Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ARCTUROS News


 


Ένα πρωτόκολλο για τη σχέση της αρκούδας με τον άνθρωπο!

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχτηκαν, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη λήψη μέτρων διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, η οποία ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΚΑ. Η υπογραφή της ΚΥΑ έρχεται ως αποτέλεσμα της συστηματικής όσο και μακρόχρονης προσπάθειας των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συνύπαρξη αρκούδας και ανθρώπου με έναν κεντρικό και ενιαίο τρόπο, αλλά και με την μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας προς όλους τους αρμόδιους φορείς.
Διαβάστε περισσότερα
Βάλτε τη δίαιτα της… αρκούδας στην κουζίνα σας

Γνωρίζετε από τι αποτελείται η δίαιτα μίας αρκούδας; Εμείς συγκεντρώσαμε τις τροφές της και σας τις παρουσιάζουμε σε μια πρωτότυπη ποδιά κουζίνας που θα σας εκπλήξει! Η ποδιά είναι τυπωμένη σε 100% βαμβακερό ύφασμα, με προσαρμοζόμενο το κορδόνι για τον λαιμό. Διαθέσιμη σε σκούρο καφέ χρώμα. Τιμή: 13,50 €
Αγοράστε την ποδιά
Παρουσίαση του προγράμματος «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας» στα Τρίκαλα και στο Κορδελιό

Εκδήλωση γνωριμίας και παρουσίασης των δράσεων του προγράμματος «ΒΙΟτοπος - Η Φύση στην Αυλή μας», το οποίο υλοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ, πραγματοποίησε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο 3ο και 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων και στο 2ο ΓΕΛ Ελευθερίου – Κορδελιού. Τα παραπάνω σχολεία είναι ανάμεσα στα 20 σχολεία και ιδρύματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και μέσα στο 2014 θα αποκτήσουν ένα βοτανικό κήπο.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε ημερίδα για τον Ελληνικό Ποιμενικό στη Θεσπρωτία

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έλαβε μέρος σε ημερίδα με θέμα «Προστατευόμενα και ενδημικά είδη πανίδας στον Θεσπρωτικό χώρο», όπου και έγινε παρουσίαση του προγράμματος Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης του Ελληνικού Ποιμενικού. Την ημερίδα διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών και ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά. Η παρουσίαση του προγράμματος παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες δεδομένου ότι ο Ελληνικός Ποιμενικός, όχι μόνο αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα ‘απειλούμενο είδος’ καθώς μόνο λίγα καθαρόαιμα άτομα είχαν απομείνει στα κοπάδια, αλλά αποτελεί και την πλέον αποτελεσματική λύση για την φύλαξη κοπαδιών από άγρια ζώα. Στον νομό Θεσπρωτίας, μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί 13 κουτάβια στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ποσφυγές κατά του νέου Χωροταξικό του Τουρισμού

Προσφυγές κατά του νέου Χωροταξικό του Τουρισμού κατέθεσαν ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και άλλες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Δήμοι νησιών του Αιγαίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Οι προσφυγές κατατέθηκαν την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014. Το εν λόγω Χωροταξικό του Τουρισμού (ΦΕΚ 3155 Β΄/12-12-2013) αυτοπροβάλλεται ως τροποποίηση του Χωροταξικού του Τουρισμού του 2009 (ΦΕΚ 1138 Β΄/11-06-2009), αλλά στην πραγματικότητα προωθεί μια ακόμα δυσμενέστερη αντίληψη, που θίγει καίρια το φυσικό και πολιτιστικό υπόβαθρο των περιοχών, υποθηκεύοντας την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ζήσουν σε ένα βιώσιμο φυσικό και οικονομικό περιβάλλον.
Διαβάστε περισσότερα
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παραχώρησε βιβλία για τη δανειστική βιβλιοθηκη Ν. Σκιώνη

Επιστημονικά και παιδικά βιβλία παραχώρησε δωρεάν ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στη νεοσύστατη δανειστική βιβλιοθήκη στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής. Πρόκειται για εκπαιδευτικά βιβλία με θέμα το λύκο και την αρκούδα που παραχωρήθηκαν ώστε να βοηθήσουν τόσο στην ενημέρωση όσο και στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σε θέματα προστασίας των άγριων ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος.