Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Ημερίδα για τον Πολιτισμό / Έκθεση τεκμηρίων Ελληνίδων συνθετριών /


Νέα και δράσεις της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Ταινία animation
με την ιστορία του Συλλόγου
Δείτε την ταινία animation που αποτυπώνει μερικά από τα σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Η ταινία δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία της Θεοδώρας Βαλεντή και της Marni Films
ΗΜΕΡΙΔΑ
Πολιτισμός: το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου
Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής συνεργάζεται με τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις σε μια σπονδυλωτή εκδήλωση που επιχειρεί να αναδείξει και να αναλύσει την πολιτιστική πραγματικότητα της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της ημερίδας προτείνεται μια συστηματική αποτύπωση της ελληνικής πολιτιστικής ζωής, και διερευνώνται ζητήματα αιχμής και επικαιρότητας που αφορούν τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας.
Στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής θα φιλοξενηθούν δύο πάνελ με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών:
Πολιτιστική ταυτότητα και νεολαία: μέθοδοι προσέγγισης (16:00-16:45)
Υγειονομική κρίση και πολιτισμός
(17:00-17:45)
Είσοδος ελεύθερη
Η ημερίδα συνεχίζεται στις 19:00, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, όπου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η έρευνα της διαΝΕΟσις «Πολιτισμός: το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα». Ακολουθεί σύντομο μουσικό πρόγραμμα.
Είσοδος με Δελτία Πρωτεραιότητας
Πληροφορίες: megaron.gr
Μια συνεργασία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής με τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις
Έκθεση τεκμηρίων Ελληνίδων συνθετριών

Δευτέρα 16 έως Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023
Η έκθεση περιλαμβάνει αντίτυπα του ψηφιακού αποθετηρίου «Πολύμνια» του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, τεκμήρια του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη και πρωτότυπο υλικό σύγχρονων συνθετριών.
Η πολυτροπική έκθεση τεκμηρίων συμπληρώνεται από πολυμεσικό και διαδικτυακό υλικό.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δρ. Μαγδαληνή Καλοπανά (ΕΔΙΠ, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ).
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ.
Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα συνθετριών από την Ελλάδα, την Αρμενία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και τη Γαλλία, στις 7:30 μ.μ., στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο.
Η έκθεση τεκμηρίων, που συνδιοργανώνεται με την Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», εντάσσεται στο εβδομαδιαίο αφιέρωμα (16-20.10.2023) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ στις γυναίκες συνθέτριες του 20ού και 21ου αιώνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ “Musical Bounce Back: Promoting the rοle of women in contemporary creation and education”.
Είσοδος ελεύθερη
Η Μαγεία της Μαρίας Κάλλας

έως 29 Δεκεμβρίου 2023
στη Μουσική Βιβλιοθήκη
Στο πλαίσιο του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Βιβλιοθήκη παρουσιάζει ένα αφιέρωμα που προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει την κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο μέσα από μεγάλο αριθμό βιβλίων, παρτιτούρων, προγραμμάτων συναυλιών, δημοσιευμάτων και οπτικοακουστικού υλικού (δίσκοι LP, cd, dvd, βάσεις δεδομένων), που ανήκουν στη συλλογή της. Ο επισκέπτης θα έχει επιπλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το υλικό εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης.
Εκτίθενται, μεταξύ άλλων, αρχειακά τεκμήρια από τη δωρεά Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού και από το αρχείο του βαθύφωνου Νίκου Ζαχαρίου.
Σχεδιασμός & επιστημονική επιμέλεια:
Gabriella Spanò, μουσικολόγος, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
Χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης αναγνωστών της Μουσικής Βιβλιοθήκης
ΔΕ, ΤΡ, ΠΕ, ΠΑ 10:00-16:45
ΤΕ 10:00-19:00
Είσοδος ελεύθερη
70 Προσωπικότητες μιλούν για τα 70 χρόνια του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
#70hroniasfm

Ιωσήφ Παπαδάτος, Καθηγητής ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών
"Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής με την πρωτοβουλία του για την ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής, χωρίς αμφιβολία άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική μουσική πραγματικότητα, ολοκληρώνοντας και θέτοντας σε λειτουργία νέους και υποδειγματικούς συναυλιακούς χώρους και ιδρύοντας την Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικές μουσικές πρωτεύουσες του κόσμου.
Τόσο η προσεκτική επιλογή του προγράμματος όσο και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων ήδη από την αρχή της λειτουργίας του Μεγάρου, συνέβαλαν με πρωτόγνωρο τρόπο στην ανάδειξη της μουσικής δημιουργίας και ερμηνείας.
Με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 70 χρόνων του Συλλόγου, θα ήθελα να εστιάσω στο γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι με σταθερές αξίες και όραμα, με μεγάλη υπομονή, θυσίες και προσήλωση και παρά τις όποιες αντιξοότητες, κατάφεραν να πραγματώσουν τον στόχο τους για το κοινό καλό, χτίζοντας έναν φάρο ελπίδας και έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.
Εύχομαι από καρδιάς να συνεχιστεί αυτό το σημαντικό και ξεχωριστό ταξίδι προσφοράς!"

Βασίλης Βαρβαρέσος, Σολίστ πιάνου
"Η χώρα μας βρίθει από αντιφάσεις. Είναι μικρή, αλλά με μεγάλη ιστορία. Έχει μεγάλη ιστορία, αλλά μικρή μνήμη. Έχει μικρή μνήμη αλλά μεγάλες προσδοκίες. Αλλά είναι μπερδεμένη. Γιατί δεν ξέρει πού ανήκει -στη Δύση ή στην Ανατολή, στο Διαφωτισμό ή στον ήρεμο μυστικισμό. Στην κάθετη θέαση της ύπαρξης ή στην οριζόντια.
Το πού ανήκει κάποιος είναι, πιστεύω, ένα ψευδοπρόβλημα. Και ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος, τη στιγμή που καταφέρνει να αυτοπροσδιοριστεί, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να σπάσει τα δεσμά των ορίων του και να ξεχυθεί εκεί που ποτέ δεν πάτησε.
Έτσι, και σε μια Ελλάδα που, καλώς ή κακώς, η διελκυστίνδα -ως προς τη Μουσική τουλάχιστον- πάντα ψιλοέκλινε προς Ανατολάς, κάποιοι άνθρωποι αισθάνθηκαν πως η χώρα μας μπορεί να συνδιαλλαγεί επάξια και με τη Μουσική της Δύσης. Κι αυτό γιατί η ελεύθερη ψυχή δε χωρίζει τη μουσική σε ανατολική και δυτική, λόγια και μη λόγια, φωνητική και οργανική. Η ελεύθερη ψυχή γνωρίζει μόνον δύο μουσικές: τη μουσική που σου συνταράσσει όλη την ύπαρξη και αυτήν που σε αφήνει αδιάφορο.
Ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής, το ίδιο και το Μέγαρο Μουσικής, αντιπροσώπευαν πάντα για μένα έναν θεσμό που αποτελούσε (και αποτελεί) μια κατάφαση στο ότι η Δυτική Λόγια Μουσική πρέπει και μπορεί να είναι σημαντική για την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Ότι έχει έναν χώρο να ακμάσει. Έναν χώρο να προστατευτεί, να ωριμάσει, να υπάρξει.
Ότι το αυτί των συμπολιτών μας μπορεί να διακρίνει πως, σε μια μελωδία του Σούμπερτ ή στην αντίστιξη του Μπαχ μπορεί κανείς να βρει πόνο ισάξιο ενός κοντακίου, ή μιας μελωδίας που τραγουδούσε η γιαγιά στο χωριό. Ότι, για όσους καλλιτέχνες από εμάς αυτή η μουσική είναι το νερό που μας ξεδιψάει και το βάλσαμο για την ψυχή μας, υπάρχει ένας χώρος κι ένας θεσμός που το επιτρέπει να ανθίσει.
Γι’ αυτήν την κατάφαση και γι’ αυτές τις ευκαιρίες που ο Σύλλογος των Φίλων της Μουσικής δίνει τόσο σε καλλιτέχνες όσο και στη λόγια παράδοση της χώρας, για το γεγονός δηλαδή ότι μας δίνει σπίτι και μας λέει ότι αυτό που κάνετε αξίζει και συνεχίστε, είμαι βαθύτατα ευγνώμων."
Φιλοξενούμενες εκδηλώσεις

Dalida
Τραγουδώντας μέχρι το τέλος
Η Εύα Κοτανίδη σε μια
μουσικο - θεατρική παράσταση
12, 17, 18 & 19 Οκτωβρίου, 21:00
Είσοδος με εισιτήριο
Αίθουσα Διδασκαλίας της
Μουσικής Βιβλιοθήκης του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: