Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Παρουσίαση του βιβλίου "Όταν ο Δάσκαλος μπαίνει σε Ρόλο"


ΑΒΡΑ ΑΥΔΗ, ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΟΤΑΝ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΡΟΛΟ
50 προτάσεις για θεατρικά εργαστήρια με Δάσκαλο σε Ρόλο
Το ιδανικό παιδαγωγικό εργαλείο
για όσους ασχολούνται με τη θεατρική παιδεία
και αποβλέπουν στην προαγωγή της δημιουργικής εκπαίδευσης
Το βιβλιοπωλείο BOOKS PLUS,
η Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ,
το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
της Άβρας Αυδή και της Μελίνας Χατζηγεωργίου
ΟΤΑΝ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΡΟΛΟ
50 προτάσεις για θεατρικά εργαστήρια με Δάσκαλο σε Ρόλο
την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018, στις 7 μ.μ.,
στο Books Plus (Πανεπιστημίου 37, Αθήνα).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
ο Κώστας Αγγελάκος,
Καθηγητής Παιδαγωγικών, Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου
και Διευθυντής του περιοδικού «Νέα Παιδεία»,
ο Βίκτωρ Αρδίτης, σκηνοθέτης και Καθηγητής του τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ.,
και η Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση,
Δρ Εκπαιδευτικού Θεάτρου του Πανεπιστημίου Warwick.
Την επόμενη μέρα, Σάββατο 29 Σεπτέμβριου 2018, θα πραγματοποιηθούν δύο βιωματικά θεατρικά εργαστήρια στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118) από τις συγγραφείς του βιβλίου. Το πρώτο εργαστήρι, που αφορά την Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθεί 10:00-12:00 το πρωί, ενώ το δεύτερο, που αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στις 12:00-14:00 το μεσημέρι. Στα εργαστήρια οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν βιωματικά την τεχνική, παίρνοντας μέρος σε ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς με Δάσκαλο σε Ρόλο.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το βιβλίο πραγµατεύεται την τεχνική ∆άσκαλος σε Ρόλο που αποτελεί βασική τεχνική της µεθόδου του Εκπαιδευτικού ∆ράµατος (Drama in Education). Περιλαµβάνει σύντοµη εισαγωγή στο Εκπαιδευτικό ∆ράµα, παρουσιάζει το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η τεχνική και προτείνει τις βασικές κατευθύνσεις για τη χρήση της. Συγκεκριµένα, ανα­λύει συστηµατικά τη διαδικασία µε την οποία ο δάσκαλος επιλέγει, σχεδιάζει και εφαρµόζει έναν ρόλο, στο πλαίσιο οµαδικού αυτοσχεδιασµού µε µαθητές. Επιπλέον, το βιβλίο περιλαµβάνει 50 προτάσεις για θεατρικά εργαστήρια µε ∆άσκαλο σε Ρόλο. Πρόκειται για µαθήµατα ∆ράµατος µε ∆άσκαλο σε Ρόλο τα οποία σχεδίασαν φοιτητές του Τµήµατος Θεάτρου ΑΠΘ µε την εποπτεία των συγγραφέων κατά την περίοδο 2007-2016. Τα µαθήµατα έχουν ήδη εφαρµοστεί σε σχολεία της Πρωτοβάθµιας και της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.
Στόχος του βιβλίου, που συνδέεται άµεσα µε το βιβλίο «Η τέχνη του ∆ράµατος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής» (Μεταίχµιο, 2007), είναι να προσφέρει ένα παιδαγωγικό εργαλείο σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθµίδων, σε θεατροπαιδαγωγούς, σε φοιτητές θεατρολογίας, δραµατικών σχολών, παιδαγωγικών τµηµάτων, και γενικά σε όλους όσοι ασχολούνται µε τη θεατρική παιδεία και αποβλέπουν στην προαγωγή της δηµιουργικής εκπαίδευσης.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Η Άβρα Αυδή είναι φιλόλογος και θεατροπαιδαγωγός. Υπηρέτησε στη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια και ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών (1982-2011). Παράλληλα, δίδαξε, επί 15 έτη (2001-2016), στο Τµήµα Θεάτρου του ΑΠΘ τα µαθήµατα «∆ραµατοποίηση» και «Το Θέατρο στο σχολείο». Ασχολήθηκε συστηµατικά µε το Εκπαιδευτικό ∆ράµα (Drama in Education) και µε το σχολικό θέατρο, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκόµισε από µεταπτυχιακές σπουδές και σχετική έρευνα. Έχει διδάξει σε πολλά επιµορφωτικά σεµινάρια και έχει δηµοσιεύσει ποικίλα άρθρα σχετικά µε τη θεατρική παιδεία. Συνέγραψε µε τη Μελίνα Χατζηγεωργίου το βιβλίο «Η τέχνη του ∆ράµατος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής» (Μεταίχµιο, 2007). Στον τοµέα της γλωσσικής διδασκαλίας έχει επίσης διδακτικό, επιµορφωτικό και συγγραφικό έργο. Συµµετείχε στη συγγραφή των παρακάτω οµαδικών έργων: Εγχειρίδια «Έκφραση - Έκθεση» για το λύκειο και συνοδευτικά βιβλία καθηγητή (1985-89), Πρόγραµµα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα (1998), ψηφιακό έργο ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, 2017).
Η Μελίνα Χατζηγεωργίου είναι δασκάλα και θεατροπαιδαγωγός µε µεταπτυχιακές σπουδές στο Εκπαιδευτικό ∆ράµα (Μ.Α. Drama in Education). ∆ίδαξε επί 15 έτη στο Τµήµα Θεάτρου του ΑΠΘ τα µαθήµατα «∆ραµατοποίηση» και «Το Θέατρο στο σχολείο». Έχει εργαστεί ως δασκάλα ∆ράµατος σε σχολεία, στο ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. ∆ίδαξε σε επιµορφωτικά σεµινάρια για το Εκπαιδευτικό ∆ράµα που οργανώθηκαν από πανεπιστήµια και ποικίλους φορείς όπως το Πανελλήνιο ∆ίκτυο Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, τη Future Library κ.ά. Επιπλέον, σχεδίασε και συντόνισε θεατροπαιδαγωγικά προγράµµατα σε µουσεία και άλλους φορείς. Συνέγραψε µε την Άβρα Αυδή το βιβλίο «Η τέχνη του ∆ράµατος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής» (Μεταίχµιο, 2007).

Δεν υπάρχουν σχόλια: