Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Από την ερασιτεχνική αστρονομία, στο όνειρο ζωής - Κομήτες: Οι επισκέπτες του Ηλιακού Συστήματος

cafe

Από την ερασιτεχνική αστρονομία, στο όνειρο ζωής, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου

Ο Στέργος Μανώλακας, ιδρυτής του Astronomy Cafe στην Ρόδο, θα παρουσιάσει την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου, το πρωτοποριακό του επιχείρημα, έναν συνδυασμό αστρονομίας και γαστρονομίας, εκπαίδευσης και διασκέδασης.
Είσοδος ελεύθερη.
10572223 1161399153871037 6879672003068710137 o
«Μετά από πολλά χρόνια ερασιτεχνικής αστρονομίας και παρατήρησης του ουρανού η εποχή ήταν πλέον ώριμη για ένα καινούργιο ξεκίνημα στην επαγγελματική μου ζωή.
Μετά από περίπου 1.500.000 χιλιόμετρα στους δρόμους σαν ιδιοκτήτης ταξί ή αλλιώς 4 φορές η απόσταση Γης - Σελήνης, έφτασε ο καιρός για ένα μεγάλο βήμα. Να κάνω το χόμπι μου δουλειά. Το κόστος μεγάλο και ριψοκίνδυνο, αλλά και μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το Astronomy Café άνοιξε τις πύλες του την άνοιξη του 2013. Σε καιρό μεγάλης οικονομικής κρίσης, το άνοιγμα μιας καινούργιας επιχείρησης ήταν ένα μεγάλο βήμα προς το άγνωστο.
Παρ’ όλα αυτά, το Astronomy Cafe πήρε σάρκα και οστά και οι επισκέπτες κερδίζουν την μοναδική εμπειρία να δουν από κοντά ένα μικρό αστεροσκοπείο.
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν ζωντανές εικόνες από το φως που ταξίδεψε χιλιάδες και εκατομμύρια έτη φωτός με τα τηλεσκόπια του αστεροσκοπείου.
Στον μοναδικό αστρόκηπο διοργανώνονται ιδιαίτερες και πρωτότυπες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους αστρόφιλους, σε κάθε αστρονομικό φαινόμενο του ουρανού.
Με την φαντασμαγορική θέα από υψόμετρο 60 μέτρων πάνω από την Μεσόγειο θάλασσα προς τον φυσικό κόλπο Anthony Quinn, η γαστρονομία και η αστρονομία γίνονται ένα. Ζήστε από κοντά την εμπειρία της ερασιτεχνικής αστρονομίας με διασκεδαστικό τρόπο.»
Καλώς ήλθατε στο Astronomy Café της Ρόδου.
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.
***

Διάλεξη και κοπή πίτας στον ΟΦΑ, Σάββατο 23 Ιανουαρίου

2016-01-14 215413
Κομήτες: Οι επισκέπτες του Ηλιακού Συστήματος
Κοσμάς Γαζέας, λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.
Είσοδος ελεύθερη
«Καθημερινά η Γη βομβαρδίζεται από τόνους μικρο-μετεωριτών, σκόνης και πάγου εξωγήινης προέλευσης, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια μικρά και μεγάλα παγόβουνα που κινούνται σχεδόν χαοτικά σε μια ακτίνα ενός έτους φωτός μακριά από τον Ήλιο.
Αυτά τα σώματα είναι ψήγματα της πρωταρχικής ύλης που δημιούργησε το Ηλιακό μας Σύστημα και βρίσκονται για εκατομμύρια χρόνια στις πιο μακρινές και παγωμένες γειτονιές, πολύ πιο μακριά από τις τροχιές των πλανητών.
Όταν κάποιο από αυτά τα σώματα κινηθεί προς τον Ήλιο αρχίζει να θερμαίνεται, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία εξάχνωση του υλικού από το οποίο αποτελείται. Η δημιουργία μιας ουράς ύλης που ακολουθεί το παγωμένο αυτό σώμα δίνει τη χαρακτηριστική και γνωστή σε όλους μας όψη ενός κομήτη.»
Μετά την διάλεξη θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του Ομίλου.
gazeas
Κοσμάς Γαζέας
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε φυσική στο ΑΠΘ και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική του ΕΚΠΑ.
Η μετα-διδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA).
Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA) στην Ολλανδία, με κατεύθυνση τη διαστημική οπτική και τεχνολογία.
Σήμερα ο Δρ. Γαζέας είναι Λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.
Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν (μελανές οπές, blazar, quasar), καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την εφαρμοσμένη οπτική και την αστρονομική οργανολογία.
Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό φαίνεται μέσα από ένα πλήθος των ομιλιών που έχει δώσει σε σχολεία, συλλόγους, πανεπιστήμια και άλλους φορείς.
ofa logo
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: