Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Ο Ηλίας του 16ου στα σοκάκια της Πλάκας

ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΧΑΡΟΠΟΙΗΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ http://www.ethnos.gr
Ο «Ηλίας του 16ου» επαναλαμβάνεται. Η αγαπημένη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, 49 χρόνια μετά την έξοδό της στα ελληνικά σινεμά, θα αρχίσει από σήμερα να γυρίζεται στην Πλάκα βρίσκοντας την εκσυγχρονισμένη της εκδοχή στα σοκάκια της περιοχής αλλά και τα πρόσωπα των ηθοποιών που θα βηματίσουν στα χνάρια του Κώστα Χατζηχρήστου, του Θανάση Βέγγου, του Σταύρου Ξενίδη, του Διονύση Παπαγιαννόπουλου αλλά και όλων εκείνων που απάρτιζαν το καστ του Σακελλάριου.
Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Φιλοποίμενα Φίνου, η Odeon και η Φίνος Φιλμ επιχειρούν να επαναφέρουν στην πρώτη γραμμή τον λαϊκό ελληνικό κινηματογράφο.
«Μπροστάρηδες» θα είναι ο Νίκος Ζαπατίνας, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, ο Πέτρος Φιλιππίδης που κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ηλία (στην πρωτότυπη ταινία τον υποδύθηκε ο Κώστας Χατζηχρήστος), ο Θανάσης Τσαλταμπάσης που έχει τον ρόλο του Θωμά (τον υποδύθηκε ο Θανάσης Βέγγος) και ο Κώστας Αποστολάκης στον ρόλο του Βαγγέλη (τον υποδύθηκε ο Σταύρος Ξενίδης).
Οι τρεις αυτοί φίλοι, γκαρσόνια που τρέχουν για να ξεφύγουν από τις οικονομικές τους «τρύπες», αποφασίζουν να κλέψουν τον κυρ Λάμπρο, αφεντικό του Βαγγέλη, ενεχυροδανειστή και κλεπταποδόχο.

Ο Ηλίας, ντυμένος αστυφύλακας, θα φυλάει τσίλιες απέξω, αλλά για κακή του τύχη, εκείνη την ώρα θα γίνει αντιληπτή η απώλεια ενός δαχτυλιδιού...
«Εχουμε μεγαλώσει με αυτή τη γενιά ταινιών που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο», μας είπε ο Νίκος Ζαπατίνας στην αυλή του Καφενείου της Ενωσης Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Πλάκα, όπου θα πραγματοποιηθεί μέρος των γυρισμάτων.
«Είμαστε εδώ για να κάνουμε μια ταινία με αγάπη και πάθος.
Οχι για να συγκριθούμε με τους παλιούς, αλλά για να δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας», δήλωσε ο Πέτρος Φιλιππίδης τονίζοντας πως οι ηθοποιοί του καστ είναι «ισάξιοι και αντάξιοι» των προκατόχων τους.
Ως η πιο δημοφιλής ταινία της Φίνος Φιλμ, βάσει στοιχείων, ο «Ηλίας του 16ου», επιλέχθηκε για να γυριστεί ξανά και να δείξει πως το κοινωνικό σχόλιο της ιστορίας (ένας κοινός άνθρωπος παίρνει στα χέρια του την εξουσία για να προστατεύσει τους αδύνατους) παραμένει επίκαιρο.
Την επαναπροσαρμογή του σεναρίου του Χρήστου Γιαννακόπουλου ανέλαβε η Κάτια Κισσονέργη, ενώ στο καστ θα δούμε ακόμα τους Θέμιδα Μπαζάκα (Αλέκα), Ηρώ Μανέ (Λουκία), Αντώνη Αντωνίου (Λάμπρος), Τάσο Κωστή (Ορέστης), Νένα Μεντή (κυρία Λογοθέτη), Εριέττα Μουτούση (Ελλη), Θάλεια Ματίκα (Τασία), Χρήστο Σιμαρδάνη (Υπαστυνόμος), Ορφέα Αυγουστίδη («Τράκας»), Λαέρτη Μαλκότση (Αστυνομικός), Γιάννη Τσιμιτσέλη και Μαρία Κωνσταντάκη (νεαρό ζευγάρι), Μιχάλη Γιαννάτο (Μάνος ταβερνιάρης) και Σωτήρη Τζεβελέκο (συμπαίκτης τάβλι).
Η έξοδος της ταινίας έχει προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου και θα συνοδευτεί από ένα ευρύτερο αφιέρωμα στον Φίνο.
Αντα Δαλιάκα
adaliaka@pegasus.gr

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Θα ειναι πραγματικα μια αξιολογη δουλεια....με πολυ καλους συντελεστες...Το αποτελεσμα θα δειξει...