Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Διεθνής εκδήλωση, Θεσσαλονίκη, 1/11: "Μεταλλεία στις Σκουριές: Παράγει πραγματικά έσοδα για την Ελλάδα η Eldorado Gold;"

http://antigoldgr.org/blog/2014/10/24/somo-eldorado/

Διεθνής εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 1 Νοεμβρίου:
"Μεταλλεία στις Σκουριές: Παράγει πραγματικά έσοδα για την Ελλάδα η Eldorado Gold;"
Το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, το Ολλανδικό Κέντρο Έρευνας για τις Πολυεθνικές (SOMO) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (antigoldgr.org) οργανώνουν μια διεθνή εκδήλωση για να παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης της SOMO με τίτλο “Eldorado Gold: Ο ρόλος Ολλανδικών εταιρειών – ταχυδρομικών θυρίδων στη φοροαποφυγή και σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα”. Η Καναδική εταιρεία Eldorado Gold έχει σχέδια για φαραωνικά έργα εξόρυξης στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά ποιος ωφελείται και ποιος χάνει από την εξόρυξη στην Ελλάδα; Η έρευνα της SOMO δείχνει ότι τα κέρδη της Eldorado Gold πιθανότατα μεταφέρονται έξω από την Ελλάδα, στα Μπαρμπάντος.
Από το 2011, οι κάτοικοι γύρω από το μεταλλείο των Σκουριών διαμαρτύρονται ενεργά κατά της ρύπανσης του εδάφους και των υπό

γειων υδάτων με τοξικά βαρέα μέταλλα και της καταστροφής των δασών που προκαλούνται από την επιφανειακή εξόρυξη. Ενώ η μεταλλευτική δραστηριότητα θα προσφέρει κάποιες θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας θα χαθούν στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας, της αλιείας, της μελισσοκομίας, στους οποίους βασίζονται οι κοινότητες και οι οποίοι εξαρτώνται από το καθαρό περιβάλλον. Η άποψη των τοπικών κοινοτήτων δεν ζητήθηκε πριν δοθεί έγκριση για το έργο, ενώ συστηματικά στερούνται την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας. Η Eldorado φαίνεται να είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πώς ο ιδιωτικός τομέας κερδίζει, ενώ το δημόσιο συμφέρον πλήττεται από το υφιστάμενο πλαίσιο φορολογίας και επενδύσεων.
Αυτό ώθησε το ερευνητικό κέντρο SOMO με έδρα το Άμστερνταμ, να διερευνήσει πιθανή φοροαποφυγή από την Eldorado Gold, ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε άλλα μέρη του κόσμου. Στη Ζάμπια για παράδειγμα, ακτιβιστές αποκάλυψαν ότι μόνο δύο από τις οκτώ πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες έχουν εμφανίσει κέρδη εδώ και χρόνια. Τι σημαίνει αυτό για τη νομιμότητα της παρουσίας των μεταλλευτικών εταιρειών στην περιοχή; Η έκθεση εξετάζει επίσης την επίπτωση της Eldorado Gold στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Έχουν ληφθεί υπ'όψη τόσο οι άμεσες παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων, όπως η καταστολή από την αστυνομία, όσο και οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με το ακροατήριο διάφορα στοιχεία της έκθεσης. Μετά από μια παρουσίαση των βασικών προκαταρκτικών συμπερασμάτων, ο Jamie Kneen από Mining Watch Καναδά θα αναφερθεί στις Καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο Patrick Kryticous Nshindano από την ActionAid Ζάμπια θα κάνει μια παρουσίαση σχετικά με τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής βιομηχανίας και την απουσία οικονομικής συνεισφοράς της στις χώρες του Νότου. Το απόγευμα θα γίνουν εργαστήρια σχετικά με τη δημόσια απώλεια από την εξορυκτική βιομηχανία, τις μεθόδους αντίστασης στα μεγάλης κλίμακας μεταλλευτικά έργα και τη χρήση της έρευνας για την καταπολέμηση των εταιρικών παραβάσεων.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του SOSTE TO NERO.
1 Νοεμβρίου 2014, ώρα: 10 π.μ. - 3:00 μ.μ.
Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Γλώσσες: ελληνικά / αγγλικά (ταυτόχρονη μετάφραση). Είσοδος Ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: