χρόνοις ημών της ιεραποστολικής πρακτικής και διακονίας, ως αναγκαιοτάτου έργου και χρεωστικής εκφράσεως της αυτοσυνειδησίας της Εκκλησίας προς τους εκτός της Πίστεως και ανά πάσας τας ηπείρους του πλανήτου ημών θεοπλάστους αδελφούς».
Οι δέκα πέντε μελέτες που περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο «...παρατίθενται κατά χρονολογική σειρά, δηλώνοντας έτσι την ανέλιξη και τους κυματισμούς του θεολογικού μας προβληματισμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες».
Στο τέλος του τόμου υπάρχει αλφαβητικό ευρετήριο, πίνακας των δημοσιευμάτων του Συγγραφέως και βιογραφικό του Σημείωμα.
Σχήμα 17Χ24, σελίδες 374.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
(Βιβλία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ Αναστασίου)
Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, εξασφάλισε για τους φίλους αναγνώστες της την κεντρική διάθεση τριών εμβριθών μελετημάτων του σε προνομιακές τιμές.
Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία
Συλλογή μελετημάτων θεολογικού- θρησκειολογικού προβληματισμού, δημοσιευμένα σε ειδικά περιοδικά ή αφιερωματικούς τόμους, τα οποία δεν ήταν προσιτά στο ελληνικό κοινό. Στις πολλές θεματικές ενότητες προβάλλεται η Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας, η οποία αποτελεί τη μόνη διαχρονική απάντηση στα πολυδιάστατα προβλήματα της εποχής της παγκοσμιοποίησης.
Σελ. 288, Σχ. 15Χ23,
Ισλάμ, Θρησκειολογική επισκόπηση
Η εμβριθής και διαχρονική μελέτη για το Ισλάμ, η οποία επί δεκαετίες διδάσκεται στους φοιτητές της Θεολογικής σχολής και έχει φτάσει αισίως τις 15 επανεκδόσεις. Η επιστημονική θεώρηση του Ισλάμ και η ήρεμη θέασή του συνέτειναν στην υπέρβαση των παλαιοτέρων αρνητικών στερεοτύπων.
Σελ. 508, Σχ. 16Χ23
Ίχνη από την αναζήτηση του υπερβατικού -
Συλλογή θρησκειολογικών μελετημάτων
Μελέτημα στο οποίο παρουσιάζονται όλοι οι μεγάλοι ιδρυτές θρησκειών και τα σύγχρονα θρησκευτικά συστήματα, μέσα από τα οποία εκφράσθηκε διαχρονικά η αναζήτηση των εννοιών του θείου και του αιωνίου στην ανθρωπότητα. Στο έργο παρατίθεται πλούσια βιβλιογραφία την οποία μπορεί να συμβουλευτεί ο αναγνώστης- ερευνητής.
Σελ. 496, Σχ. 16Χ23,
Labels:
αποστολική διακονία,
άρθρα,
ενημέρωση,
σχόλια