Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο Beatbox, φλογέρας και βραδιά με Ισπανική μουσική


Τα νέα μας
Το beatbox ως ηχητικό παιχνίδι
Ένα σεμινάριο με εισηγητή τον Νικόλαο Δημηνάκη, με θέμα την χρήση της τεχνικής του beatbox για εκπαιδευτικούς σκοπούς θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Φλεβάρη στα γραφεία της Ε.Ε.Μ.Ε στη Θεσσαλονίκη.
Το beatbox είναι μία φωνητική τεχνική που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «κουτί του ρυθμού» και ουσιαστικά αναφέρεται στο στόμα του εκτελεστή. Με αυτή την ονομασία/ορολογία είναι ιστορικά καταγεγραμμένη η εξέλιξη του από μία τεχνική ρυθμικής πλαισίωσης ενός underground μουσικού ιδιώματος (hip-hop δεκαετίας 80’) σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο και πλέον ολοκληρωμένο πλαίσιο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικότητας. Ωστόσο, ο όρος beatbox λειτουργεί και ως ένα γενικότερο umbrella term, που συμπεριλαμβάνει και ομαδοποιεί πολλές άλλες τεχνικές παραγωγής ήχου, ως απόρροια πειραματισμού διαφόρων λαών σε ποικίλες ιστορικές τους περιόδους. Κατ’ επέκταση, το beatbox αποτελεί μία ακόμα προέκταση της «ανάγκης» του ανθρώπου να πειραματιστεί με τους ήχους του εκάστοτε περιβάλλοντός του και να τους εντάξει σταδιακά σε μία πιο έντεχνη δομή.
Η σχετική τοποθέτηση σκοπό έχει να παρουσιάσει στο ακροατήριο την φιλοσοφία αυτού του ηχητικού παιχνιδιού/πειραματισμού μέσω ζωντανής μουσικής δράσης και βιωματικής συμμετοχής. Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα υπάρξει πρακτική εφαρμογή και εξάσκηση στην τεχνική beatbox μέσα από απλά ηχοχρώματα που παράγονται από την κρούση βασικών τμημάτων ενός drum set (kick drum, snare drum, hi-hat, κ.α.). Η διαδικασία αυτή θα γίνει μέσα από ποικίλες παιδαγωγικές διεργασίες και ομαδικές δραστηριότητες.
Στη συνάντηση, θα παρουσιαστούν και πρωτότυπες συνθέσεις που περιλαμβάνουν την χρήση beatbox μέσα σε αερόφωνα όργανα. Συγκεκριμένα, θα ακουστούν τα έργα:
1. “4 Drops in my Flutebox”(beatbox & φλάουτο)
2. “BeaStbox Didjeridou”(beatbox & ντιντζερίντου)
3. “Latama Tzoria”(beatbox & βαρύτονο σαξόφωνο)
4. “Let’s Stay Together”(beatbox & άλτο-τενόρο σαξόφωνο)
5. “Urban Herder”(beatbox & διπλός αυλός)
6. “Butterflies in Full Score / Butter Flies in Fool’s Core”(beatbox & μελόντικα)
Η παρουσίαση απευθύνεται σε μουσικούς, εκπαιδευτικούς μουσικής και γενικότερα σε όσους αρέσκονται στην έντεχνη διαχείριση των «θορύβων» τους!!!
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής:
https://goo.gl/forms/6zyzeILcejnELTOe2 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Περισσότερα για την εκδήλωση θα βρείτε εδώ
Επικοινωνία:
info@eeme.gr
greeksociety.musiceducation@gmail.com
Κόστος Συμμετοχής:
Μέλη Ε.Ε.Μ.Ε.: 20 ευρώ
Μη Μέλη: 40 ευρώ
Διοργάνωση: Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση
www.eeme.gr
Χώρος εκδηλώσεων Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση
(Ερμού 7 - 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη)
Βιογραφικό σημείωμα του εισηγητή
Ο Νικόλαος Δημηνάκης γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται ενεργά με τη μουσική μέσα από την επιστημονική έρευνα, την συναυλιακή δραστηριότητα και τη διδασκαλία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. όπου εκπονεί και το διδακτορικό του στον τομέα της συστηματικής μουσικολογίας με υπεύθυνο καθηγητήτον Κων/νο Τσούγκρα. Η διατριβή του σχετίζεται με την ανάλυση του έργου “Nine Etudes for Saxophones in Four Books” του συνθέτη Christian Lauba. Είναι κάτοχος πτυχίου αντίστιξης (τάξη: Κ. Τσούγκρα), καθώς και του πρώτου αναγνωρισμένου διπλώματος σαξοφώνου (τάξη: Θ. Σωτηριάδη) από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Συνεργάστηκε σε αρκετές παραστάσεις με το Μέγαρο Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα υπήρξε μέλος ποικίλων και ετερόκλιτων μουσικών σχημάτων της Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας εμπειρικά ένα ευρύ φάσμα μουσικών ιδιωμάτων. Ειδικά δε, η συμμετοχή του (2003-2009) στο “Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων”(ιδρυτής: Θ. Σωτηριάδης) του πρόσφερε σημαντικές εμπειρίες που συντέλεσαν τα μέγιστα στην παιδαγωγική και επαγγελματική του κατάρτιση. Στα άμεσα ενδιαφέροντα του είναι η μελέτη της φωνητικής τεχνικές beatbox και παράλληλα η συνδυασμένη εφαρμογή της κυρίως σε πνευστά όργανα (φλάουτο, σαξόφωνα, ντιντζερίντου, κ.α.). Από το 2014 έχει δημιουργήσει έναν κορμό πρωτότυπων συνθέσεων που πλέον ξεπερνούν τα είκοσι έργα.
Δραστηριοποιείται ως μόνιμος καθηγητής μουσικής, όπου μεταξύ άλλων μέσα από τη διδασκαλία της τεχνικής beatbox και του αυστραλιανού didjeridou σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σκοπό έχει την ανάπτυξη ποικίλων συνδυαστικών τεχνικών δεξιοτήτων (πειραματισμός με φωνητικές τεχνικές και ηχοχρώματα, εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής ήχου, κυκλική αναπνοή, κ.α.) μέσα από το πρίσμα του αυτοσχεδιασμού αλλά και την παραγωγή πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Ενα φλάουτο με ράμφος: Ξεκινώντας με το μάθημα της φλογέρας στο δημοτικό σχολείο"
Σεμινάριο για τη χρήση της φλογέρας από μαθητές δημοτικού με εισηγήτρια την Εριφύλη Δαμιανού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 10:00-14:00 στα γραφεία της Ε.Ε.Μ.Ε. στη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ισπανική Βραδιά@ΕΕΜΕ - λαϊκά παραμύθια και τραγούδια του Lorca
Ένα ταξίδι μαγικό μεσ' απ' τα παραμύθια
που εκεί κάτω βρίσκονται, στης Μεσογείου τα στήθια.
Σε μια άλλη χώρα σήμερα θα περιπλανηθούμε
και με τραγούδια ισπανικά θα σας τα αφηγηθούμε.
Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ισπανία για μικρούς και μεγάλους, δεμένα με ισπανικές παραδοσιακές μελωδίες που ενορχήστρωσε ο Federico García Lorca.
Στο τέλος θα υπάρξει παράλληλη αφήγηση (ισπανικά-ελληνικά).
Αφήγηση - επιμέλεια κειμένων: Μαρία Γκόγκα
Τραγούδι - μετάφραση: Λίλιαν Δενδρινού
Κιθάρα: Παναγιώτης Βασιλειάδης
Σάββατο 18.2.2017 Ώρα: 20.30
Χώρος: Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπάιδευση
(Ερμού 7 – 3ος όροφος) Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες: www.eeme.gr & info@eeme.gr
Προαιρετικό αντίτιμο ενίσχυσης της Ε.Ε.Μ.Ε.: 5 ευρώ
Άλλα νέα που ίσως σας ενδιαφέρουν
Με τα παιδιά στη σκηνή:Παραστάσεις με σύζευξη θεάτρου,μουσικής : Μουσικοπαιδαγωγικό Σεμινάριο με την Γεωργία Γκανά στο Κρουστόφωνο το προσεχές Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες στο 2310 861874.
Ε.Ε.Μ.Ε.
Ερμού 7, Τ.Κ. 54625
Θεσσαλονίκη
Τηλ. 6939560404
Διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας:
info@eeme.gr
Eπισκεφτείτε την
ιστοσελίδα της ΕΕΜΕ
www.eeme.gr
Ακολουθείστε μας στο facebook

Επισκεφτείτε το blog της ΕΕΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: