Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Ο  κύκλος εργαστηρίων Ιστορίας της Τέχνης για ενήλικες του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών περιλαμβάνει δύο εργαστήρια, με θεματικούς άξονες την τέχνη της ύφανσης και την ελληνική τέχνη  19ου αι. - 20ού  αιώνα.
«Νήματα, νοήματα, ύφανση υλικών και Λόγων»
Ενήλικες // Τετάρτη 17:00–19:00
Το πρώτο εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης αφορμάται από την έκθεση έργων ‘χωροϋφαντικής’ της Βούλας Μασούρα. Με έντονη απτικότητα και με ιδιαίτερη δύναμη,  υφάδια, υφές, απολιθώματα, πυκνώσεις, διαφάνειες και φως πλέκουν τη μνήμη και την Ιστορία. Στα σεμινάρια επιχειρείται αναδρομή σε τάσεις και καλλιτεχνικά κινήματα (Art Nouveau, Ρωσική Πρωτοπορία, Bauhaus, Αφαίρεση, Κονστρουκτιβισμός, Εννοιολογική τέχνη).  Η  τέχνη της ‘ύφανσης’ (textile art) παρουσιάζεται μέσα από δημιουργίες πολλαπλά νοηματοδοτούμενες, με έμφυλες, κοινωνικές και πολιτικές συνδηλώσεις. Διερευνάται  η ακτιβιστική χειροτεχνία αλλά και  έργα γυναικών καλλιτεχνών που γεφύρωσαν  το χάσμα ανάμεσα στην τέχνη και το χειροτέχνημα, αποδομώντας το κυρίαρχο παράδειγμα ιεραρχικής αξιολόγησης των καλλιτεχνικών πρακτικών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας έργου-χειροτεχνήματος σε μια συνεργατική πρακτική, γράφοντας, «πλέκοντας», κομίζοντας φωτογραφίες, ποιητικά ή λογοτεχνικά αποσπάσματα, νήματα πραγματικά και συμβολικά. Μνημονικά ίχνη, θραύσματα, μύθοι, ατομικές και συλλογικές μνήμες μπορούν να  συναρθρωθούν με το αφήγημα της Ιστορίας της Τέχνης.
Διάρκεια εργαστηρίου: 14 Οκτωβρίου  2015  έως 27 Ιανουαρίου 2016
Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ. To ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την εγγραφή. Για ανέργους και πολύτεκνους ειδική τιμή 60 ευρώ. Για εκπαιδευτικούς 70 ευρώ.
Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.
«Διαβάζοντας εικαστικά έργα. Διαδρομή στην ελληνική τέχνη του 19ου και 20ού αιώνα»
Ενήλικες //Δευτέρα 19.00-21.00
Θεωρώντας πως κάθε πράξη θέασης συνιστά και μια πράξη ανάγνωσης, θα επιχειρηθεί η «ανάγνωση»  έργων  Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αι. Στο πλαίσιο των σεμιναρίων  εξετάζεται το εικαστικό υλικό, αναζητώντας πρότυπα της ελληνικής τέχνης τόσο στην παράδοση όσο και στη Δυτική Ευρώπη, ιχνηλατώντας τη μεταλαμπάδευση και εξέλιξή τους στη σύγχρονη τέχνη: από την Επτανησιακή στη Σχολή του Μονάχου, τις ελληνοβαυαρικές σχέσεις και τις επιρροές τους στην ελληνική τέχνη, τις απαρχές του μοντερνισμού σε συγκεκριμένα ιστορικά και κοινωνικά συγκείμενα, τον ορισμό της ελληνικότητας και τα μοντέρνα κινήματα στο πλαίσιο της Γενιάς του τριάντα (φοβισμό, εξπρεσιονισμό, κυβισμό, σουρεαλισμό), την επιστροφή στις ρίζες, τη μεταπολεμική τέχνη. Παραδείγματα πολιτισμικής ανάλυσης, μέθοδοι και βασικές ερμηνευτικές θεωρίες της τέχνης (κοινωνικο-ιστορική προσέγγιση, ψυχαναλυτική, φεμινιστική κριτική, σημειωτική), συμβάλλουν στην προσπάθεια, παρέχοντας ένα σύνολο όρων με τη βοήθεια των οποίων θεωρητικοποιούμε ιστορικά το εικαστικό πεδίο, και προσλαμβάνουμε τους πίνακες σαν ίχνη τόσο κοινωνικών όσο και ψυχο-συμβολικών ιστοριών. Καθώς η νοηματοδότηση των έργων συνιστά μια συνεχή, ζωντανή διαδικασία, έμφαση δίνεται στην αυτενέργεια, στην επαναπλαισίωση του υλικού από την πλευρά των συμμετεχόντων.
Διάρκεια εργαστηρίου: 19 Οκτωβρίου  2015  έως 25 Ιανουαρίου 2016
Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ. To ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την εγγραφή.
Για ανέργους και πολύτεκνους ειδική τιμή 60 ευρώ. Για εκπαιδευτικούς 70 ευρώ.
Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Πληροφορίες:
Δευτέρα-Παρασκευή, 9.00 -16.00 μ.μ. τηλ. 2310991610, 2310991116, 2310991611.
Τετάρτη, 18.00-21.00 μ.μ. τηλ. 2310247111
Σάββατο-Κυριακή, 11.00-14.00 μ.μ. 2310247111
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Αγίου Δημητρίου 159Α, 54636 Θεσσαλονίκη 
www.teloglion.gr 
Mail: edu@teloglion.gr, teloglion@teloglion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: