Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΙΑΒΑΖΩ-ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου (Τεύχος Σεπτεμβρίου 2008, Νο 488)
Το τεύχος Σεπτεμβρίου 2008 του Διαβάζω μόλις κυκλοφόρησε, με ποικίλη ύλη, όπως πάντα, εκφράζοντας στο editorial έντονο προβληματισμό για το άλυτο πρόβλημα της ίδρυσης σχολικών βιβλιοθηκών, αφού άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς να λειτουργούν και το αρμόδιο υπουργείο παραμένει θεατής. ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ:
Ο κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Κατσουλάρης, με αφορμή το τελευταίο μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη Βίλα Κομπρέ, θέτει στη στήλη «κόντρα διάβασμα» το ερώτημα αν υπάρχουν όρια στη χρήση ξένων κειμένων στο όνομα της διακειμενικότητας.
Ο κριτικός λογοτεχνίας Γιώργος Ξενάριος απαντάει από τη «στήλη άλατος» στην συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου για το αν «πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη life style λογοτεχνία».
Ο Αλέξης Ζήρας, στη στήλη «θερμιδωριανά οξύτονα», σχολιάζει τον εξ Αμερικής ελληνιστή Β. Λαμπρόπουλο και τα «σκιάχτρα» που κατασκευάζει για να πολεμήσει.
Ο Λάκης Προγκίδης απαντάει σε όσους θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να διαβάζουμε πια Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη! ΑΦΙΕΡΩΜΑ:
Πολ Όστερ (Όσο ονειρεύεσαι, υπάρχει πάντα μια έξοδος) Ο Πολ Μπέντζαμιν Όστερ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή αμερικανούς συγγραφείς, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτός από το μυθιστόρημα, με την ποίηση, το θέατρο, το δοκίμιο, το σενάριο, ακόμα και με στίχους τραγουδιών.
Η νέα γενιά λογοτεχνών «ορκίζεται» στο όνομά του.
Κάθε νέο του κείμενο γίνεται αντικείμενο πολλαπλών σχολιασμών σε όλο τον κόσμο.
Τα βιβλία του απεικονίζουν με ενάργεια τον παραλογισμό του σύγχρονου κόσμου.
Το αφιέρωμα επιμελείται η Μαρία Ξυλούρη και εκτός από την ίδια γράφουν οι Πολ Όστερ και Αλέξης Σταμάτης.
Τα βιβλία του Πολ Όστερ κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος. ΦΑΚΕΛΟΣ:
Γιατί δεν διδάσκεται η λογοτεχνία στο δημοτικό Η θέση της λογοτεχνίας παρουσιάζεται διαχρονικά παραμελημένη τόσο από τα επίσημα Αναλυτικά Προγράμματα όσο και από τις διδακτικές πρακτικές της ελληνικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το ζήτημα αυτό απασχολεί την εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να επιλύεται ουσιαστικά.
Η επίσημη ηγεσία, ενώ παραδέχεται αυτή την ουσιώδη έλλειψη διδασκαλίας της λογοτεχνίας, εφευρίσκει αιτιολογίες για να μην πάρει μέτρα.
Οι συνεργάτες του περιοδικού, Γιάννης Σ. Παπαδάτος, σχολικός σύμβουλος Π.Ε. και κριτικός λογοτεχνίας, και Δημήτρης Πολίτης, Λέκτορας του ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσιάζουν το θέμα, που χρήζει προσοχής από όλους τους αρμόδιους φορείς, σε συνδυασμό με το άλυτο θέμα της ίδρυσης σχολικών βιβλιοθηκών. Γράφει, επίσης, η συνεργάτιδα του περιοδικού και πανεπιστημιακός Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ:
Ο Ylljet Alicka, συγγραφέας τεσσάρων λογοτεχνικών βιβλίων στα αλβανικά μιλάει στον Σωκράτη Καμπουρόπουλο για τα διακείμενα της κομουνιστικής περιόδου, καλώντας σε μια αυτοκάθαρση της αλβανικής κοινωνίας μέσω του μέτρου και της ειλικρίνειας.
Η Ιρανή Μαρίνα Νεμάτ μιλάει στον Άρη Σφακιανάκη για τη ζωή των γυναικών στο Ιράν, με αφορμή το βιωματικό βιβλίο της
Η φυλακισμένη της Τεχεράνης (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός), στο οποίο περιγράφει τη διετή φυλάκισή της, όταν κατηγορήθηκε ότι υπονόμευε το καθεστώς του Χομεϊνί, επειδή αρνήθηκε να παρακολουθήσει ένα συγκεκριμένο μάθημα στο σχολείο της. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ:
Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος μας παρουσιάζει τον εκδοτικό οίκο και βιβλιοπωλείο «Η Θόλος» που εδρεύει στο Λυγουριό της Αργολίδας.
Ο ιδιοκτήτης και εκδότης Γιάννης Καλούδης τονίζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κόσμου για την ανάγνωση και το δύσκολο εγχείρημα της έκδοσης βιβλίων. ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ:
Για το βιβλίο Τι ζητούν οι βάρβαροι του Δημοσθένη Κούρτοβικ, για το βιβλίο Ρέκβιεμ της Άννας Αχμάτοβα, κ.ά. ΝΕΕΣ ΣΤΗΛΕΣ:
«Οικονομολογίες» τιτλοφορείται η νέα στήλη του περιοδικού που θα παρουσιάζει βιβλία της οικονομίας και της αγοράς.
Συνεχίζεται η πρόσφατη στήλη «Διαβάζω comics» με μια επιλογή από τα 10 καλύτερα του καλοκαιριού, όπως και η στήλη «Διαβάζω θέατρο» με βιβλία που αναφέρονται σε πρόσφατες θεατρικές παραστάσεις. Τέλος, στο τεύχος θα βρείτε όλες τις υπόλοιπες μόνιμες στήλες: σχόλια, courier, από μήνα σε μήνα, εκτός γραμμής, ως αναγνώστης, χωρίς προϋπηρεσία, περιοδεύων, a piacere, του δρόμου, κριτικογραφία, νέα από το χώρο και την αγορά του βιβλίου, βιβλία στο διαδίκτυο, κριτικές βιβλίων και παρουσιάσεις, ανταποκρίσεις από το εξωτερικό, τα ευπώλητα, κ.ά.
Η νέα κριτική επιτροπή των Λογοτεχνικών Βραβείων Διαβάζω για τη διετία 2009-2010 Η θητεία της προηγούμενης κριτικής επιτροπής για τα βραβεία πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου και πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα που κάλυψε τη διετία 2006-2008 έληξε.
Η νέα επιτροπή, που θα εργαστεί τη διετία 2009-2010, αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη: Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, Ντέιβιντ Κόνολι, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, Χριστίνα Ντουνιά, Επίκουρος Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Πολυχρονάκης, Λέκτορας στο τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: